Gelderlandrit 2017: Wedergeboorte van een fenomeen

Gelderlandrit 2017: Wedergeboorte van een fenomeen

 

Rebirthing schijnt voor sommige mensen een zeer verhelderend of bevrijdend proces te zijn.

Ik heb er zelf geen enkele ervaring mee en wat ik er wel eens van gehoord en gelezen heb komt het op mij toch wat zweverig en vaag over. Maar dat kan met mijn nuchtere Zeeuwse achtergrond te maken hebben.

Sommige evenementen maken ook een soort wedergeboorte door. Dat gaat ook op voor de Gelderlandrit. Bij vele liefhebbers van de schone kunst van het kaartlezen in klassieke auto’s na 21 edities inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Maar in 2016 besloten de ervaren organisatoren - onder aanvoering van Martin Roosenboom - dat het welletjes was geweest. Gelukkig kreeg Eric Klunder toen de gelegenheid om het evenement voort te zetten. Eric is geen groentje op het gebied van rally’s uitzetten. Met diverse edities van de Rally van de Grensstreek en de Nacht van Nederland heeft hij flink wat ervaring. Maar de geliefde Gelderlandrit oppikken, dat is toch effe wat anders...

kw2

16 september 2017 zou dus een spannende dag worden in historisch rallyland. Aan de deelnemende kant van de Gelderlandrit, maar net zo goed aan de organiserende zijde! Zou het een waardige voortzetting van de traditie zijn? Zou alles op zijn pootjes terecht komen? Het bleek in ieder geval helaas geen traditioneel Gelderlandrit weer te zijn. Meestal stond dat voor een zonovergoten dag in juni. Maar deze zaterdag in september begon spijtig genoeg grijs en vochtig. Binnen in de IJsselhoeve bij Doesburg was het echter vertrouwd warm en gezellig, met ook veel bekende gezichten.

kw4

Daarom gingen Harry Rupert en ondergetekende om 8.31 - gesterkt door verse koffie met krentenwegge - vol vertrouwen op pad in de Achterhoek. Meteen na ontvangst van het routeboek was duidelijk dat niemand het vandaag cadeau zou gaan krijgen. Er was gebruik gemaakt van de meest recente versie van de kaarten van de topografische dienst. En die staan helaas niet bekend om hun uitmuntende haarscherpe kwaliteit... Laten we het zien als een extra uitdaging voor de navigatoren. Ook de route leverde de nodige uitdagingen op. En dat moet ook, daar komen we voor, dus dat verwachten we ook. Gewoon pijlen kortste route en punten één na kortste route, dat lijkt niet zo moeilijk.

Maar je moest heel goed opletten om toch niet stiekem een stuk van de route tegengesteld te rijden. En de kortste route om alles netjes reglementair te rijden bleek ook niet altijd meteen voor de hand te liggen. Zelfs zonder al teveel gemanipuleer in de kaart was er genoeg te beleven. Het tijdschema van die ochtend was goed te halen, al werd het toch even krap toen we echt zeker wisten dat we een goede “slimme” route reden, maar geen routecontrole tegenkwamen. Dus nogmaals een rondje van een paar kilometer gereden om vervolgens opnieuw geen beloning te krijgen. Later zou blijken dat de bewuste letter O was weggehaald. Jammer, want dat had weer wat haast en stress gescheeld... Na nog een kaart met ingetekende lijn kwamen we netjes op tijd aan bij Landgoed Ehzerwold, bij veel deelnemers ook bekend als uitvalsbasis van de STAR Rally en de ROZ.
Gelukkig weet men daar dus prima wat een goede rallykroket is ! Die ochtend bleken wij een niet al te gelukkig geplaatste letter S te hebben gemist. Voor de zekerheid 2 keer langs gereden over de parallelweg, maar niet gezien. Jan en Thijs de Beus waren de enigen die in de Expert klasse geheel foutloos hadden gereden. Knappe prestatie!

kw3

Na deze prima pauze nabij Almen was er weer werk aan de navigatiewinkel. Opnieuw bedroog de schijn, want het leek allemaal niet zo moeilijk, maar niet alles wat je van plan was om te rijden bleek mogelijk. Mooie uitdagingen, daar houden wij van! Dat is ook wat het deelnemende publiek verwacht van de Gelderlandrit. Het moet geen veredelde toerrit zijn en dat was deze editie dan ook zeker niet. Wat wel jammer was, is dat je soms hele stukken (kortste ) route reed maar niet beloond werd met een routecontrole. Af en toe een extra langsrijder voor de moeite zou gewaardeerd worden en enige onrust (hebben we wel goed gekeken??) in de auto wegnemen.

We deden uiteraard veel reeds bekende weggetjes rond onder meer Lochem, Vorden en Ruurlo aan, maar ik zou zweren dat er wegen bij waren waar ik nooit eerder ben geweest. Deze hoek van Nederland biedt dan ook veel mogelijkheden voor onze hobby. Het tempo lag nu wel merkbaar hoger. Al gaf het overzicht in het routeboek slechts iets hogere gemiddeldes aan, in de praktijk moest er toch flink doorgereden worden en moest er niet teveel getwijfeld worden als je tijdig de tijdcontroles onderweg wou aandoen. Gelukkig liepen wij nergens tijdstraf op en kwamen we even voor 16 uur verrassend vroeg weer aan bij TC 8 IN bij de IJsselhoeve. Gelukkig was het inmiddels droog en zelfs een beetje zonnig weer geworden. Het perfecte excuus om buiten op het terras van een lekker biertje of andere versnapering te genieten! Dat maakt het afwachten van de uitslag prima draagbaar. Er was ook genoeg bij te kletsen met iedereen uit het rallywereldje en wat later was het gevarieerde buffet ook weer van de vertrouwde kwaliteit. Hoe zou iedereen het er vanaf gebracht hebben?

kw5

Aan de hand van de uitleg konden we zien dat we de middag foutloos hadden doorstaan, maar wat heeft de rest ervan gebakken? Uiteindelijk presenteert Eric Klunder rond 7 uur de uitslag.
In de Toerklasse ging de winst naar Sjaco Griffioen en Suzy Doerahman, met slechts 30 strafpunten. Heel knap! Bij de Sportklassers mochten Henk Hoogeveen en Gerbrand Loman de grootste bekers meenemen. Wordt het voor de heren niet eens tijd voor promotie...? Als laatste ging in de Expertklasse de overwinning naar.... Harry Rupert en uw verslaggever! Het scheelde maar heel weinig met de nummers 2, Jan en Thijs de Beus, slechts 3 minuten aan straftijd. Mocht ik vorig jaar nog de laatste “oude” versie samen met Oscar Uhlhorn afsluiten met een “Veni, Ralli, Vici”, om dit bij de 22e editie – bij een geheel andere uitzetter en organisator – te mogen herhalen, dat is wat mij betreft toch wel erg gaaf!

kw6

Het antwoord op de eerder gestelde vraag, of dat Eric Klunder en de zijnen een waardige opvolger van de Gelderlandrit zouden kunnen neerzetten kan ik positief beantwoorden. Jazeker, zij zijn hierin geslaagd.
Het was een waardige voortzetting, maar geen één op één kopie van voorgaande edities.

De Gelderlandrit is herboren!

Rutger Kwant

 

Equipe # 1 - Harry Rupert - Rutger Kwant | Algemeen winnaars 2017

foto's: Niko Bloemendal