uur
Verslag Alzheimer Rally 2018

Verslag Alzheimer Rally 2018

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Niet vergeten!Niet vergeten!Vrijdag 6 april krijg ik van Koen een mailtje; “Had ik je deze al toegestuurd?”.

Het is de deelnamebevestiging van de 7e Alzheimer rally; die de 13e wordt verreden. Die was ik dus straal vergeten! Gelukkig in mijn geval geen Alzheimer, maar wel een waanzinnig mooi doel om voor te (st)rijden! Op donderdag avond hebben een groot aantal deelnemers zich al verzameld bij de Heerlickheijd van Ermelo. Voor mij is dit weer de eerste rally dit jaar, en het weerzien van alle bekenden blijft dan altijd erg gezellig! 

Wakker worden
Vrijdagochtend starten we als equipe 24 om 09:24; dat is een lekkere (uitslaap) starttijd, heerlick om uitgerust te beginnen! Het is lekker weer en de voorspellingen zijn goed. Een jas is niet nodig, en Koen gaat zelfs in korte broek!De route schiet direct het bos in waar we de eerste langsrijder B vinden. Het is altijd even aftasten hoe uitzetters hun controles wegzetten; gaan ze in (licht) alfabetische vorm, of is er geen touw aan vast te knopen... Toch blijft een B als eerste controle altijd een focus momentje voor mij; “heb ik niets gemist?!”. In dit geval zijn we echt pas net vertrokken, en lijkt het erop dat er geen instinkers zijn.   

Rally van wegaansluitingen
Op weg naar Frankrijk (ja zo heet het daar echt!) valt me op dat de ingetekende lijn dwars door een industrie terrein gaat. Dat zou natuurlijk geinig zijn als een gedeelte niet te rijden is waardoor we de rest moeten ‘ophalen’. En inderdaad blijkt ons vermoeden juist; na 250 meter is er geen mogelijkheid om links te gaan. Het gemiste stukje lijn kunnen we mooi ophalen, en al snel zien we daar de 2e controle N. Terwijl ik nog een keer goed kijk valt me op dat de aansluiting met een heel licht knikje is getekend. In werkelijkheid is de aansluiting kaarsrecht… Ik leg het dilemma voor aan Koen, we hebben de N nog niet genoteerd en het is een klein lusje omrijden. Gelukkig treffen we daar al snel de controle O. Ons is bij deze (juiste) 2e controle van de dag meteen duidelijk wat voor dag het gaat worden; heel goed opletten met kleine details zoals wegaansluitingen!

mg koen

Twijfel bij eerste regularity
We vervolgen de route over ingetekende lijn tot de eerste TC; samen met Koen bespreek ik kort dat er 11 minuten na de TC een regularity start. Op het eerste oog ziet dat er niet heel ingewikkeld uit, en met de gegeven afstand zullen er ook geen grote lussen in de route zitten.Nog maar net gestart vanaf de TC voelt het verloop van de weg naar het oosten niet ok. Ik wil een kaarsrechte weg tot de kruising, maar in werkelijkheid slingert deze. We komen wel op een kruising, en na de kruising loopt de weg ook in een Links-1 a Link-2 weg. Klopt het dan toch? Ik vraag Koen even te stoppen, bestudeer de situatie nogmaals, en beslis er toch niet verder op om te rijden. Voornamelijk door de aankomende regularity (die daar natuurlijk heel sluw gepland ligt!).De regularity zelf is niet spannend, we volgen de weg, noteren 1 controle, maar alles klopt. Het laatste knikje is redelijk duidelijk op de kaart, en daar staat inderdaad ook de GTC. Omdat de regularity zo soepel ging en geen ‘instinkers’ had gaat de situatie net na de TC nog even door mijn hoofd; “hadden we daar dan toch moeten omrijden?”…

De fout in bij de tweede regularity
De route gaat door met pijlen kortste route, een paar niet kloppende wegaansluitingen, doorgetrokken bermlijnen en viaduct tekens. Typische situaties voor een 1:50.000 rally, die het een leuke puzzel maken op deze zonnige vrijdagochtend.

Vlak voor het einde van de regularity geef ik Koen aan dat we zoeken naar een Rechts-2 van de dijk af. Koen zegt de weg in de verte al te zien, en ook dat er een GTC staat. Snel kijk ik weer in mijn tabel of we nog op schema liggen; 2 seconden te snel, nou; de schade valt mee. Terwijl ik weer opkijk zijn we al rechtsaf gegaan. In de spiegel zie ik dat we een Rechts-3 hebben gemaakt in plaats van een Rechts-2. Ik twijfel, maar we staan al naast de GTC en geef dus de controlekaart aan Paul Neeskens die de GTC bemand. Na aftekenen besluiten we toch om te draaien, de aansluiting was echt niet ok, en wie weet staat de ‘echte’ GTC wel langs de dijk… Fout was het toch al, en wie weet kunnen we gevolgschade nog beperken. In het laatste knikje van pijl 10 staat dan de ‘goede’ GTC, en daar pakken we ruim 2 minuten regularity tijd. Zonde!

carina

Goeie lunch!
Meteen na de regularity volgen we een ‘neutrale’ route over iets grotere wegen naar de lunch; het (o.a.) van de Classic 500 bekende van der Valk hotel in Zwolle. Vlak voorbij de locatie ligt een optie om te tanken en nog 1 pijl. Met gezonde trek gaan we nog even aan de lunch voorbij. Over pijl 14, tanken is niet nodig, en zonder tegengesteld te rijden alsnog naar het van der Valk. Maar we vinden helemaal geen controles. Dat kan niet kloppen… We besluiten het rondje nog een keer te rijden aangezien we nog 10 minuten over hebben. Dan zien we op pijl 14, naast een lossende vrachtwagen, een stempel hangen! Yes; niet voor niets nog een keer rond gereden. In het tweede stuk van de lus vinden we nog steeds geen controle, maar wel erg veel equipes die ook aan het zoeken zijn. Zeker van onze zaak besluiten we lekker naar de lunch te gaan.Bij de goede lunch horen we dat de controle voor tegengesteld rijden waarschijnlijk op de één na kortste route was geplaatst. Klein foutje van Martin, maar gelukkig geen grote gevolgen of problemen. Op de schermen in de lunchzaal komen de eerste fouten van deelnemers op het scherm. Twee controles voor ons; één van die laatste stempel (die als het goed is neutraal wordt) en die tweede inderdaad voor de situatie vlak na TC2… Toch zonde!

Grensgeval
Direct vanaf de lunch start een grensbenadering, het intekenen is niet heel spannend, dus dat wordt goed opletten op wegaansluitingen. Vlak na Wijthmen is het zover; op de kaart is de kruising flink versprongen, in werkelijkheid maar met 20 meter. Omrijden levert controle Q op, dus toch een voldaan gevoel van het eerste stukje grens. Na de TC vervolgen we de route. Vlak boven Lierderholthuis op de kaart loopt er water over de weg heen. Even checken met de legenda; het is geen brug of tunnel. Maar het lijkt wel alsof er brugtekens bij getekend staan; toch een soort aquaduct? Aangezien het duidelijk geen originele kaartsituatie is besluiten we erop om te rijden. Pas helemaal aan het einde van die lus (en ja, dat geeft toch onrust!) vinden we gelukkig controle H.Iets verderop zit nog zo’n niet originele kaartsituatie; een klein uitwasje links van de Liederholthuis weg op 100 meter vanaf de brug. In werkelijkheid komt er al veel eerder een weggetje, maar kunnen we op bijna 100 meter alsnog tussen twee bomen door op het ‘uitwasje’ komen. Daar hangt de controle W… Lastig; want de eerste aansluiting lag duidelijk te vroeg. De tweede ‘aansluiting’ die wij nu pakten is niet echt een weg. Aangezien het een manipulatie van de kaart is besluiten we de W toch te noteren. Duur foutje van ons blijkt achteraf :)

fiat

Fietspaden

Na TC 7 treffen we weer een wegaansluiting die anders loopt. Nu stinken we er niet in! Omrijden! En jawel, de controle Y vlak voordat we het fietspad kruisen. Dat fietspad staat overigens duidelijk met een fietsje op de kaart aangegeven. Iets verderop in de kaart zie ik nog zo’n fietsje, ze waren me eerder vandaag nog niet opgevallen; zou het een manipulatie zijn? Jep; in werkelijkheid blijkt het tweede fietsje geen fietspad, maar we rijden er wel voor om en vinden de controle.

Tipp-ex en controle in de berm
Bij TC 8 staan we nog heerlijk in de zon, maar in de verte lijkt het te betrekken. Buienradar belooft ons nog een droge thuiskomst, dus we blijven lekker genieten van de zon in de open MG A.Direct na de TC valt me op dat er een O van plaatsnaam Loobrink is weggehaald. Vroeg kon je wellicht zeggen dat er een druppel tipp-ex op is gevallen, tegenwoordig gaan dit soort manipulaties vrij bewust met de computer… Het blijkt inderdaad ook dat er vlak erboven een weg is weggehaald. Leuke situatie, en goed om scherp te blijven.Ik meet vervolgens de afstand niet helemaal goed (of vergat de tripmaster op 0 te zetten) en we rijden de juiste weg voorbij. Omdat ik het wat laat door heb draaien we iets verderop om. Dan zien we in een ooghoek twee witte borden in de berm liggen. Het blijkt een controle van de rally te zijn, maar net buiten de kaart. We besluiten de controle op te rapen en mee te nemen, want de bezemwagen zou deze hier nooit vinden.Terwijl we de rest van de pijl en route ophalen boven Westend stuiten we op een licht geïrriteerde bewoner midden op de weg. Grote kans dat hij de vorige controle had weggehaald. 

koffie

Laatste etappe
We klokken netjes 10 minuten voor onze tijd in bij de laatste TC-IN. De TC ligt bijna naast de finish, maar we worden nog getrakteerd op een (ingezoomde) 1:100.000 ANWB kaart. Dit type kaarten is wat meer gestileerd getekend, en (bijvoorbeeld) in de SLS is het altijd een goede basis voor een slagveld in het klassement. De eerste twee pijlen lijken zonder al te veel problemen te gaan; er ligt wel een nieuwe weg en rotonde, maar qua afstanden en bochten klopt het allemaal heel aardig. Dan net na pijl 2 komt de kruising eigenlijk te snel. We gaan toch rechtsaf terwijl ik het nog een keer na meet. Pijl 3 gaat zonder problemen, en ook de route naar pijl 4 gaat goed. We noteren controle T, en dan meteen daarna controle R. Dan besef ik me waarom die R daar staat. De kruising na pijl 2 kwam inderdaad te vroeg, en de R zou je 2x hebben als je deze goed ophaalt. Helaas staat de T al met blauwe inkt op de controle kaart, dus daar is niets meer aan te doen.Afgeleid van deze misser vergeet ik op een goed meetpunt te ‘nullen’, dus geef ik aan dat we einde weg rechtsaf willen. Dat lijkt goed te kunnen, dus ik besteed er verder geen aandacht aan. We rijden de overige pijlen en gaan rond 17:00 over de finish. Bij de finish krijgen we (na inleveren controlekaart) de uitleg van de dag. Snel blader ik naar de laatste etappe, en jawel; de 2x R was inderdaad de bedoeling. Tot mijn schrik zie ik dat de ‘einde weg rechtsaf’ die ik had afgegeven ook nog een vertekening had; die hebben we dus ook gemist. Zo pakken we dus nog even 2 fouten bovenop de eerdere twee fouten die we deze dag ‘pas’ hadden gemaakt.

Resume
Het is een vast terugkerend onderdeel bij veel Nederlandse 1:50.000 rally’s; aansluitingen, bermlijnen en fietspaden. Het moet je liggen, want er zijn genoeg mensen die de manipulaties niet(s) vinden. Goede les voor mij zou zijn om toch niet meteen controles op de controlekaart te schrijven…Wij vonden het in combinatie met het heerlijke weer een lekkere rally om het seizoen te beginnen en om weer even met elkaar en de auto te oefenen voor de aankomende Tulpenrallye. Daarbij is het knap hoe een benefiet rally met 160 equipes zo soepel verloopt, en dat er een echt noemenswaardig bedrag voor het fonds wordt opgehaald.We willen graag nogmaals het hele team van Martin, Frans en Jan hartelijk bedanken voor een mooie dag en route zonder fouten of discutabele punten. Al met al een top georganiseerd evenement!

Willem van Leeuwen
Expertklasse startnummer 24: Koen Bender - Willem van Leeuwen | MG A TwinCam (1959)

Foto's: Niko Bloemendal | meer foto's van Niko op Flickr.