Patrick Van Remoortel - Pablo Cracco reden de Rajd Polski Historyczny

Patrick Van Remoortel - Pablo Cracco reden de Rajd Polski Historyczny

Write a comment

 

Er zullen weinig Nederlanders zijn die van deze historische rally gehoord hebben, RallyNews althans niet. Toch werd deze Rajd Polski Historyczny welke van 11 tot 14 november al voor de 10e keer verreden en telt mee voor het prestigieuze FIA TROPHY FOR HISTORIC REGULARITY RALLIES.  De route van de rally liep door de provincies Małopolskie en Podkarpackie en was 968,6 km lang, waarvan maar liefst tweederde (638,66 km) regelmatigheidstests. De start en finish van de rally was op de TAURON Arena Krakau-plaat.

Onder 42 geaccepteerde equipes in klassieke rallyauto's, kwamen 12 buitenlandse - uit Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Rusland, Hongarije en Italië, evenals 30 uit Polen.

Via de mail ontvingen wij een leuk verslag van de Belgisch equipe Patrick Van Remoortel - Pablo Cracco met hun Apal uit 1951 Lees hieronder hun relaas en onderaan een video van de FIA.

rallybord

Van 11 tot 14 November laatstleden werd in Wieliczka, een dorpje nabij Krakow, voor de tiende maal de Historische rally van Polen gehouden.
Deze tiende editie telde eveneens als finale voor het prestigeuse FIA Trophy For Historic Regularity Rallies. Hierin moet je in een aantal qualifying events goede resultaten behalen om uitgenodigd te worden voor de finale. Winnaar van de finale wordt dan ook direct winnaar van de FIA thophy.
Bij de deelnemers ook één Belgiesch team: Patrick Van Remoortel genavigeerd door Pablo Cracco, op de wondermooie Apal Coupé van 1951, tevens oudste wagen van het deelnamersveld.

kop verslag

Na de technische controle en een test RT op woensdag werd op donderdag direct gestart met een monster etappe. De start werd gegeven in het indrukwekkende Tauron Arena in Krakow, voor een helse rit van 280 km die de deelnemers via negen RTs en 6.5 uur later bracht naar Moderowka, waar ons een korte nacht te wachten stond.

In de eerste proef vielen al de eerste slachtoffers. Een scherpe linkse bocht was te glad voor de wondermooie Renault 17 Gordini van het team Pasztor / Majoshazi en de speciale mercedes 190 van team Korzyniewski/Mateusz. Waarna we voor de daaropvolgende tijdsopnames een normtijd kregen.
Na de eerste etappe stonden Marcin Strycak , met de gekende groene porsche 911, aan de leiding.gevolgd op 0.7 seconden door de golf GTI van het russische team Kashin / Kostyrko. Derde plaats is een prachtprestatie voor ons Belgisch team Van remoortel / Cracco die zich als een duiveltje in een wijwatervat verweerd hebben in die lastige nachtetappe. Dit was weliswaar voor hetin rekening brengen van de jokers.

stadion

 

Na een korte nachtrust werd vol moed gestart aan etappe 2, die ons via 7 RTs , zou brengen naar Stroze, 225 km verder. Middagpause voorzien om 15:00.Goed wakker zijn was de boodschap want er werd meteen gestart met 2 monster RTs van 35 km. Top werd fameus dooreen geschud , met een nieuwwe leider : de russische golf GTI van Kashin/Kostyrko. De lancia Fulvia Coupé van Trzebiatowski sprong van plaats 6 naar plaats 2. Alhoewel de verschillen niet groot waren, toch verloor het team Van Remoortel / Cracco beetje bij beetje voeling met de top en eindigen na dit deel op plaats 7.

r8

 

Na een lunchpauze moest nog 260 km met nog 8 RT's gerden worden om terug het hotel Soray in Wieliczka te bereiken. Al vlug viel de duisternis in zodat het gros moest worden afgewerkt in de duisternis. Daarbij kwam er, vooral in de bossen, een hevige mist opsteken die de gladde boswegen nog gevaarlijker maakte. Onnodig te vermelden dat de top 3 nog maar eens veranderde. De russische golf GTI bleef op plaats 1. Tweede plaats was nu voor de mooie FSO Polonez, copie vande fabriekswagen van de jaren 70 die ook in de 24 uren van Ieper aanwezig was. Derde plaats was voor nummer 10, eveneens met een FSO Polonez.
Van Remoortel / Cracco konden ondanks enkele top 10 tijden , maar ook tijdsverlies in de mistige boswegen de schade beperken en bleven op een plaats 7.

renault

911

 

Zaterdag werd dan nog eens 220 km voorgeschoteld met 8 RTs. Door een fantaschtische eindsprint haalden Stanislaw en Anna Postawka met hun FSO uiteindelijk de overwinning binnen en strande de russische Golf GTI op plaats . Plaats 3 was voorbehouden voor een andere FSO van het nummer 10.
Door een foutje op de laatste RT, een scherpredder van 26 km verloor ons Belgisch team en belanden op een zeer eervolle achtste plaats, en 2e in de groep en klasse na de drievoudige winnaar Marci Stryczak in de mooie Porsche 911.

Na 970 km , waarvan 589 op RT, konden de teams genieten van een mooie parade op het binnenplein van de Tauron Arena in Krakow.

Pablo Cracco

winnaars

website: http://www.rajdpolskihistoryczny.pl/ 

video: FIA


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast