Verslag Limburgia Trophaeum 2016

Verslag Limburgia Trophaeum 2016

 

Verslag Limburgia Trophaeum 2016

Zaterdag 29 en zondag 30 oktober hebben Paul en Rogier deelgenomen aan, voor hen de laatste rally van dit jaar, de Limburgia Trophaeum. 2016 was de 10e jubileum editie en voor ons de 4e deelname aan dit evenement, altijd een prachtige afsluiten van het jaar. René Smeets en zijn team snappen goed waar een rally om draait, namelijk niet alleen het berijden van mooie wegen in relatief verlaten en onbewoonde gebieden maar ook om de gezelligheid eromheen. Zoals we gewend zijn waren ook dit jaar de hotels en lunch/dinner locaties weer keurig verzorgd.

Vrijdagmiddag 28 oktober reden we vanuit Breda aan het einde van de middag alvast naar de startlocatie in Landgraaf om op zaterdag niet te vroeg uit bed te hoeven en fris te kunnen starten. Na het verrijden van de trip-check en het voltooien van de documentencontrole op vrijdagavond hebben we genoten van een goed dinner en een gezellige borrel, of twee, in het prachtige starthotel van de rally, Hotel Winselerhof.

Zaterdagmorgen was het voor de meeste deelnemers vroeg dag, de eerste deelnemers starten om 8:00 uur maar gelukkig start de Expert-klasse oftewel de Marathon-klasse in de Limburgia altijd als laatste. Gezien het feit dat wij startnummer 54 hadden, 1 van de laatste, konden we de dag rustig aan beginnen. De ruiten nog even schoonmaken, onszelf installeren in de auto en wachten op de start. De routeboeken kregen we 10 minuten van de tevoren en het vertrek was daarna vrij, rond 8:44 begonnen wij dus aan het eerste traject. Na de start direct op de kaart navigeren en geen verbinding dus meteen scherp zijn op de bordjes. Via een leuke combinatie van pijlen rondom Simpelveld waar je even goed moest opletten reden we direct onder Vaals België in. In de Limburgia gebruikt René, ondertussen traditioneel, geen TC’s wat de tijdsdruk lijkt te verminderen maar niets is minder waar. Door het gebrek aan TC’s verslikt men zich snel in de beschikbare tijd en de enige houvast die men heeft zijn de openings- en sluitingstijden van de regularity’s.

Eenmaal in België veranderden de goed leesbare 1:50.000 kaarten in Michelin kaarten uit begin jaren 60 met een schaal 1:141.000. Dit was even wennen maar de leeftijd van de kaarten betekende niet dat de kaarten slecht waren, in tegendeel zelfs. Na de overgang op de Michelin kaart was het direct opletten met 2 opeenvolgende regularity’s. Voor het eerst hebben we een gemiddelde tripmaster gebruikt en hier bleek na de publicatie van de tussenstand op zaterdagmorgen toch dat we dit systeem niet goed hebben gebruikt, op regularity 1 en 2 zaten we er maar liefst 61 en 40 seconden naast. Helaas vonden alle regularity’s op zaterdag plaats en was het kwaad dus al geschiedt. Maargoed terug naar de zaterdagochtend, via een traject pijlen kortste punten 1 na kortste (dit laatste was een toevoeging uit bulletin 1) lieten we de eerste 2 regularity’s snel achter ons. Het merendeel van de tijd waren de 1:141.000 kaarten erg goed en relatief makkelijk te lezen met een 1:150.000 liniaal. Af en toe zat er wel e.e.a. in maar dat is natuurlijk niet gek als een kaart bijna 60 jaar oud is. Helaas koste dit ons wel veel tijd op regularity 3, door wat onduidelijkheden op de kaart liepen we al snel achter op ons gemiddelde en moesten we flink doorrijden om in te lopen op onze tijd.

Helaas zat er onder een kaarttekst een einde weg verstopt en was de weg dermate glad dat we een klein uitstapje hebben gemaakt en vast kwamen te staan op een betonnen paal. We waren niet de enigen die hier aan het glijden waren gegaan want Oscar had het paaltje waar wij opstonden al horizontaal voor ons neergelegd en in het weiland achter het paaltje stonden al meerdere sporen. Helaas kreeg Rogier de auto in zijn eentje niet van het paaltje af en werd het wachten, gelukkig stopte de equipe in de prachtige witte Lancia Fulvia Coupe (zij werden uiteindelijk 4e algemeen) en met 4 extra handen waren we snel weer onderweg. Desondanks liepen we ondertussen al dermate veel achter dat dit het streepresultaat werd.

giulia

Door het systeem zonder TC’s en wat klein oponthoud links en rechts liepen we ondertussen wel dermate ver achter op ons schema dat we hebben besloten om 1 pijl te laten liggen en toch op tijd te zijn bij de lunch. Dit bleek achteraf een domme beslissing gezien de einduitslag maar hierover straks meer. Ondanks de slechte derde regularity hadden we een redelijk goed gevoel bij de zaterdagochtend. Later bleek ook dat we maar 1 bordje hadden gemist (de pijl welke we bewust hebben overgeslagen).

Tijdens de lunch was er al stof tot praten gezien diverse uitvallers, het tijdschema, mooie routes en leuke controles.

Na de lunch via een korte bol-pijl van 3 kilometer weer een nieuw wedstrijdgebied in op de ondertussen vertrouwde 1:141.000 Michelin kaarten. Ten westen van Arlon begon de wedtrijd weer echt met direct een regularity, wederom op de 1:141.000 kaart. Op regularity 4 reed je ineens tegen een snelweg aan welke uiteraard niet op de kaart stond dus was het zaak hier zo snel mogelijk overheen te steken maar gelukkig was de volgende situatie meer dan haaks linksaf voor de bebouwing van het desbetreffende volgende dorp en hierdoor was het goed mogelijk om bij te rijden richting de GTC. Achteraf bleek ook hier weer dat we de tripmaster niet goed hebben gebruikt en reden we 63 seconden van de ideaaltijd af, inmiddels begon het al langzaam te schemeren en reden we via een korte bol-pijl naar het gebied ten oosten van Arlon om via regularity 5 richting Munsbach, de overnachtingsplaats, te rijden. Om onverklaarbare redenen deed helaas de display van de tripmaster het niet in het donker en hierdoor besloten we maar traditioneel op de Halda en het tabellenboek te rijden, hadden we dit maar eerder gedaan, we eindigden de regularity op 2 seconden van de ideaaltijd. Hadden we dit maar de hele wedstrijd gedaan, in dat geval hadden we souverein aan kop gestaan. Zo blijkt maar weer, de klok liegt nooit en techniek blijft techniek.

In de middag 1 bordje gemist en hiermee bleek zondagmorgen dat we op een 5e plaats stonden. Het verschil naar de derde plaats leek nog te overbruggen dus we besloten er zondag nog eens goed voor te gaan zitten. Gelukkig hadden we een uur extra geslapen maar dit was ook nodig want op zondag waren er wel TC’s. Relatief wat kortere trajecten van steeds 30 tot 45 minuten maken het leuk rijden, scherp navigeren en goed opletten dat je door het tempo geen dingen mistte.

Eerlijk is eerlijk, de zondag was de mooiste enkele rallydag welke ik in jaren heb meegemaakt. Nauwelijks dorpen en/of bebouwing en via een prachtige route op goede 1:50.000 kaarten trok de karavaan vanuit Munsbach in noordeljke richting naar Verviers. De zondag was goed in balans met duidelijke kaarten, diverse afwisselende systemen, leuke routeopdrachten en links en rechts toch de nodige tijdsdruk om op tijd bij de TC’s te zijn.

Na een heerlijk biertje op het terras van de Van der Valk in Verviers was het tijd voor de lunch en de voorlopige einduitslag. Wat bleek, het volledige klassement was, ondanks het feit dat er geen regularity’s meer waren op zondag, volledig veranderd. De nummer 1 was ineens 5, de nummer 2 was ineens 6 en wij bleken samen met de equipe Eckardt spekkopers te zijn. Met stip klommen vader en zoon Eckardt van 4 naar 1 en klommen wij van 5 naar 2. Het zat dermate dicht op elkaar dat de overgeslagen pijl op de zaterdag ons de wedstrijd met 3 seconden voorsprong had laten winnen. Helaas weet je dit natuurlijk van tevoren niet en maak je in het veld een split second beslissing, in ons geval de verkeerde met het oog op de overwinning maar desondanks zijn we enorm trots op onze prestatie. Pluim dient te gaan naar de organisatie en de marshalls welke een prachtig evenement hebben neergezet wat absoluut meer Nederlandse deelnemers verdient. Met onze 2e plaats waren we de best geklasseerde Nederlandse equipe maar het wordt toch tijd dat deze ouderwetse rij-rally weer wat aanwas van Nederlandse inschrijvingen krijgt want dit verdienen ze echt. Niet manipuleren op de kaart, niet keren op de vierkante millimeter, rijden op oude kaarten en de wedstrijd beslissen op seconden!

Zet de Coppa d'Europa en de Limburgia Trophaeum vast in uw agenda, absolute aanraders!

Rogier Simon 

Equipe # 54 Paul Zweers - Rogier Simon

 

zweers