Verslag Betuwe Classic - 1 April 2017

Verslag Betuwe Classic - 1 April 2017

 

Het was zaterdagochtend, 1 April. De equipes konden vroeg de veren uit want de eerste equipe zou al starten om 8:10 's ochtends. Bij aankomst bij garage Knobbout was de spanning al direct te voelen. De auto's werden voor de deur geparkeerd en hierna snel melden bij de wedstrijdleiding. Onder het genot van een bak koffie en een lekkere slagroomsoes werd er nog eens bijgepraat tussen de vele equipes. Er werd her en der al gesproken over de Coppa d'Europa en de Tulpenrally die alweer voor de deur staan. Het zou weer een heerlijke rallydag worden met aan het einde van de dag nog een pittig toetje voor de kiezen.

De ochtend begon direct met een scherp traject met 'gemodificeerde pijlen' waarbij de eerste valkuil nog geen 500 meter verder lag. Een klein stukje 'witte' weg gaf de navigator direct de opdracht om alert te zijn. Het oogde verder vrij gemakkelijk maar wel lekker om zo even in te komen. Je groeit langzamerhand in de rally. Er waren nog kleine stukjes 'rood' die niet of zo min mogelijk gereden mochten worden en verder een klein stukje aansluiting dat niet klopte. Toch was het even achter de oren krabben toen de equipes allemaal veel te vroeg bij de eerste TC aankwamen. 'Hadden we toch nog anders moeten rijden?' of 'Hebben jullie wel een afsluitstempel?'.

2 senden2

Toch volgde de meeste equipes op tijd voor het tweede traject. Voor de sportklassen ging het verder met nog meer gemodificeerde pijlen. Het was maar een klein stukje maar toch even puzzelen op het bedrijventerrein bij Zoelen. Heerlijk om te zien dat auto's tegen elkaar in rijden en elkaar hierdoor afleiden met de juiste route. Eenmaal het bedrijventerrein uitgekomen volgden de auto's hun route naar de koffiestop bij 'De Betuwe'. Onder het genot van een bak koffie en een lekker stukje taart kon er nog worden overlegd of er nou wel afsluitstempels waren en 'waren jullie ook zo vroeg bij de TC?'. Dit vraag is die dag nog wel vaker voorbijgekomen. Op de parkeerplaats van de stop was vond ook een proef plaats. Tijdens de proef was het de bedoeling dat de bestuurder 1 van de twee kleine paaltjes om zou rijden bij 2 verschillende punten. Bij de eerste in voorwaartse beweging en de ander achterwaarts en hierna snel naar de finish om vervolgens á cheval te stoppen.

Na de koffie werd de weg gevolgd met een BARIL. Opnieuw zat er een stukje bedrijventerrein in waarbij een paar rondjes gereden moesten worden. Onder de blinde vlek bij dit traject was er weer het bekende stukje 'off-road' naast het Lingemeer. Een bekend stukje voor verschillende rally's die worden gereden in dit gebied. Over het algemeen was de BARIL niet zeer ingewikkeld en kwam het neer op scherp blijven en de kaart goed blijven lezen.

2 mb

Het laatste traject voor de lunch zou starten, was Traject 4. Een traject met pijlen kortste route en punten één na kortste route. Voor de navigator weer even omschakelen en toch het reglement erbij pakken om te kijken: 'hoe zat het ook alweer? Mag je hier wel tegengesteld rijden, punten of pijlen eerder aandoen?' Voor de meeste equipes was het rond punt 3 toch echt even zoeken. Het leek erop of de wedstrijdleiding hier rekening mee had gehouden want precies bij het knooppunt, waar het even zoeken was, vlakbij het punt stond een fotografe gepositioneerd. Misschien was deze dame wel niet van de organisatie maar zij stond hier op de goede plek om mooie foto's te kunnen schieten van alle rondzoeken auto's.
Verder was het toch even opletten bij pijl 8 aan het einde van Traject 4-1. De pijl liep net iets van de weg af een soort parkeerplaats op waar nog een RC iets verdekt stond opgesteld. Weer zo'n klein iets waar je scherp moest opletten tijdens deze rally.

Bij de lunch werd duidelijk dat het klassement niet in de ochtend maar juist in de middag gemaakt zou worden. Het deelnemersveld lag zowel in de Tour, de Sport als in de Expertklasse nog dicht bij elkaar. De moeilijkheidsgraad zou hem dus in de middag liggen wanneer men toch al iets meer vermoeid zou zijn.

Net zoals in de ochtend was het in de middag ook weer even op gang komen met een vrij gemakkelijk eerste traject met punten kortste route. Toch was het bij de eerste punt weer direct opletten. Moest hier nou linksom of rechtsom? Bij de juiste weg was de eerste RC alweer te vinden.
Echter, was het tweede deel van het traject toch net wat moeilijker. Het begon direct met een verlegde weg waarbij dus om moest worden gereden. Het was een traject van veel meten met daarbij de vragen: linksom of rechtsom? Het bleef puzzelen het tijdens de gehele route.

2 paard

En daar kwam het dan toch echt tijdens het laatste traject van de dag: Grensbenadering met een kleine extra moeilijkheidsgraad. Naast het zoeken van de goede hoofdroute moesten er ook nevenroutes worden gemaakt naar verschillende punten of pijlen. Zoals al eerder gezegd zou dit het pittige toetje worden van de dag. Al bij de eerste pijl was het even zoeken wat de goede route zou zijn. Door iets te snel lezen en niet goed te kijken heb ik hier zelf een fout gemaakt. Het was lastig te zien maar als je een omrijroute langs het water wou maken zou je een RC tegenkomen met hierbij een bord van HK. Hierdoor had ik direct de gedachte op de goede route te zitten. Echter, na aankomst bij de finish en de uitleg gezien te hebben, scheen dus dat die 'simpele' weg verderop een fietspad zou worden. Dit was te zien aan de kleur die in de legenda een fietspad aangaf. De eerste insteker was dus al binnen en dit was pas de eerste pijl. Na de hoofdroute te volgen langs de grens was het bij punt 2 ook direct weer zoeken. Moest men hier linksom of rechtsom en moest men weer tegengesteld rijden? Het maakte het er allemaal niet veel makkelijker op.
Op weg naar punt 4 was het ook weer even kijken. Ook hier als beginnend navigator toch een fout gemaakt en de verkeerde route gepakt waardoor we al 20 minuten te vroeg bij de TC aankwamen terwijl punt 4 nog te gaan was. Het was een zeer pittig traject waarbij zoals eerder vermeld het klassement gemaakt zou worden.

'De Blusser' in het centrum van Beusichem zou de laatste stop zijn van de Rally. De borrel kon zowel buiten als binnen plaatsvinden doordat het weer toch goed meezat. Er werd nog goed nagepraat, gediscussieerd met vervolgens de prijsuitreiking voor de winnaars. Hierbij wil ik nog eens de complimenten maken naar Jacqueline Zuiderwijk en Jurgen Donders die, vooral in de middag, in de Expertklasse weer fantastisch hebben gereden en de winnaars zijn geworden van deze rally. Het was een mooie dag en een goed leermoment voor vele equipes. Op naar de volgende rally!

Luuk Senden

Equipe # 30 | Jeff Senden - Luuk Senden | Alfa Romeo Giulia 1600 Super, 1969

Foto's: Niko Bloemendal

2senden3