Verslag Star Rally 2017

Verslag Star Rally 2017

 

Vrjidag 10 november, we bereiden ons voor om aan onze 2e Star rally te gaan deelnemen. Koffertje met spullen voor een overnachting ingepakt, bestelwagen + Dikke Bert afgetankt, oliepeil en bandenspanning gecontroleerd, rally spullen gecontroleerd, Dikke Bert op de aanhanger.
Nog even langs huis om ons wat op te frissen en om te kleden. Klaar om naar Almen te vertrekken, waar we een kleine 2 uur later inchecken. Er zijn al diverse deelnemers aanwezig, dus de voorbereiding kan doorgaan in de bar.

Dit seizoen hebben we een mix van tour en sport klasse gereden. De Star hebben we in de sport klasse ingeschreven, ondanks dat we weten dat het een moeilijke rally is. Oefening baart kunst.

We moeten om 8:47 starten, als 7e equipe in de sport.
Het eerste traject was grensbenadering met pijlen en punten, de lengte van het traject is 63,4 km en we krijgen hier 1:55 uur voor ( inclusief 10 minuten inteken/leestijd ) wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 36 km/u.
De bedoeling is om eerst de hoofdroute te bepalen via grensbenadering en daarna een nevenroute naar de pijlen/punten, deze moet je in nummer volgorde aandoen. Je moet de route naar punt of pijl zo kort mogelijk houden en op hetzelfde punt waar je de hoofdroute verlaten hebt moet je er ook weer terug op . Dit alles is de voorgenomen route.

We hadden de tijd genomen om de voorgenomen route naar ons idee in te tekenen en begonnen vol goede moed aan het 1e traject. We volgde de route en kwamen onderweg de verwachte moeilijkheden tegen, mag dit nu wel of niet?
Een aantal beslissingen zijn goed geweest, een aantal ook niet. Zo kwamen we een RC tegen die in een door de uitzetter aangebrachte cirkel stond, die hebben we niet genoteerd zoals in het reglement staat. Maar we hebben ook de hoofdroute tegengesteld gereden. Met de uitleg erbij werden onze fouten duidelijk, en zagen we de mooie vallen van de uitzetter. De tijd was voor ons voldoende, we hadden 7 minuten over en hadden 8 RC’s gemist.

Het tweede traject was blokkerende pijlen, de lengte is 77 km en we krijgen hier 2:01 uur voor, dat is 38 km/u.
Deze was voor ons helemaal nieuw, dus dubbel zo goed het reglement lezen en alles heel goed controleren. Je moet eerst een hoofdroute bepalen volgens het systeem pijlen kortste route en dan een nevenroute waarbij de pijlen een blokkade vormen en om het nog wat lastiger te maken mocht je geen witte en grijze wegen in je nevenroute opnemen. Een hele uitdaging, maar wederom heel leuk.
We nemen de tijd om de route in te tekenen, hier komen we de eerste moeilijkheid tegen. Normaal gebruiken we een markeerstift om de route in te tekenen, dat kunnen we nu beter niet doen omdat het dan wel heel moeilijk wordt om de witte, grijze en gekleurde wegen te kunnen onderscheiden. We besluiten de hoofdroute met pijltjes langs de wegen in te tekenen en de nevenroute uit de losse pols te doen.

Dit gaat vrij aardig, onze eerste fout maken we tussen pijl 10 en 11, we rijden de route links om, dat is de kortste, en vergeten hierbij dat we dan tegen de richting van de hoofdroute in gaan rijden.
De 2e fout hebben we niet gezien, de weg was wit waar wij dachten dat hij geel was (die hadden we zeker verwacht maar dus toch niet gezien).
Bij de punt van pijl 15 is een weg afgesloten waardoor we een omrijroute moeten maken. We pakken hier nog wel de “ moeilijke” X en beginnen aan onze nieuwe route, daar hebben we een fout in gemaakt en rijden tegen een afsluiting aan van een enduro evenement, we zijn omgedraaid en hebben de route zo snel mogelijk opgepikt.
We wisten niet precies waar we zaten, kwamen letter W tegen maar hebben die niet opgeschreven omdat we dachten dat hij fout was, dat was onze 3e en laatste fout in dit traject. We hadden wel wat tijd tekort, 12 minuten om precies te zijn.

Gelukkig hadden we nog tijd genoeg om van de goed verzorgde lunch te genieten.
De middag bestond uit 3 trajecten van pijlen kortste route met specials. Ze hadden samen een lengte van 103,4 km en daar kregen we 2:56 uur voor, dat is een gemiddelde snelheid van 35 km/u.
Pijlen kortste route is iedereen wel duidelijk, de specials waren kaartvakken waarin we tussen 2 pijlen een zolang mogelijke route moesten maken, alleen de gekleurde wegen mochten we meermaals berijden, alle andere slechts een keer.

Ook deze specials waren nieuw voor ons. In alle 3 de trajecten hebben we 11 RC’s gemist binnen de tijd, het zou een opsomming worden als ik ze allemaal zou gaan uitleggen. Het waren meetfouten, niet goed genoeg opnemen van de voorgenomen route bij een omrijroute en een paar leuke truukjes van de uitzetter.

Onze conclusie is dat de Star een mooie, moeilijke en uitdagende rally is, in een prachtig gebied dat dus helemaal niet zo groot hoeft te zijn om je een dag bezig te houden. De uitzetter zei tijdens de prijsuitreiking dat ze dachten het makkelijker te hebben gemaakt, maar de mannen van de rekenkamer hebben hun naam eer aan moeten doen en hebben heel veel (fout) gerekend.

Wij zijn tevreden met onze klassering (15e van de 28) in de een van onze eerste rally’s in de sport klasse. Een ervaren navigator (bekende aardbeienteler) heeft ons verteld dat de rally pas afgelopen is als je weet wat je fout hebt gedaan.
Dat weten we nu, dus op naar de volgende.

Volgend jaar zijn we er zeker weer bij.

Cees en Wilma v.d. Heuvel.