Verslag Rally van de Grensstreek 2017

Verslag Rally van de Grensstreek 2017

 

De Rally van de Grensstreek kent al een lange geschiedenis, afgelopen weekend werd de 18 e editie gereden.

In 2004 was het ons als redelijke nieuwkomers in het de klassieke rallywereldje al een keer gelukt om algemeen winnaar te worden. Zouden we dat in 2017 met een andere uitzetter nog een keer kunnen herhalen?
Uiteindelijk ben je wel 13 jaar wijzer (?) maar in ieder geval zowel voor mens en machine ook 13 jaar ouder !
De organisatie had ons voor de gemoedsrust het startnummer 13 toegekend maar dat terzijde.

mk2

Een mooi deelnemersveld met 66 equipes werd op zaterdag ochtend op voor hun kenmerkende gastvrije manier ontvangen door Eric Klunder en zijn vrouw Miriam. Na de briefing en de koffie met vlaai was ieder klaar voor vertrek en mocht er 10 minuten voor de starttijd worden ingetekend.
De zaterdag route voerde voor een groot deel over de mooie rustige wegen van Noord Limburg met 310 wedstrijdkilometers en met een leuke afwisseling van verschillende kaartleessystemen. Eerlijk gezegd moesten we in het begin een beetje aan de “geest” van de uitzetter wennen ondanks zijn troostende woorden bij de briefing maar gelukkig had hij daar ook aangegeven dat er geen foutcontroles stonden! Het werd een fijne rallydag met lekker rijden en niet veel geneuzel. Voor de chauffeurs was de test op het terrein van HAL89 in Ysselstein natuurlijk geweldig, heerlijk te rijden en omdat het resultaat alleen voor ex aequo telde hoefde niet tot het uiterste gegaan te worden. Slecht 2 equipes kwamen met 3 seconden verschil in de buurt van de normtijd van 2 minuten.

lunch

Na een uitstekende barbecue en de nodige consumpties was de uitslag van de zaterdag inmiddels bekend en we hadden een ruime voorsprong op de concurrentie. Piet Bremer en Ton Drost werden door mechanische problemen geplaagd maar gelukkig konden zij zondag nog van start gaan om ons te belagen.
Op zondag stond nog ruim 240 kilometer op het programma door de Brabantse Kempen en de Belgische grensstreek. Er was prachtig weer voorspeld en dat hadden niet alleen de rallydeelnemers begrepen, in de loop van de dag ontstonden er steeds meer ongenummerde natuurlijke barricades van wandelaars, fietsers, scootmobielen en paarden. Daardoor was het tijdschema na de lunch maar moeilijk te halen maar desondanks zat ook de zondag route prima in elkaar en Erik had een aantal hele mooie kaartlees situaties weten te vinden. Daardoor bleven we niet foutloos maar wel met ruim voldoende voorsprong om de Expertklasse ruim te winnen.

De Rally van de Grensstreek is een echte aanrader voor wie een lekkere rij rally wil rijden met niet al te veel gepriegel. Een gastvrije en toegankelijke organisatie die oog heeft voor de deelnemers met een snelle rekenkamer en vlotte afwikkeling van de vragenbriefjes. Al met al was het een zeer geslaagd rally weekend en we zijn volgend jaar zeker weer van de partij.

Janhein en Michiel de Rooij