Verslag 7 Uren 2016

Verslag 7 Uren 2016

foto's: Niko Bloemendal

Wolvega, 18 juni 2016 7 Uren van Emmeloord.

Weer: ± 20⁰ C, Wisselend bewolkt met een enkele regenspetter.
Aantal equipes: 91 (Expert 8, Sport 23, Toer 52, Open klasse 8)
Lengte: ± 250 kilometer.
Uitzetters: Carl Verboom (ochtend-traject) en Peter Staal (middag-traject).

Sinds de aanschaf van onze eerste standaard beige Peugeot 203 A uit 1951 is Klazien mijn vaste navigatrice. Na de koop van onze tweede Peugeot, een geprepareerde zwarte 203C uit 1956, veranderde dat niet, op één uitzondering na. In de 7 Uren van Emmeloord reden wij met beide Peugeots tegen elkaar. Ik nam vaak een zakelijke relatie mee die ook iets had met auto’s. Klazien reed dan vaak met een goede kennis. Sinds enkele jaren wordt de beige Peugeot ontzien. We rijden nu alleen rally’s met de zwarte 203.

Al voor onze 15e deelname aan de Tulp was het plan om na twee jaar afwezig te zijn geweest, dit jaar weer samen de 7 Uren te rijden. Om relaxed te beginnen besloten wij om al op vrijdagmiddag naar Wolvega af te reizen en bij Van der Valk te overnachten. Het reglement was niet echt ingewikkeld met de gebruikelijke systemen: Ingetekende lijn met barricades, Blinde lijn, Pijlen kortste route soms aangevuld met Punten vrij / Punten één na kortste route, Grensbenadering en langste route in een vak.

Na een gezellig onderonsje met de organisatie en een goede nachtrust moesten we om 9.30 uur starten. Vol goede moed begonnen we. In het 1e traject na pijl 4 was een weg weggepoets. De bemande stempelcontrole was er om te controleren of we de route in één keer foutloos reden. Wie tussen pijl 5 en 6 het bekende “Carl Verboom fietsje” op de kaart zag staan wist dat je dat fietspad niet mocht berijden en de goede controle V moest noteren. In traject 2 blokkeerde een doorgetrokken bermlijn (tussen twee brugtekens) de route. Niet gezien, dus hier onze eerste foutcontrole. Hierna een stukje blinde lijn. Ook hier niet goed opgelet, stukje te weinig doorgereden en de weg binnendoor genomen dus een foute “D”. Bij de ex-aequo-controle bleken we achteraf precies op tijd waren.

duo

Traject 3 was grensbenadering.

Op het bij de start uitgereikte tabel RP stond dat bij TC 3 de regularity begon. Je legt zo’n vellletje naast je neer omdat je bij de start andere dingen aan je hoofd hebt (eerste deel van de routen intekenen). In het routeboek stond verder niets over de regularity. Bij TC 3 hoorden we de bemanning aftellen, dus kwamen we er nog net op tijd achter dat de RP begon (met 40,24 km/u). Halsoverkop het velletje gepakt en geen tijd om de stopwacht te pakken. Dan maar op het gewone tijdklokje rijden. Ik ben gewend om op een tabel te rijden, waarbij achter de afstand de tijd staat. Dat was hier omgekeerd. Om de 10 seconden stond de afstand erachter. Dus bij 2 min 30 sec. stond 1,689 km. Hierdoor het eerste stuk wat onwennig met de tabel omgegaan. In het begin van de RP was er al direct een mini keerlusje op een zijweg (punt op de iets verbrede weg). Als je dat niet zag (wij dus) leverde dat 11 seconden te weinig rijtijd op. Uiteindelijk scoorden wij met meer geluk dan wijsheid slechts 2 strafseconden (te vroeg). In traject 3 ook de voor de 7 Uren bekende benzinepomp stempel. Of je nu wel of niet wil tanken, de route liep via het terrein van het tankstation ( de Q). Bij de tussenstand na het ochtend traject stonden we boven verwachting op een 5e plaats in de sportklasse.

Na de lunch in ’t Voorhuys in Emmeloord begon het met pijlen kortste en punten vrij. Al direct een fout gemaakt. Op weg naar de punt een klein lusje over het hoofd gezien, dus een foute “B”. Kaartlezen ging over in grensbenadering. Hierbij een niet te berijden route wel via de 1e mogelijkheid geprobeerd op te halen (ging niet), maar vervolgens de 2e mogelijkheid om alsnog een stukje op te halen niet gezien. Weer een gemiste controle. In traject 5, pijlen kortste en punten één na kortste route, op weg naar een punt de controle “R” bewust niet opgeschreven. Even het systeem van punten vrij (dus alleen controle op het punt) en punten één na kortste door elkaar gehaald. Vervolgens een kortste route door plaatsnaam Bantega niet gezien, dus weer een gemiste controle.

eend

Traject 6

Bestond voornamelijk uit een ingetekende (licht blauwe) lijn met barricades. Het was hier goed opletten dat je niets tegengesteld reed en de juiste route construeerde bij niet bestaande wegen. Komisch was de reactie van een bewoner. Hij zag ze op een kruising van alle kanten komen en haalde al lachend zijn schouders op met de handen in de lucht. Hij wist even niet wat hij ervan moest denken. Ook wij misten hier een aantal controles. Aan het eind van traject 6 nog een afsluitende test (pijlen kortste route) gedeeltelijk over een privéterrein en met een schaal van 1:2.500. Het ging hier niet zozeer op tijd, maar de juiste route afleggen. Dat was te doen.

Door het niet te strakke tijdschema waren alle TC’s goed te halen of je moest echt lang gaan zoeken naar een juiste route.

Als we bij de finish onze fouten in het middag traject bij elkaar optellen, blijkt dat we hierdoor zijn gezakt in het klassement van plaats 5 naar plaats 14. Achteraf denk je “Hoe kan ik dat niet gezien hebben”, maar dat zullen wel meer deelnemers hebben. Ik denk dat meerdere ritten rijden het devies is.

Rond 18:30 kon worden aangeschoven aan het Van der Valk buffet, met aansluitend de prijsuitreiking. Om ± 20.00 uur weer op weg naar huis na een gezellige en leuke rit. De uitslag staat elders op de site van Rallynews.

Wim van de Lagemaat

Start # 30: Wim & Klazien van de Lagemaat

 


Bij 1 situatie was de afwijking op de kaart wel erg minimaal. Zie onderstaande situatie.

sit x. sjpg

Testje op industrieterrein

test

Juiste route was: TC8-in -> ABBCDGDGEY -> TC9-in

cobra

peter