Verslag Nierstichting Rally

Verslag Nierstichting Rally

 

15e NIERSTICHTING RALLY 18 JUNI 2016 – ALLEEN MAAR WINNAARS!

Normaal had ik op die dag met een van mijn vaste rallymaatjes een hele dag lopen afzien in de ‘7 uren van Emmeloord’ van rallyprofessor Jaap Jongman.
Maar omdat mijn echtgenote Mirjam de Graaff (ja ja, de zus van onze kleine grote BNN Bart de Graaff) kersvers ambassadeur van ‘de Nierstichting’ is geworden werden de bakens voor die dag verzet.
Een mooie dag, mooie auto’s en mooie mensen, die een goed doel een warm hart toedragen zijn de al jaren succesvolle ingrediënten gebleken om zowel die mensen als het goede doel te dienen. Rallynews.eu heeft zelfs een aparte categorie ‘Goede doelen rally’s en ritten’.

milesofmyst1Zo zijn we zelf eigenlijk ook in de rallysport verzeild geraakt. In 2007 benaderde Frank ten Bokum, eigenaar van de ‘Miles of Mystery’ ons. Hij had een unieke rally bedacht waarin hij deelnemers uitnodigde om op een zaterdag in september hun bolide in te leveren, om vervolgens diezelfde deelnemers op de daaropvolgende woensdag met een vliegtuig naar een geheime bestemming in Europa te brengen. Daar kon dan het vierdaagse rally avontuur beginnen! Zo maar ergens in Europa. Omdat Frank ook – in alles wat hij doet – een goed doel betrekt, leek het hem een mooie gedachte om de rally aan ‘onze’ foundation te koppelen, de Bart de Graaff Foundation. Zijn rally is bedoeld voor ondernemers en wij helpen ondernemers met een handicap met het starten van een eigen bedrijf.
Ook omdat wij in het bezit zijn van de Porsche van Bart de Graaff en allebei gek op auto’s en autosport zijn, was snel het idee geboren dat wij met de auto van Bart mee gingen rijden. Dan was de foundation ook echt aanwezig. Dat werkte goed en we hadden nooit gedacht dat we het spelletje echt leuk zouden gaan vinden. Ook nu de Miles of Mystery gekoppeld is aan een ander goed doel, blijven wij zelf – nog steeds in de auto van Bart – een aantal maal per jaar een goede doelen rally rijden.

Goed, genoeg gekletst over de achtergrond, op naar de Nierstichtingrally!
De organisatie is in handen van Joan van de Lustgraaf en dan weet je dat zo een dag goed zit. Want laten we eerlijk zijn: een goede doelen rally rijd je niet voor de wedstrijd. Mooie plekjes, goede sfeer, leuke contacten en fijne catering zijn de ingrediënten voor de dag. Niet de ingewikkelde herconstructies, kunstig verlegde wegen of andere ingenieuze vallen moeten de dag maken. NEEN! Het gaat om de andere geneugten van het leven!

start

kopkoffieDus de start – op een mooie locatie bij Porsche Classic Center Gelderland in Heteren - is lekker chaotisch. De teams maken zich totaal niet druk om de starttijd. Wat? Moest ik 10 minuten geleden al starten? Eerst mijn koffie!

Als uiteindelijk iedereen op weg is bijten we ons vast in de route. We rijden (uiteraard) de sportklasse en zijn blij met het voorgeschotelde materiaal. Keurig verzorgd en zonder fouten. Nogmaals we rijden een goede doelen rally dus verwachten geen technische hoogstandjes maar we moeten zeer alert blijven. Uit de losse pols rijden is te gemakkelijk en wordt afgestraft! Joan is gek op (hele) kleine haakjes in de pijlen en ook bij de ingetekende lijnen met barricades komen we een paar wegen tegen waar we niet in mogen. Dus moet er – bescheiden – een aantal herconstructies worden gemaakt.
De route is mooi en zeer gevarieerd en uiteindelijk zijn we helemaal van Heteren (Nijmegen) naar Dalfsen (Zwolle) gereden. Prachtige weggetjes door bossen, agrarisch gebied, de heide en langs de uiterwaarden. Kortom al het moois dat Nederland heeft te bieden passeert de revue.

finloc

En dan…… dan is het weer voorbij. Gefinisht bij het prachtige Kasteel Buitenplaats in Dalfsen waar het avondprogramma wordt gedraaid. Ook hier klopt alles weer en zelfs de obligatoire veiling voor de Nierstichting (WE WILLEN DAT DE DRAAGBARE KUNSTNIER ER KOMT!!) is totaal niet vervelend, zelf komisch.
Als we aan het eind van de dag naar huis gaan zijn we voldaan: Alles klopte deze dag en met bijna € 25.000 voor de Nierstichting is iedereen een winnaar toch?

Peter Jan Smit