SVAR 2017: Verslag van het Slagveld van Amsterdam Rally

SVAR 2017: Verslag van het Slagveld van Amsterdam Rally

 

De SVAR 2017 was de moeilijkste rally die wij ooit gereden hebben. En we doen het toch al een slordige 10 jaar. We reden in de sportklasse en tijdens de rally raakte ik er steeds meer van overtuigd dat we laatste of één na laatste zouden worden. Uiteindelijk zijn we achtste geworden met maar liefst 34 fout. In onze klasse had de winnaar 29 fout en de laatste plek 49 fout. Ook zijn van de 31 equipes die in onze klasse aan de start verschenen er maar 27 gefinisht. In de tourklasse was het slagveld nog groter: maar liefst 11 equipes kregen het predicaat “Did Not Finish”, bijna 20% van het deelnemersveld. De winnaar had 19 fout. Ook de expertklasse had het zwaar te verduren: de winnaar had hier 27 fout.

Tijdens de rally dachten we nog dat we zelf een offday hadden, maar na de finish werd het al snel duidelijk: iedereen had een hele zware dag achter de rug. Waar is het misgegaan bij deze rally? Een aantal dagen later kregen we een apologetische brief van de organisatie, waarin ze onder andere aangaf dat de moeilijksgraad simpelweg te hoog was.

De rally was uitgezet door Peter Spruijt en Jürgen Donders. Wij kennen Jürgen nog van toen hij net begon met rallyrijden bij de MG club, wat wij toen al jaren deden. Binnen een jaar was hij net zo goed als wij en binnen twee jaar was hij ons hopeloos voorbij gestreefd. Inmiddels is hij één van de beste rallyrijders van dit moment en sinds kort is hij voorzichtig begonnen met het uitzetten van rally's. Maar het blijkt toch wel dat uitzetten weer een hele andere sport is dan rijden, want waar iedereen het toch wel over eens is, is dat deze rally echt te moeilijk was. Maar wat maakte hem dan zo ontzettend moeilijk? Hier een top 8 van wat de meeste fouten veroorzaakte.

#8 Het weer
Laten we beginnen met iets wat we de organisatie toch nauwelijks kwalijk kunnen nemen: het prachtige weer. Het was zulk mooi weer dat menig rallyrijder verbrand zal zijn en dat veel navigatoren zich waarschijnlijk maar moeilijk konden concentreren. Daarnaast waren er veel bootjes op het water waardoor er veel bruggen open stonden. Hierdoor werd het nog lastiger het tijdschema te halen en moesten veel equipes de twee koffiepauzes laten voor wat ze waren. Tijdens de lunch kregen we als klap op de vuurpijl ook nog een droogrit mee. Op zich vind ik dit een erg leuk idee, maar dan moet je er wel de tijd voor krijgen. Voor veel equipes was de lunch niet meer dan even snel twee broodjes pakken en verder. Overigens werd de droogrit niet in het reglement vermeld en telde hij ook niet mee in de uitslag.

#7 Het systeem
Een groot deel van de rally was volgens het systeem “Pijlen kortste, Punten één na kortste route”. Dit systeem kan erg vermoeiend zijn omdat je bij een één na kortste route steeds twee keer een route moet construeren, eerst de kortste, dan de één na kortste. Daarnaast waren er twee “sneaky” regels opgenomen in het reglement voor de variant “Pijlen kortste, Punten één na kortste route, vermijden rode wegen” In dit systeem moest je ook naar de TC de één na kortste route rijden, en mocht je bij een herconstructie juist wél over rode wegen. Wie deze regels was vergeten mocht vijf extra fouten noteren.

#6 Bermlijnen
Bij veel situaties moest je op bermlijnen letten. Bermlijnen zijn nu eenmaal notoir lastig te zien, vandaar dat het bij de meeste rally's om geen tot enkele situaties gaat waar je hierop moet letten. Bij deze rally waren er tenminste zes van zulke situaties. Zie bijvoorbeeld Afbeelding 1.

afb1 svar


#5 Fietspaden
Wie goed de legenda bestudeerd had, had geweten dat bruine wegen fietspaden waren, maar wie dit over het hoofd gezien heeft zal menig foutieve route geconstrueerd hebben, met flink wat tijdverlies tot gevolg. Ons is het zelfs nog gelukt om een één na kortste route over een fietspad niet alleen te construeren, maar zelfs te rijden. Helaas vonden we daar alleen een verbaasde wielrenner, geen letter.

#4 Details
Daarnaast waren er nog een handjevol situaties waarbij je echt je loep op de kaart moest zetten om het te zien. Een punt net naast de weg, een pijl met een klein haakje op een parkeerplaats, een dun beekje dat een weg blokkeerde, een driehoekje dat nou juist net níet op de kaart stond, een klein stukje bruine of rode weg. Ook dit soort situaties waren er net iets meer dan bij de gemiddelde rally.

#3 Veel foutletters
Bij de meeste rally's staat er zo nu en dan een foutletter. Bij deze rally waren in de sportklasse 23 van de 81 letters een foutletter, bijna 30%. Ik vind echter dat dit juist een heel sterk punt van deze rally was. Bij sommige rally's weet je gewoon dat je fout rijdt, puur omdat er geen letter staat. Dat is ook niet leuk, en ook niet eerlijk voor equipes die het wel in één keer goed doen.

#2 Alternatieve routes
Veel alternatieve, maar voor de hand liggende, routeconstructies werden niet tegengegaan, wat tot lange, foutieve routes kon leiden. Hier ging vooral veel tijd door verloren. Alleen al op kaart 1 hebben we vier keer zo'n “verkeerde” (her)constructie gemaakt. Bij één zo'n foutieve herconstructie werden we uiteindelijk door een vriendelijke marshal van een ander evenement tegengehouden met de toevoeging dat we “niet de eersten” waren. In traject 1.2 was er op weg naar punt 21 een viaduct niet duidelijk aangegeven op de kaart. Als je hierop om ging rijden kwam je op een zandweggetje uit wat niet tot een letter, maar alleen tot heel veel tijdverlies leidde (Afbeelding 2).

afb2 svar

#1 Langsrijders
Ondanks dit alles staat de categorie langsrijders bij mij op nummer 1. Veel situaties hebben we wel goed gedaan, maar de letter simpelweg niet gezien. Ik heb van de organisatie vernomen dat alle letters er nog hingen achteraf, dus ik ga er dus vanuit dat veel letters toch te onduidelijk waren opgehangen.

Al met al was het een enerverende rally. De positieve punten waren de vele foutletters en de droogrit. Ik vind alleen dat die droogrit dan ook best mag meetellen, maar dan moet het wel in het reglement staan. De negatieve punten waren met name dat er te weinig rekening gehouden werd met alternatieve constructies, dat veel letters slecht stonden opgesteld, maar vooral dat het alles bij elkaar gewoon een slag te moeilijk was. Echter, volgend jaar zijn we gewoon weer van de partij, zeker als Jürgen weer één van de uitzetters is. Het uitzetten doet hij namelijk nog niet zo lang – dit was pas zijn tweede rally – en als hij dit net zo snel leert als hij het rallyrijden geleerd heeft dan denk ik dat ons nog vele mooie, uitgebalanceerde rally's te wachten staan van zijn hand.

Wim van der Zijden