Verslag Omloop van het Oosten

Verslag Omloop van het Oosten

Zo. De kop is er af van het seizoen 2016.

De Omloop van het Oosten mocht de aftrap doen van het seizoen 2016 en met een vijftigtal deelnemers verdiende de organisatie veel meer enthousiasme. Ik denk dat het tijdstip winter voor een aantal deelnemers nu niet zo aantrekkelijk is. Kans op sneeuw (is voor een rally liefhebber geen alibi) maar ook de regelgeving voor oldtimers, bedacht door minister (K)wibes, kan natuurlijk een rol spelen. Niet te min het was een fraai evenement. Prima startplek. Hole 19 van de golfclub. Al heel lang mijn beste hole. Dat verdient natuurlijk nadere toelichting voor leken. Een golfbaan heeft normaliter 18 holes. Hole 19 is nl. het clubhuis. Vandaar.

Nadat een ieder elkaar had voorzien van de beste wensen voor het nieuwe jaar gingen we van start. Het eerste traject werd afgesloten door een korte pauze in een etablissement dat ons bekend voor kwam. Een routecontrole/lunchcontrole uit de STAR Rally. Henk bleef in de auto intekenen zodat ik binnen koffie voor hem heb gehaald en hij kon doorwerken. De volgende trajecten brachten ons bij het lunchadres in Enschede. In de showroom werden de soep en broodjes met en zonder kroket genuttigd tussen een aantal fraaie automobielen. Aston Martin (jammer dat je niet mee deed Frans), Porsche, Maserati en ga zo maar door.

vdborch

 Het middagdeel van de Omloop zou voor ons er een worden van “alles en nog wat mee maken”. Op zo’n 10 km. van de finish eerst in de sloot en even later muur vast in de modder. In beide gevallen denk je dan het is “game over”. Niet dus. In het eerste geval hadden we geluk dat een boer vlak bij woonde en die had een trekker. In het tweede geval werden we geholpen door Frans de Zoete en Erik Bruêns en de gebroeders Peters. We kwamen hier ook weer op de “vaste wal” echter niet nadat Frans een salvo modderkluiten via het zijraampje bij ons naar binnen had afgevuurd. Ze zaten tot aan de achterruit en die is bij een 1800 ES heel groot en zit helemaal achterin. Bedankt vrienden voor jullie hulp. Al met al toch aan de finish en slechts drie minuten te laat.

Ja en dan is het wachten op de uitslag. Nou dat was geen straf. Een ieder had wel een verhaal en je kon merken dat men in het clubhuis gewend is aan lieden die hole 19 waarderen. Lekkere vlotte bediening en voor vertrek naar huis afrekenen op je startnummer. Ook de catering was dik in orde. Soep vooraf welke werd geserveerd, stamppot buffet met alles er op en er aan en als laatste koffie met toetje dat weer werd geserveerd. Primadeluxe. Een plek om voor volgend jaar vast te leggen.

En valt er dan niets over de route te vertellen. Wel zeker. Het was een prachtige route in een fraaie omgeving. Maar dat zijn we wel gewend in dat deel van Nederland. Toch moet je als uitzetter dat wel kunnen verwerken in je kaartlees opdrachten en dat had hij prima gedaan. Die opdrachten waren geenszins moeilijk en voor een ieder te doen ware het niet dat er weer flink was “gerotzooid” in de kaartfragmenten. Dat schijnt momenteel een hype te zijn om maar te voorkomen dat er een deelnemer met 0 strafpunten aan de haal gaat met de eerste prijs. Ik vraag me af hoe een fragment er in 2020 zal uitzien. Heeft dan waarschijnlijk niets meer met een (staf)kaart te maken. Jammer. Een andere noot van kritiek verdient de plaatsing van de controles. Op verkeersborden en op schikhekken. Ik kan me voorstellen dat er een aantal zo voorbij zijn gereden. Ook ik moest af en toe flink is de “ankers” om een controle te ontwaren. Het is verstanding om plaatsing van de bordjes meteen vast te leggen tijdens het verkennen van de route. Ik heb bomen te over gezien waar zo’n ding aan vast geschroefd kan worden. Helaas blijven ook daar de vandalen er niet met hun poten vanaf. Zie het startbordje van de eerste regularity. Wel nu. Een prima start van het nieuwe seizoen met een lekker te rijden evenement. Goede catering en snelle uitslag. En een gezellige sfeer. En ook dit laatste hoort er bij. We rijden wel tegen elkaar maar we willen het met elkaar ook gezellig hebben.

Proficiat alle prijswinnaars. Met een beker ga je met een goed gevoel naar huis. Toch? Dank organisatie en marshals. Henk en uw “verslaggever” zien uit naar de volgende uitgave. We hebben genoten en hebben een sloot en vastzitten nu eens mee gemaakt. Eindelijk is het mij na zo’n slordige 58 jaar autosport dan overkomen. Het hoort er bij zullen we maar zeggen.

Tot een volgende keer.

Hans Brinkman

hans b2