Verslag Starrally 2016

Verslag Starrally 2016


Wij arriveerden al de avond voor de rally om vooral goed uitgeslapen te kunnen beginnen aan het Starrally avontuur.

Het starthotel was volgeboekt, dus moesten wij 3 minuten rijden naar ons hotel, genaamd De Hoofdige Boer. De volgende ochtend gingen wij op tijd naar de startplaats, waar de meesten al waren gearriveerd.

Het eerste traject was grensbenadering met pijlen. Nu kennen wij de grensbenadering wel, maar in combinatie met pijlen, die natuurlijk in nummervolgorde moesten worden bereden, was het toch weer een nieuw avontuur. Pijl 1 was niet al te moeilijk en bij pijl 2 klopte er iets niet: scherp links was op dat punt niet mogelijk. Er moest dus worden omgereden. Voor de goede oplossing kregen wij als beloning op de route de extra letter J. Bij pijl 3 aangekomen leek het alsof de kortste route vanaf de hoofdroute, de noordoostelijke aanrijroute was, maar bij meting bleek dat er vanaf het westen benaderd moest worden. Zo gezegd, zo gedaan en P,E,W, was onze beloning. Dit bleek een combinatiefout, mocht men deze anders hebben gezien.

Vlak voor de finish was er natuurlijk nog een geintje, namelijk waar de grens ophield, liep een weg naar een keerlus net aan de andere kant van de grenslijn. Als je dit goed gezien had dan kon de controle R met een HK opgeschreven worden. Hierna kwam de discipline gemodificeerde pijlen. Men moest zoveel mogelijk gebruik maken van geel en oranje gekleurde wegen en zo min mogelijk van rode, waarbij witte en grijze wegen helemaal niet mochten worden gebruikt. Dit bleek achteraf niet door iedereen zo te zijn geïnterpreteerd, waardoor sommige deelnemers vele foutcontroles aan de broek kregen. Het was soms erg lastig om de route, soms bestaande uit hele kleine stukjes rode weg, precies in een dorp waar de bebouwing ook rood is, in te tekenen. Een fluorescerende stift was niet aan te raden. Hier hadden wij twee foutjes. Wij hadden wel de eerste letter gezien, maar door de spanning niet op de controlekaart genoteerd en wij hadden een heel klein stukje rode weg niet gezien. Qua tijd zaten wij goed en dus hebben wij lekker geluncht. Na de lunch was het pijlen kortste route, waarbij hier en daar een wegverlegging voor twijfel zorgde. Wij dachten, zoals gewoonlijk, foutarm te hebben gereden. Later bleek dat toch iets genuanceerder te liggen.

Bij de Varsel -proef was er een bogeytime van 20 minuten en 50 seconden voorgeschreven. Dit was ruimschoots te halen. De vraag was nu natuurlijk of wij wij eerder binnen mochten komen zonder strafpunten. De winnaar in de sportklasse dacht van wel, want bij de Tulpenrally mag dat ook, maar er stond niets over in het reglement. Zij bleken het hier niet bij het juiste eind te hebben. De rally ging verder met pijlen kortste route en de volgende proef was vertakte pijlen, waarbij echt opgelet moest worden want schijn bedriegt. Ik vond het een leuke discipline.

Voor het diner was gekozen voor een smaakvol stamppottenbuffet met naar keuze worst en/of ander vleessoorten met een kuiltje jus . Hierna hebben wij nog een bolpijl met een visgraat gereden. De visgraat was in een cirkel getekend, waarschijnlijk om de moeilijkheidsgraad nog wat te verhogen. Wij zijn maar drie keer opnieuw begonnen en dachten het redelijk gedaan te hebben, maar het bleek anders gereden te moeten worden volgens de uitzetter. Tot slot een bol pijl terug naar de startplaats met nog een klein geintje erin. We waren weer terug waar de rally gestart was. Iedereen werd nog een buitengewone lekkere hamburger aangeboden en het napraten gaat zoals meestal beter na een of twee biertjes.

Al met al een erg leuke rally. Wij doen volgend jaar weer mee.

Startnummer 24, Rob van Dooren en John van Dam

Helaas heeft de redactie geen foto's van de Starrally kunnen bemachtigen.