Verslag Moustache Classic 2017

Verslag Moustache Classic 2017

 

Eerste bij de Moustache Classic…

….niet aan de finish, maar bij de start!

We staan onder de boog op het Kerkplein in Bocholt en starten de Moustache Classic, onze traditionele afsluiter van het jaar, met startnummer 1 op beide deuren geplakt.
De voorbereidingen begonnen enkele dagen eerder; als Nederlandse equipe is het toch zeer raadzaam om het VAS reglement nog eens door te lezen en de typische Belgische regeltjes proberen te begrijpen en op te slaan in het geheugen.
Het is 07.30 uur als we ons melden bij de documentencontrole en onze rallyplaten, deurstickers en consumptiebonnen in ontvangst nemen. Aansluitend genieten van een rijk ontbijtbuffet terwijl aan tafel enkele tips en tricks worden uitgewisseld onder de Nederlanders; hoe zit dat ook alweer met de gestileerde Bol-Pijl, hoe benader je Punten en welke instinkers kunnen we verwachten?

anglia

De kerkklok slaat 1 keer en de chrono onder de startboog geeft 09.30 uur aan. Een minuut later ontvangen we de tijdkaart en het routeboek etappe 1. Middels Bol-Pijl verlaten we het centrum van Bocholt en niet veel later begeven we ons al op landelijke wegen. Gelukkig had het de dag er voor flink geregend en lagen de onverharde gedeeltes er ‘lekker’ bij; een voordeel om met startnummer 1 rond te rijden is dat het onverharde nog niet te diep is uitgereden. Een zeer aangename afwisseling van verhard en onverhard was toch wel het thema van etappe 1, inclusief de nodige instinkers die de uitzetters met veel verve hadden ingebouwd. Ondanks de voorbereidingen, de wake-up-koffie en de bewaarde rust in de auto hebben we de uitzetters een flink plezier gedaan door de nodige strafpunten te verzamelen.

Nadat de achterlichten en de voorruit zijn ontdaan van de modder begeven we ons naar binnen, BMW dealer Beliën is de gastheer tijdens de lunchpauze. Hier wordt de inwendige mens ruimschoots aangesterkt en de eerste etappe geëvalueerd; het blijkt al snel dat we attenter moeten rijden om de strafpunten te reduceren. Hier wordt ons ook duidelijk gemaakt door een enthousiaste uitspraak van de uitzetter, dat het echte ‘werk’ nu pas gaat beginnen (we dachten zelfs een ‘gemeen’ lachje te zien). Nog even genieten van de prachtige klassieke BMW’s in de showroom en dan starten met etappe 2 welke onmiddellijk begint met een instinker……. die we hebben opgemerkt. De regelmatigheidstest tijdens deze etappe brengen we tot een goed einde en opgelucht vervolgen we onze missie; minder RC’s missen. Mooie ‘driehoekjes’, geslepen kaartfragmenten en link geplaatste controlebordjes komen op ons pad. Onderweg genieten we volop van deze ingrediënten en met een goed gevoel stappen we uit de auto bij de Scoutsrally in Neerpelt. De uitzetters zijn er weer in geslaagd; je een goed gevoel geven en je toch met de nodige strafpunten om de oren slaan. Prachtig hoe ze dat voor elkaar krijgen en mooi hoe de rally in elkaar is gestoken.

ctrc1

Foto's: Michiel Gijsen

Het begint al te schemeren als we aan de laatste etappe gaan beginnen, de beschermkappen worden van de ver- en breedstralers gehaald. Rijden in het donker is toch altijd weer speciaal en vereist nog meer waakzaamheid met betrekking verscholen wegen en de gestoken RC-bordjes. Bijna alleen kaartfragmenten omhelzen de etappe, gelukkig amper gestileerde Bol-Pijl opdrachten. Is dit dan een garantie op minder strafpunten? Nee, er blijken nog genoeg foefjes uit de hoed getoverd te kunnen worden, zelfs tot 50 meter voor de finish alwaar een foute stempelpost met een rood zwaailichtje de deelnemers stond te lokken.

Het culturele centrum De Kroon in Kaulille was het decor van de finish waar we de laatste kaart mochten inleveren en ons laven aan een welverdiende pint. Nog even nakaarten met onze LHRT (Limburgia Historic Rally Team) clubleden over de afgelopen uren, de instinkers, de gemiste RC’s en punten die we wel goed hebben doorgrond. Duidelijk was dat iedereen hier en daar de nodige strafpunten had verzameld, maar ook dat iedereen enorm had genoten van de rit, de goede organisatie en de prima verzorgde rustplaatsen. Het dinerbuffet was wederom rijkelijk en smaakvol; eigenlijk een goede omschrijving van de Moustache Classic 2017.

Voor ons, Frank Moonen en Peter Hoens, zit het seizoen erop; de DAF wordt gepoetst, enkele kleine reparaties en verbeteringen worden gedaan en dan mag ie op stal tot begin 2018. De kalender voor 2018 is al gedeeltelijk bepaald, er zijn al diverse inschrijvingen gedaan. Staat de Moustache Classic 2018 ook op de planning? Zeker en vast, het was prachtig en we komen graag terug.

Dank aan RT Moustache en alle vrijwilligers voor de prima organisatie.

Frank Moonen en Peter Hoens, DAF 55 Coupé, startnummer 1 en finish…..21ste in de Oldtimerklasse.