Verslag ROZ Classic 2017

Verslag ROZ Classic 2017

 

De ROZ Classic of ‘aardig op weg naar Parijs’

Op 4 maart werd ie weer verreden: de ROZ Classic.
Inmiddels de 54 editie, dus dan weet je ook dat je met een organisatie te maken hebt die over jaren ervaring beschikt. Dat was dan ook te merken.
Ook dit jaar weer de start en finish in Steenwijk, dat leuke stadje dat zo’n beetje op het knooppunt van Overijssel, Drenthe en Friesland ligt. Jeroen heeft er ooit gewoond en ikzelf werk er alweer ruim 4 jaar. Reden genoeg om in de FIAT 124 Rally af te reizen naar het noorden. Drenthe zou vandaag met name het rally-gebied zijn.

Bij het inschrijven viel ons al een aantal zaken op.
De organisatie beloofde geen stoplichten, bijna 400 kilometer (ben je bijna al in Parijs) rally-rijden en slechts 3 tijden die je moest onthouden, je start- en verwachte finishtijd + 1 uur extra uitloop. Daarnaast een groot scala aan navigatietechnieken die in een beknopte cursus begrijpend lezen niet zou misstaan. Niks ‘pijlen kortste route’ of ‘ingetekende lijn’.

We hadden ons ingeschreven in de Sportklasse. Kijkend naar het deelnemersveld viel ook op dat het in alle 4 klasses een sterk veld betrof. Er is blijkbaar veel animo om de rit naar Steenwijk te maken. Kortom veel om naar uit te kijken.

Onze starttijd van 9.45 uur maakte dat we relaxed konden beginnen. Onze verwachte finishtijd was 20.01 uur. Wat? Dat is ruim 10 uur! Kom daar eens om bij de meeste rally’s.

voordestart

Na de start konden we gelijk aan de bak met een van de vele testjes die je door de dag heen voorgeschoteld kreeg. Een regularity op een stuk terrein dat nog ontwikkeld moet worden met woonhuizen en bedrijven. Leuke start van de dag! Regularity-rijden dat kunnen we. Wij mogen het ons altijd wat extra moeilijk maken door de tripmaster niet op 0 te zetten en dit tijdens het rijden te corrigeren. Nou ja, het is zaterdagochtend zullen we maar zeggen.

Vervolgens lekker een traject ‘Pijlen kortste route met zo min mogelijk rode wegen’ gevolgd door ‘Langste route binnen grenslijnen’, ‘Ingetekende lijn met barricades’ en een tweede special voordat we een verplichte koffiestop kregen. Op dat moment waren we al weer een paar uur druk aan het rijden en navigeren. Allemaal niet eenvoudig en de hersenen werden behoorlijk gepijnigd. Maar wat was het lekker rijden! De omgeving leent zich uitstekend voor een rally. Veel afwisseling, mooi afgelegen gebied dus bijna geen verkeer, zandweggetjes, modderpaden, smalle bruggetjes, kinderkopjes en waren er al verkeersdrempels, dan waren deze prima te nemen. Dat hebben wij en onze carter-bescherming wel anders meegemaakt.

Na de verplichte rust ging het vrolijk verder met ‘Pijlen ontwijken kortste route’, ‘Pijlen kortste route, zo min mogelijk roden wegen’ en weer een special. Die specials breken lekker de dag. Bij tussentijdse controles wordt een rijopdracht uitgereikt, al dan niet met een tijdelement. Dit maakt het allemaal lekker gevarieerd en houd je goed bij de les. De special ‘Kompasroos-punten op één na kortste route met wegen in 1 richting’ bijvoorbeeld. Hoe kom je er op. Je moet er even goed voor zitten om tot de goede route te komen. Maar erg leuk om te doen. Waar kom je dit tegen?

Bij het lunch-adres in Erm uiteraard de verplichte rally-kroket. Wat? Het was inmiddels 14.30 uur! Nog maar 4,5 uur te gaan. 
En daar komt weer zo’n exoot de ‘Pijlenrit met alternatieve kortste route’. Na weer een verplichte ruststop op naar het 4e en laatste deel.
Het begon inmiddels te schemeren, het werd donker, nog donkerder. Erg donker in het buitengebied. Voor het traject ‘vrije route van punt naar punt’ werd gebruik gemaakt van kaartfragmenten uit 1935. Nou dan weet je het wel. Niets is wat het lijkt. Maar wat was dit uitdagend en leuk.

oudekaart

16938625 1441608222548460 8610407767718678963 n

Als klap op de vuurpijl een traject ‘Pacenotes’ gevolgd door een special met jawel, ‘Pacenotes’. Pacenotes, hebben Jeroen en ik ondervonden, is niet echt ‘zeg maar ons dingetje’. We hebben ons na afloop laten uitleggen dat ‘130 R4 ->flr->20 L->fll->schrikhek->héél lang fll’ veel eenvoudiger is dat het lijkt. Maar toch. In het donker verloren we hier voor het eerst veel tijd. Vol verbazing keken we naar andere teams die zonder enige aarzeling het donker in verdwenen.

pacenotes

Inmiddels was het 19.52 uur en stond nog als laatste een ‘Grensbenadering’ op het programma. U begrijpt, hoe wij aankwamen bij de finish. Zeer voldaan.

Wat vonden we nou van de ROZ Classic?
Deze organisatie heeft het wat ons betreft helemaal begrepen. Elke minuut van de rally was het waard.
De route was bijzonder knap uitgedacht met plenty instinkers en breinbrekers en voerde door een geweldig stuk Nederland, waar je in alle rust nog lekker kan rijden. Door niet te werken met tussentijdse TC’s wordt het jakkeren goed teruggebracht en rijd je per saldo net iets relaxter. Al met al hebben we bijna 10,5 uur gereden inclusief 1 uur aan verplichte stops.

Wat de systemen betreft is het wel raadzaam om deze van tevoren goed door te nemen en ermee te oefenen. Als je zoals wij hier niet bekend mee bent, dan laat je in je enthousiasme toch teveel controles liggen.
Alles tezamen, inclusief de zeer vriendelijke en deskundige ROZ-medewerkers, maken deze rally zeer aan te bevelen.

Volgend jaar gaan we weer naar Steenwijk, wie wil er nou naar Parijs?

David Meiboom

Equipe #60 Jeroen de Geus - David Meiboom | FIAT 124 Rally, 1972

 

foto's van de rally door Niko Bloemendal kunnen hier besteld worden.