Verslag van de GTC Rally

Verslag van de GTC RallyVrijdag 7 en Zaterdag 8 oktober was het zover. Onze 2e Legend wedstrijd verreden op de prachtige klassementsproeven in en om Etten Leur en Roosendaal tijdens de Internationale GTC Rally.

Vrijdagochtend was het zover, om 7:00 afgesproken op PSG den Goubergh in Roosendaal samen met Robert Wolter en Rob Schreurs in de Mini om samen te gaan verkennen. Begonnen met de documenten controle en na het stickeren van de verkenningsauto samen op pad gegaan om alle 8 proeven te gaan verkennen.

Rond de klok van 11:30 was Marc Maas er met de auto en spullen om de serviceplaat in te richten. Rond de klok van 12:30 moest de auto worden aangeboden voor de geluidskeuring en technische keuring en deze heeft de Volvo natuurlijk met vlag en wimpel doorstaan.

Na een lange dag verkennen was het zaak de scherpte te krijgen voor de wedstrijd en deze was dan ook direct nodig. Op vrijdagavond stonden 5 proeven op het programma bestaande uit 1x de showproef bij het serviceterrein en startpodium op de locatie van PSG den Goubergh en 2 boucles van 2 proeven (Wernhout en De Hel in Achtmaal). Helaas hebben we op vrijdagavond een enorme rekenfout gemaakt door onze ideaaltijden te berekenen op basis van de totaal proefafstanden uit het bulletin en niet de totaalafstanden van de proef tot op de Fly Finish. Hierdoor hebben we op alle proeven een 10 tot 20 tal seconden te laat geklokt en een enorme hoeveelheid startpunten opgelopen gezien de afwijking wordt berekend op tienden van seconden. Daarnaast bleek dat we in het startveld met onder andere BMW 325's, een Audi Quattro en een Triumph V6 en V8 we te veel vermogen te kort kwamen op de showproef op Den Goubergh om de ideaaltijd te benaderen. Na het te hebben teruggerekend zouden we de vrijdagavond anders ruim aan de leiding hebben afgesloten maar fouten horen erbij en we moeten nog veel leren in het Legend spelletje. Verder liep de auto op de proeven fantastisch, gelukkig was de avond na 5 proeven wel voorbij want op de laatste rondom in Achtmaal brak de ophangbeugel van de uitlaat af. Dit heeft Marc gelukkig vrijdagavond nog perfect weten te repareren. Uiteindelijk hoorden we zaterdag dat we de vrijdagavond op een 10e plaats algemeen afsloten.

simons6

Zaterdag was het weer vroeg aanwezig zijn, om 9:00 alles voorbereiden voor een lange dag met 12 klassementsproeven. Toen we de tussenstand kregen en zagen dat we het absoluut niet goed hadden gedaan waar we dachten dat we er dicht tegen aan zaten realiseerden we onze fout en hebben we snel alle berekeningen aangepast voor de proeven op zaterdag.
Klassement was een kansloze kwestie dus het doel was ritme opdoen en leren van de fouten van de vrijdag om volgend jaar deel te nemen aan alle Legend wedstrijden (nader te bepalen door de KNAF welke dit worden) in het KNAF kampioenschap.
De zaterdagochtend begon met 2 boucles van 2 prachtige proeven: Wouwse Plantage en Roosendaal. Op KP6 Wouwse Plantage zaten we er meteen goed bij met een 5e tijd op 0,6 seconde van de ideaaltijd gevold door een 3e tijd op 0,4 seconde van de ideaaltijd op KP7 Roosendaal. In de 2e boucles wilden we er alles aan doen er nog dichter bij te zitten en dit lukte met een 4e tijd op 0,2 seconde van ideaal op KP8 Wouwse Plantage en een derde tijd op 0,3 seconde van ideaal op KP9 Roosendaal. Tussendoor een korte service en daarna een langere service met even tijd om een broodje te eten alvorens we de afsluitende 2 boucles van 4 proeven gaan rijden: Showproef Den Goubergh, Industrieterrein Etten Leur, Rucphen Klappenberg en Klein Zundert. Beide keren op Den Goubergh verloren we hier weer veel terrein ten opzichte van de meeste jongere en krachtigere auto's. Op de overige proeven zaten we er echter super bij met een 3e (1,0 seconde van ideaal) en 7e (1,9 seconde van ideaal) tijd op Industrieterrein Etten Leur, een 1e (0,1 seconde van ideaal) en 2e (0,3 seconde van ideaal) tijd op Rucphen Klappenberg en 2 keer een 1e (0,1 seconde van ideaal en 0,7 seconde van ideaal) tijd op Klein Zundert.

simons7

Uiteindelijk hebben we de wedstrijd afgesloten op een 6e plaats.

Al met al kijken we tevreden terug op de wedstrijd en hebben we laten zien dat we dit spelletje goed beheersen. Helaas geen algemeen klassement mogelijk door de rekenfout op vrijdag en 3x tijdverlies op de showproef op Den Goubergh echter hebben we veel geleerd en kijken we uit naar een volledig seizoen in het moderne veld voor volgend jaar. We hopen echter wel dat de organisaties gaan kijken naar de mogelijkheid om de gemiddelde snelheid op te voeren, de snelheidgrens eraf te halen, maar aller belangrijkste deelname aan de Legend aan eisen te laten voldoen of te gaan werken met een coëfficiënt op basis van leeftijd en motorinhoud of gewicht van auto zoals dit in wedstrijden als de Boucles al gebeurd.

Dit was de laatste wedstrijd voor ons dit jaar met de Volvo, in de winterperiode gaan we de nodige aanpassingen en verbeteringen aan de auto doen om volgend jaar fris en scherp aan de start te verschijnen van de Legend wedstrijden.

Rogier gaat zich nu voorbereiden op de Nacht van Nederland welke volgend weekend al op de agenda staat. Samen met Paul Zweers zal hij daar aan de start verschijnen en proberen zijn 4e algemene overwinning in deze wedstrijd te behalen.

Rogier Simon

simons4