Verslag 16e ABC-Rally 2016

Verslag 16e ABC-Rally 2016

 

ABC rally - Een kleurrijke rally

Afgelopen weekend is alweer de 16e ABC rally verreden. Een week voor de start werd ik benadert door RallyNews met de vraag of ik een verslag wilde schrijven over dit evenement. Tuurlijk! Ik heb mijn bestuurder Frans van Rooijen meteen even gevraagd voor de hoeveelste keer we deze rit nu eigenlijk al meerijden. Het is de 11e keer. We zijn begonnen in 2002 toen Arthur Denzler de rit nog uitzette. Het jaar dat Joep Wanders begon en de rally naar Texel ging hebben we gemist maar sinds 2011 zijn we trouw elk jaar van de partij.

Nadat ik het reglement gelezen had en er de regels zag over de gekleurde wegen bij Pijlen Kortste Route en Grensbenadering ben ik toch maar even door de droogrit: Rondje Texel gegaan als opwarmertje (op de website van de ABC). Dit laat je toch alvast even door de bril van Joep kijken.
Zoals gebruikelijk reizen we al richting van der Valk in Emmen op de vrijdagavond. We doen dan al even een paar biertjes met de andere deelnemers die er overnachten zoals onder andere de Expert klasse rijders. Toen wij om 19:30 aankwamen startten de eerste Expertklasse rijders voor hun avondtraject. Met de pechvogels Wytze van Leuveren en Jaap Jongman, die al door pech voor de start uit vielen, hebben we gewacht tot de eerste Expertklasse rijders weer binnen kwamen om hun belevenissen te horen. Het avondtraject bevatte dit keer ook de test bij Opleidingscentrum Dibo en er zaten al wat trucjes in van Joep. In een pijlen traject moest een pijl worden overgeslagen en dat had niet iedereen gelezen. De wakkere deelnemer, en dat moet je zijn bij Joep, vinden dit geen probleem anderen morren hierover een beetje. Al met al had ik hierdoor weer wat meer door de bril van Joep gekeken, iets wat me hopelijk de volgende dag zou helpen. In de bar was het nog lang gezellig en hoewel ik het licht niet heb uitgedaan was het eigenlijk te laat…..

1 vanrooijen


Om 8:29 stonden we aan de start. 3 traject hebben we voor de boeg. Het eerste traject was een kort rondje op oude kaarten wat niet voor teveel problemen zorgde. Ongeveer de helft van de Sportklasse, waarin wij ook rijden, kwam hier ongeschonden door. Het traject eindigde met het testje bij Dibo die voor de nodige seconden straf zorgde zodat we na dit eerste traject op een 15e plek stonden. Na koffie bij van der Valk in Emmen leidde traject 2 ons via Dalen, Nieuw Balinge en Zwiggelte naar Assen. Hier kwamen de gekleurde weggetjes om de hoek kijken. Pijlen Geel Oranje wat inhoud zo min mogelijk Oranje en zoveel mogelijk Geel. De tip die ik kreeg van Paul Hooiveld was om jezelf in dit geval te focussen op gele wegen en terug te construeren, dus bijvoorbeeld van pijl 2 terug naar 1. Dit traject werd gevolge door een stuk Baril en een RP op Pijlen & Punten Kortste Route met schaal 1:25.000 en een RP op Bol-Pijl. Bij de les blijven, loep goed op de kaart houden en blijven speuren naar de ene grap die komt. In dit traject was dat een grap met een Bol-Pijl situatie die er schijnbaar was, maar toch weer niet omdat het veld en routeboek een klein onderscheid kenden. Ik was er niet wakker genoeg voor en ik wist op dat moment daar ook de reden voor….

Lunch in Assen.

Daar knap je van op zeg! Dit keer geen dikke ragout, die in koude toestand tot een rolletje wordt gevormd waarna deze door ei, bloem en paneermeel wordt gerold en gefrituurd (voor kenners de kroket). Als vervanging waren er o.a. een rallyhamburger en rallyvietnameseloempia. Vier controles gemist, beter dan gemiddeld dus we stijgen naar de 10e plek. Traject 3 voert ons terug naar Emmen via een oostelijke route. Beginnen met Pijlen Rood Geel Wit op 1:100.000. Een stukje ingewikkelder dan in de ochtend met die extra kleur maar ook een stukje meer voorbereid door de ervaring in de ochtend. Hier moesten wij net als de Expertklasse in hun avondtraject een pijl overslaan. Echter omdat, volgens het reglement, onder een pijl geacht wordt een Rode weg te liggen moesten we hem toch uiteindelijk rijden om de juiste route te construeren. Hierna volgenden nog 2 gelijke trajecten wederom met 3 kleuren. Afsluiter is een Grensbenadering waar het ook weer om de kleuren van de wegen gaat. Dit keer géén wit en grijs. Het laatste stuk Bol-Pijl omvat nog een grap. Bij aankomst bij de finishlocatie moet je wel via de juiste route naar binnengaan wat inhoud dat de je de langste route neemt. In de praktijk moet je dan via de linkerkant aankomen rijden/lopen om de “K” te vinden. De oplettende navigator had het door en kon Joep en Hermien al vanaf een verdekt plekje zien staan gniffelen om de mensen die het verkeerd deden.

Uiteindelijk blijken we s ’middags weer bovengemiddeld te hebben gereden en zijn we als 5e geëindigd in deze 16e ABC. Een vlotte afhandeling in de rekenkamer en een vroeg geopend buffet zorgen ervoor dat de prijsuitreiking al iets voor 20:00 begint. Opmerkelijk detail bij deze uitreiking was dat Joep aankondigde dat hij volgend jaar zijn 10e en laatste ABC rally zal organiseren. Dit belooft een spectaculaire rit te worden die mogelijk ook op de zondag nog een halve rally dag krijgt.

Niks dan lof voor deze ABC. Hij stak strak in elkaar en volgens mij waren alle klassen tevreden met het voorgeschotelde kaartleeswerk. Natuurlijk met een handtekening van uitzetter Joep maar als je die niet leuk vind moet je maar niet proberen door zijn bril te kijken….

Gijsbert van Rooijen

Equipe # 14: Frans van Rooijen - Gijsbert van Rooijen | Sportklasse

abc 0