Verslag van de Classic Spring Roads 2016


Omdat wij (Ad Van Dolder en ik mijzelf) graag iets nieuws wilden proberen hebben wij beslist om de Classic Spring Roads te gaan rijden.

Een echte Belgische rally waar bijna alles in bol-pijl word gereden met niet minder dan 26 regularity tests, met soms een tiental tijdsopnames per test en nog veel andere testjes waar de hersens van de co-piloot zwaar op proef worden gesteld.
Dus heel ver verwijderd van de nederlandse rally's met kaartlees opdrachten en letterkes gaan zoeken aan de hand van meestal gemanipuleerde kaarten. Hier worden geen letterkes gezocht en het geheel gebeurt aan de hand van pittige bol-pijl situaties met de nodige instinkers en zo nu en dan wel een stukje duidelijk kaartfragment

Op 1 april !!!! is het dan zover : afspraak te Verviers in hotel "Verviers" (Van de Valk) voor de verplichte administratieve contrôle, keuring van de auto, ijking van de tripmeter en briefing.
Tijdens de keuring wordt de auto voorzien van een Tripy GPS die absoluut alles gaat registreren : het volgen van de juiste route, alle tijdopnames en ook alle snelheids overtredingen ...

De rally word verreden in drie klassen : Expert, Classic en Touring. Veel belgische toprijders zijn aanwezig, met een opvallende aanwezigheid van expert rijders die het deze keer in de classic klasse gaan zoeken ... Wij zitten ook bij de classic's ... het zal dus niet gemakkelijk zijn !

Zaterdag morgen 7u50 : kunnen wij ons roadboek in ontvangst nemen. Alle RT's worden gereden op basis van tijdstabellen met wisselende gemiddelden van 40 en 50 km/u. Heel veel werk dus voor de co-piloot die alle veranderingen in het rij-rythme nauwkeurig in de gaten moest houden.
Omdat dit nog niet moeilijk genoeg is komen er nog snelheids controles bij (35 – 36 – 50 km/uur) : Overal tijdens de rally worden alle snelheidsovertredingen "beloond" met strafpunten. Contrôle plaatsen worden wel aangeduid in het roadboek : te traag geen probleem, te snel : strafpunten.
Het controleblad zorgt ook voor de nodige kopbrekerij : Zwarte TC's waar ongestraft tot 15 minuten per sectie te laat mag worden ingeklokt maar nooit te vroeg, sommige staan dan wel met een maximum tijd en geen minimum tijd en rode TC's waar de bestraffingen beginnen vanaf de eerste minuut of vanaf de eerste seconde te laat, en natuurlijk wordt te vroeg inklokken altijd bestraft.

Komt er nog bij de vraag van hoe moet het juist met het inklokken bij de tijdcontroles. Alles gebeurt via de Tripy ... maar hoe moet het juist ? Iedereen heeft zijn eigen gedachte, maar hoe doen we het het beste ?
Na een korte verbindingsrit zitten we aan de start van de eerste RT. Antwoord op de vraag "hoe inklokken ?" zullen we niet meteen weten : De twee deelnemers voor ons, doen het elk op een andere manier en niet zoals verteld werd tijdens de briefing ... verleden jaar waren die hier ook al aanwezig ... hoe moet het dus ?
Wij volgen dus de briefing ... en hoera dit was juist !
Hier rijdt iedereen met een "cadenceur" ... een “foefeldoosje” dus ! Met tabellen is dit natuurlijk niet zo bruikbaar maar de meeste toprijders gebruiken Blunik of Rally-pack foefeldoosjes en met deze kunnen ook de tabellen ingevoerd worden en wordt het "juist rijden" aangeduid door middel van led signalen en precies in het zicht van de rijder. Na het invoeren van de gegevens kan de co-piloot zich dus alleen concentreren op het roadboek en de piloot volgt het rythme via de leds van de foefeldoos.
Wij hebben echter een gewone cadenceur en hier is die dus echt niet te gebruiken ... Ad had dus vijf ogen nodig : één voor de roadboek, één voor de tripmeter, één voor de chrono, één voor de tabellen en één om af en toe toch eens naar de baan te kijken .... Hij moet mij de juiste route geven en ook nog het juiste rythme .... heel moeilijk dus !!!! en 4 handen zou ook nog makkelijk zijn.
Het lukt ons wel maar wel met een "yo-yo effect" wat hier te groot is : Aan het einde van een RT zitten we meestal goed maar onderweg worden we serieus afgestraft vanwege de talrijke tijdsopnamen. De top-rijders zitten overal rond -1, +1 sec en wij doen het met -10, +10 sec en de tijdsopname gebeurt natuurlijk nooit als wij op nul sec rijden !

SR08

Tijdens de middagstop hangt de uitslag al uit. Met Tripy gaat dit heel snel (er worden hier ook geen letterkes gezocht). Wij zitten ergens in de tweede helft van het klassement. Conclusie : Ad heeft geen vijf ogen, maar twee en die doen het nog steeds goed ... maar we moeten wel onze techniek een beetje bijschaven. ... werk voor de namiddag en voor morgen (zondag).

De stukken met de "rode" TC's worden gereden aan 50km/u. Kaartlezen of bolpijl, hier heeft de co-piloot genoeg aan zijn twee ogen en die van Ad zijn heel goed ... piloot moet maar snel genoeg zijn ... en dit lukt wel. De
TC's op de seconde (CHS) geven een beetje meer rekenwerk voor de co-piloot maar het grootste probleem is het passeren op het juiste tijdstip op de juiste plaats ... lukt niet altijd, maar toch niet met meer dan één of twee seconden verschil.

Na twaalf uur rijden via de Luxemburgse grens, Bastogne, Redu, Manhay, Erezée, Ferrières komen wij terug in Verviers voor een goed verdiende maaltijd.
Een beetje nakaarten, niet te veel naar de uitslag kijken, pintje pakken en vlug in bed ... Morgen wordt het nog zwaarder !

Zondagmorgen. Vroeg opstaan, ontbijt, auto na checken en terug op de baan naar de Oost kantons.

Onder het motto "oefening baart kunst" gaan wij ons "yo-yo effect" proberen te verbeteren.

Navigatie is hier heel moeilijk : veel wegen, geen zicht tussen de hagen en een wegverandering om de 100- 200m ... een echt speelplein voor rallyrijders ! Natuurlijk is het bol-pijl hier ongemeterd dus nog moeilijker !

Na een pittige bijna vijf uur durende route komen wij terug in Verviers voor de laatste TC.
Aperitieven, lekker eten, nakaarten ... toch de einduitslag gaan kijken .... en ja, het juiste rythme begint er in te komen ! Maar we zullen toch nog een beetje veel moeten oefenen om bij de toppers te rijden ...

Rustig terug naar huis, terug naar het gewone leven en alles klaar maken voor de volgende rally binnen twee weken : Boucles d'el Pannetrie ... dicht bij huis, niet zo moeilijk, niet zo lang, hebben wij verleden jaar ook al eens gereden .... en gebonden aan veel herinneringen : de allereerste editie had ik ook al gereden, wel heel lang geleden ... dat was in 1975 !


Gilbert Verstraeten

Equipe # 41`Gilbert Verstraeten - Ad van Dolder

SR11

Foto's: Pauline Robert

Klik hier voor de uitslag van de Classic Spring Roads.

SR12

De Algemeen winnaar werd Dominique Holvoet - Bjorn Vanoverschelde

Website: www.classicspringroads.be