Verslag Routes du Jura

Verslag Routes du Jura

Write a comment

 

Gilbert Verstraeten is een Belgische rally- en rittenrijder en beschikt over een jarenlange ervaring met ons spelletje. Op verzoek van RallyNews heeft hij twee verslagen geschreven over, ondanks de COVID-19 ellende, twee afgelopen maand verreden kaartleesrally's, de in Nederland minder bekende rally, "Routes du Jura" en de "Belgian Westhoek Classic"waarvan je het verslag elders op onze site kunt lezen. 

Routes du Jura

Na een veel te lange covid periode, zonder proeven, om toch nog eens op de baan te kunnen gaan zijn we vertrokken naar Dole om de « Routes du Jura » te gaan rijden .
Een rally die we verleden al gereden hadden .
Bijrijder van dienst is Jean-Marc Piret die vooral actief is in regelmatigheids rally's . Maar omdat de classe « regularity » daar vrij gemakkelijk is hadden wij beslist om voor de « expert » classe te kiezen om toch nieuwe systemen te ontdekken : Ingewikkelde navigatie met alle regularities en ook de nodige tijdsdruk .

Vrijdag morgen dus vroeg op de baan met de rally auto op den trailer voor de meer dan 500 km route tot aan de start .
Alle formaliteiten , documenten, keuring enz, worden uitgevoerd boven op de Mont Roland . Een soort bedevaartsoord niet ver van Dole centrum .

2 gv1

Ijkings parkoers gaan afleggen .... blijkbaar zijn de franse kilometers een stuk korter dan de belgische kilometers !
En dan de proloog, om terug een beetje vertrouwd te geraken met de franse manier om een roadboek op te stellen ....
Bol-pijl, visgraat, geschreven nota's, kaarten zonder schaal, zonder begin of eindpunt, ongenumerde punten of pijlen met totaal kortste route, lucht foto's .... een beetje van alles .... iedere organisator heeft daar een beetje zijn eigen trucjes om de bijrijders in de war te brengen !

Na de proloog, richting hotel, inchecken en dan richting de oude binnenstad van Dole om onze dag af te werken met een lekker restaurant met de andere teams van de « luikse coalitïe » ...

Zaterdag morgen, vroeg uit de veren voor de « echte » start aan de haven van Dole .
Een lange dag onderbroken door twee lunchpauzes . Vanwege de covid maatregelen is er geen middagmaal voorzien .
Vrij sportieve regularities aan de hand van tabellen waar we meerdere beste tijden laten noteren . Jean-Marc is wel een specialist op dat gebied ! De navigatie verloopt wel iets minder vlot .... het was lang geleden dat we zoiets ingewikkeld hadden gereden .
Er zijn niet zoveel TC's onderweg, maar er zijn TIP's van toepassing : « Temps Idéal de Passage » .... te vroeg passeren word bestraft, te laat niet .
Juist maar één kort stukje met een rijtijd van 6' : Visgraat midden in de velden waar we, gewoon van belgische proeven, stevig doorrijden en tot grote verwondering van de inrichter die aan de volgende TC stond te kijken, drie minuten staan te wachten !! .... En wij zeker 5 keer onze berekening controleren !!

2 gv1

Einde van de zaterdag etape bestaat uit bol-pijl, gemengd met verschillende kaarten met een paar duistere hints om de juiste weg te vinden .... iedereen aan het zoeken en wij ook natuurlijk ! Dan toch een oplossing gevonden .... maar, zitten we goed of niet ?
Dit zullen we pas weten zondag namiddag ! De uitslagen worden enkel bekend gemaakt op het einde van de rally .

Op franse wijze gaan we nog genieten van een avond diner, veel napraten van onze dagavonturen en laat in bed kruipen .
Zondag morgen, nog eens vroeg uit de veren om de laatste kilometers te gaan rijden .

2 gv4

De route is iets gemakkelijker dan die van zaterdag en, behalve de eerste regularity die we volledig « kelderen » (niet goed wakker of neven effecten van het « napraten » van gisteren) rijden we die probleemloos af .

En dan auto terug opladen, naar de eindlocatie rijden en nog eens genieten van een uitgbreid en verzord maaltijd voordat de uitslagen bekend zijn ....
Wij zijn niet de besten ... ook niet de laatsten ... de « fun » primeert !

En voor volgend jaar ? Zeker nog eens proberen !!!

Gilbert Verstraeten

2 gv5

 

 

 

 

 


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast