Verslag Tour de Gazet 2021

Verslag Tour de Gazet 2021

1 Comment

27 november 2021, de Tour de Gazet, zoals de laatste jaren gebruikelijk, ingeschreven met één van mijn vaste bestuurders Herman v Oldemark, helaas kon hij niet rijden door de autobrand tijdens de laatst verreden Horneland rally. Dus op zoek naar een andere chauffeur, snel gevonden in de persoon van Hans v/d Kooy. Maar Hans voelde zich vrijdag niet helemaal happy en vond het niet verantwoord om tussen de deelnemers rond te lopen tijdens de rally. Hij belde dus af maar wel met de mededeling dat Bas de Rijk wel wilde rijden(top dat je dat wilde doen Bas) en dat we de Alfa van Hans konden nemen. Zo gezegd zo gedaan, zaterdagochtend afgesproken in de buurt van Nieuwerkerk en samen togen we naar Uden. Onderweg wat regen maar dat was niets vergeleken met wat we in Uden zagen, veel deelnemers hadden daar de nacht doorgebracht en vonden hun auto terug onder de sneeuw.

alfa sneeuw

Na de documentencontrole incl. corona app check konden we aan de koffie met wat lekkers. We mochten van start om 09.09u en het eerste probleem van de hand van Fred diende zich meteen aan. De één na kortste route van pijl 1 naar punt 2, bovenlangs via de A die we al gezien hadden op weg naar de start of toch maar in zuidelijke richting maar dat kon dan weer op 2 manieren. Na veel meetwerk de goede route gevonden, lekker over een baggerweg(vinden bestuurders tóch mooi) met 2x de B als beloning. Vervolgens via pijlen en punten naar pijl 6 en vandaar één na kortst naar punt 7. Wij hadden bedacht via de N weg en controle E met herstelopdracht maar deze werd na de finish geneutraliseerd omdat er toch een andere route bestond. Aangekomen bij TVC2 (tijdvenstercontrole) hadden we wel erg veel tijd verbruikt en dat zou ons nog duur komen te staan bleek later.

Van TVC2 naar TVC3 ingetekende lijn met barricades, was op zich niet zo ingewikkeld maar als dan de tripmaster het begeeft, stroomstoring, kan het gebeuren dat je een verlegde weg niet opmerkt en de eerste fout was een feit. De koffiestop in dat traject hebben we maar overgeslagen om tijd terug te winnen. Door het probleem met de meetapparatuur misten we ook de combinatie W met stempel 2 net voor TVC3. Daar moest je ook nog goed opletten hoe blokkade 6 te ontwijken.

2 minuten na TVC3 begon de regularity tijdens “langste route in een vak”, in dit geval 3 vakken. We dachten de tripmaster weer aan de praat te hebben maar niets was minder waar, halverwege viel hij weer uit en dat is natuurlijk dodelijk tijdens een regularity. Leverde 44 strafseconden op. Vlak voor het inrijden van vak 2 stond nog een opzichtige Y aan de rechterkant met een keeropdracht, wij lieten deze wijselijk links liggen. Vak 3 bracht wat meer uitdaging, daar kon je meerdere kanten op, wij dachten een wel hele lange constructie gevonden te hebben maar die was niet te rijden en werd ook niet beloond met een herstelopdracht. Navraag leerde dat er bermlijnen aanwezig waren maar die waren op onze kaart niet zichtbaar J. Uiteindelijk toch de goede route gereden met 2 controles maar wel veel tijdverlies. Het laatste gedeelte voor de lunch was punten vrije route op een kaart uit 19noach. Punt 1 bracht niets, punt 2 wel maar die stond verkeerd dus wel meten, kijken en nog eens meten maar niet schrijven. De punten 3+4 gaven de C en de E, beiden goed. Toen moesten we even in overleg, drie punten overslaan en op tijd bij de lunch wat dan max 300 strafpunten zou zijn of alles rijden en de TC missen wat ook goed zou zijn voor 300 strafpunten. We gingen voor de eerste optie, punt 5 gaf wederom geen letter en op 6 stonden er 2, goed kijken hoe de weg liep en nu loopt deed ons besluiten de F te noteren, gelukkig de juiste. Op naar het laatste punt, 7 , de kortste route was niet meer te rijden dus een heel eind om en dan tot de ontdekking komen dat de letter D niet op juiste plaats staat. Alleen, op de moederkaart stond dat ie wel juist was, na wat protesten werd deze ook geneutraliseerd. Dus achteraf hadden we beter de lunch op tijd aan kunnen doen. Maar achteraf…………….

pic2

De broodjes rallykroket en oude kaas werden in recordtempo genuttigd en we gingen op voor de middagetappe.

De eerste kaart was weer een oud model, de pijlen 2 + 3 moesten even extra bekeken worden i.v.m. nieuw aangelegde wegen maar dit was goed te doen. Tussen 7 + 8 was het opletten om niet tegengesteld te rijden.

Traject 6 was kompaspunten, voor intekenen gunden we ons geen tijd dus dat moest onderweg gebeuren, de eerste 4 gingen goed maar toen toch even concentratieverlies en de kortste route gereden naar 5, gelukkig op tijd in de gaten zodat er geen foute controle genoteerd was. Punt 6 was een leuke, gewoon een rondje om de driehoek met 2x de Q, zodat niet tegengesteld naar 7 werd gereden. Op punt 8 opletten dat deze voorbij de zijweg lag zodat je die niet kon gebruiken om af te slaan. Naar 11 kon je op 2 manieren, 2 auto’s voor ons op de T kruising, de één ging links en de ander rechts, leuk om te zien. Wij gingen zoals het hoorde linksaf en reden een heel rondje om verder naar 12 te kunnen. De route ging door een prachtig polderlandschap maar veel tijd om daar van te genieten kregen we niet. Vooral even opletten dat je net voor punt 15 om de driehoek heen moest om de B te pakken.

pic1

Na TVC7 kregen we een grensbenadering met i.p.v. openingen in de grens een pijl die je aan de andere kant van de grens deed belanden. Klinkt ingewikkeld?  Was het zeker niet, gewoon aan de andere kant van de grens doorgaan met benaderen. In het eerste gedeelte misten wij een verlegde weg waardoor we één E te weinig schreven, bleek onze enige fout in de middag. Verderop een mooie val, een viaductteken, wat nu? Gelukkig had Jurgen dat pas nog uitgelegd in Rallymagzine en zo pakten wij 2x de J wat precies de bedoeling was. Wij zagen de koplopers, na de ochtendetappe, de verkeerde route rijden wat hen uiteindelijk een podiumplaats kostte. De laatste kaart was een wel heel bijzondere, je waande je in de Rally van Monte Carlo of iets dichterbij, de Tulpenrally. Fred had de blinde lijn op een kaartfragment gelegd met namen als Col de Turini en Col de la Porte. Gelukkig hoefden we zo ver niet meer. Net voor de finish nog wel even over de “P” voor de letter Z en daarna naar de finish voor een versnapering.

Dat je daar dan weer niet voor hoeft te betalen, het is tenslotte een all inclusive rally, is mooi meegenomen. Dat doet deze rallyorganisatie heel goed. We moesten natuurlijk wel op de uitslag wachten, na de ochtend stonden we weliswaar 6e door de 300 punten tijdstraf maar met maar 1 fout en geen tijdstraf in de middag kon er nog van alles gebeuren. Tijdens het wachten konden we ons tegoed doen aan een heerlijk stamppottenbuffet met naast rookworst ook gehaktballen!! Eer dat iedereen uitgegeten was kwam de voorlopige uitslag al. En omdat er geen protesten meer waren volgde snel de prijsuitreiking. Helaas voor ons waren er nog 3 equipes met dezelfde middagscore zodat we slechts 1 plaatsje klommen in de eindrangschikking. Leuk was dat de top 3 in de expertklasse binnen 13 tellen van elkaar stond, het verschil werd in dit geval in de regularity gemaakt. Ook in de Sport en Tourklasse was het tot het laatst spannend met soms ook minieme verschillen.

winnaars1000

Hulde aan alle prijswinnaars en ondanks onze 5e plek hebben Bas en ik een mooie rallydag beleefd. Organisatie BEDANKT.  Het zou wel weer eens lang kunnen duren eer we de volgende kunnen rijden.

Ton Drost

Equipe # 8 | Bas de Rijk - Ton Drost

alfa bas

                                                                      


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.
  • Deze reactie is niet gepubliceerd.
    Brigit · 2 jaar geleden
    Leuk verslag Ton van een prima rally in een mooi gebied. Nog een kleine toevoeging: iedereen aan tafel was jaloers op jouw gehaktbal!
Schrijf hier iets...
of reageer als gast