Verslag van de RAC de Pair 2017

Verslag van de RAC de Pair 2017

 

Op 4 maart stond weeral eens de « RAC de Pair » op ons programma.

Deze rally telt mee voor het BFOV kampioenschap en staat hier in Belgïe bekend als een typisch Waalse rally uitgezet zoals vroeger (in de jaren zeventig) . De roadbook bestaat uit bol-pijl, geschreven nota's en hier en daar een klein kaartfragment .
Modern tintje die erbij komt : Soms zijn de nota's gemeterd op totaal afstand vanaf een TC of tussenafstanden vanaf een bepaald punt . Ander modern tintje, er worden ook regularity tests gereden .
De rally is 300 km lang, de gemiddelde ligt op 50 km/u en er zijn niet minder dan 43 TC's (waarvan 32 met een rijtijd van minder dan 10 minuten). Om het nog een beetje harder te maken zijn er natuurlijk ook veel letterkes, zelfstempels en veel bemande stempelcontroles.

Er word gereden in drie klassen : Tour, Classic en Expert . Wij rijden « classic » Een moeilijke rally dus, vooral voor een Nederlandstalige copiloot die dit toch niet zo gewoon is. Komt er nog bij dat de meeste Franstalige rijders hier veel « oefen » ritten rijden op dit systeem en dus goed getraind aan de start komen. Heel sterke concurrentie dus ! 

Om 13u54 is het zover. We zijn vertrokken voor een dubbele regularity. We moeten een tabel volgen, maar met de moderne « high tech » foefeldoos in de auto kunnen we het ons een beetje gemakkelijk maken ....
Dit dachten wij, zoals de meeste teams ! Maar uitzetter heeft  er wel iets op gevonden, iets nieuw dus : Fictieve start, zelfstart een beetje verder op een bepaald uur en een tabel met doorlopende afstanden en tijden vanaf de start ... Het geintje niet gezien, alles op nul gezet in zicht van de zelfstart en ja ... dan moeten we beginnen met een nieuwe werkwijze : Tabel volgen en veel rekenwerk ! Dit lukt ons niet zo best . Alleen de topcopiloten zullen dit goed afwerken als de piloot tenminste snel genoeg was ....

routeboek

Volgend valletje zit in de geschreven nota's : Volg « Bassine ». Eerste wegwijzer die we tegenkomen is « Bassines » en die moeten we dus niet volgen ... dit doen we goed en voor vele deelnemers zal dit zorgen voor tijdstraf en-of een gemiste RC .
De hele rally zit vol van zulke vallen ... copiloot moet dus heel attent zijn.
Bijkomend probleem voor ons is dat Ad alle plaatsnamen uitspreekt met een Nederlandse tongval ... wat voor mij, als Franstalige, aan alle namen een vrij exotisch tintje geeft !

Op weg naar de derde en laatste regularity proberen we ook deze een beetje beter voorbereiden ... Gelukkig zijn er nog een paar kort opéénvolgende TC's waar we telkens bijna één minuut moeten wachten.
Het zal wel een leuk zicht zijn : Ik lees het tabel met de neus op het blad -anders kan ik niets lezen- en ik dicteer de nodige gegevens aan Ad die alles invoert in de foefeldoos ...
Deze regularity rijden we op nul ... en er zijn niet veel die dit konden !
We rijden nu richting Ardennen en het word alleen maar moeilijker : korte stukken, navigatie met soms 10 nota's om 300m verder te rijden, zoeken naar verstopte wegwijzers ... alles word benut door de uitzetter om de deelnemers op de verkeerde weg te helpen !
En nu zijn de meeste TC's op de seconde te rijden . Opdracht is dus : Goed rekenen, nauwkeurig controlezone inrijden en het controleblad op het gepaste moment afgeven.

Na een korte pauze in Tenneville zijn we weer vertrokken . De route gaat ons terug naar de Condroz brengen via de Ardeense bossen. En nu gaat het pas moeilijk worden ... het word donker en om het spel nog een beetje lastiger te maken begint het te regenen !

cockpit van co piloot met BLUNIK

We rijden via St Hubert, Libramont naar de streek van Marche en Famenne . Bochtige wegen door de bossen, stukjes onverhard die bijna niet te zien zijn.
Een voorbeeld : Opdracht is 520 m rechts verlaten op onverhard, einde weg rechts op onverhard, en einde weg rechts. Op 520 m zien we geen weg, niets te bespeuren als we een beetje verder rijden .... tripmeter achteruit zetten en achteruit rijden tot juist 520, naar rechts in het gras en ja daar is wel een weg ! Volgende nota is 5m verder : een grindspoor in de grasberm en die op het einde veel breder word in een soort parkeerplaats van een oude werf en waar we met veel moeite de uitgang vinden ...
Het regent nu niet meer ... neen, het water valt gewoon met bakken uit de lucht.
We zitten terug in de Condroz voor de laatste kilometers. Modder, modder en nog eens modder, gladde wegen en soms heel diepe « waterbakken », heel korte trajecten met de nodige navigatievallen en rond 21 u 30 kunnen we inklokken voor de laatste TC.

Auto's komen druppelsgewijs binnen, vrij veel opgaves ... het was een heel moeilijke rally .
Pintje pakken, lekker eten, sterke verhalen vertellen .... Ad is al onderweg naar huis : is twee uur rijden en hij doet het liever voor dat hij te moe word !
Uiteindelijk zijn we 14 de . Commentaar van een paar andere deelnemers die soms een beetje verbaasd kijken naar onze taalgebruik in de auto : « hé ton hollandais il se débrouille foutrement bien sur un rallye si difficile ! » ... « hé uwe nederlander die trekt godv .... goed zijn plan in zo een moeilijke rally ! »

Gilbert Verstraeten

Equipe: # 26 | Gilbert Verstraeten - Ad van Dolder | Opel Kadett C

winnaar Classic Rac de Pair 2017

Winnaars: Eric Manville - Germain Mathieu in een Opel Manta 1972

 

informatie over deze rally kun je vinden op: www.autoretropair.be/