Verslag STAR Rally 2015

Verslag STAR Rally 2015

Enigszins onrustig reisden we af naar de STAR rally die dit jaar op 21 november in en rond Almen werd verreden.

Wat moesten we van de rally verwachten en vooral hoe zou het weer zich houden. Wat dat laatste betreft bleef de voorspelde sneeuw uit, met af en toe een beetje regen viel het weer reuze mee.

De locatie van de rally was zorgvuldig en goed gekozen. Landgoed Ehzerwold in Almen bij Zutphen past met haar uitstraling prima bij de klassiekers. De sporen van het voormalig ziekenhuis (1902) en sanatorium (1920) zijn nog ruimschoots in het landgoed aanwezig, alsof de tijd heeft stilgestaan. Pal naast het ruime parkeerterrein bevindt zich de “baileyzaal”, het rallydomein van de dag, mooier kun je het niet krijgen.

Na de eerste kennismaking met enkele deelnemers in de bar op vrijdagavond, volgt een wat gehorige nacht, een lekker ontbijt en een kop koffie bij de documentencontrole. Na het aanbrengen van de rallyschilden en stickers kan de tourklasse 30 minuten voor de start het routeboek afhalen. Tijd om de kaartfragmenten voor de start goed door te nemen gunnen we ons niet. Het is veel leuker om een praatje met bekenden te maken en de route onder het rijden te bepalen. Dan is het 08.50 uur en start voor ons de ochtendrit het “pijlen kortste route” traject van ruim 4 uur. Normaal zijn we slow starters, ditmaal is het anders direct zitten we in ons ritme. Bij twee TC’s in het veld lopen we net geen tijdstraf op en de rest van de ochtend valt qua tijd prima te doen. We rijden door een schitterend rallygebied, veel mooie wegen met weinig verkeer en met weinig hobbels. Op de lunchlocatie in Almen staan we tot onze verrassing bovenaan met 1 gemiste controle. Later zal blijken dat de gemiste letter een stempelcontrole is waar we voor de tweede keer langs rijden die ik finaal over het hoofd heb gezien, een onnodige fout. Is dit een voorteken?

start

De prima verzorgde lunch genieten we in alle rust tijdens de verplichte lunchpauze van een uur. In de vorige editie van de STAR rally was dat heel anders, toen namen we een lunchpakket mee om geen tijd te verliezen. De middagetappe bestaat uit 3 trajecten die naar keuze gereden kunnen worden met pas aan het eind van het derde traject de TC. We kiezen ervoor om eerst het traject “pijlen kortste punten vrije route Almen NO” te rijden. In dit traject zijn een aantal zandpaden opgenomen en we willen niet het risico lopen van verregende modderpaden. Onze MG A uit 1960 op smalle diagonaalbanden is wat minder geschikt voor het betere slipwerk. Toch ontkomen we niet aan een modderdouche. In dit traject maken we weer één fout. Op punt 10 vinden we binnen de reglementaire 25 meter letter P niet. Die letter treffen we pas na ruim 100 meter van het punt aan. Dat wordt doorrijden en van de andere kant meten. Weer klopt de afstand niet, dus nog maar eens meten en nog eens meten. Het blijft niet kloppen, dus letter P niet noteren. We krijgen een beetje de P in als na afloop letter P toch goed blijkt te zijn. Het traject brengt ons terug in Almen. Daar gauw een stempel halen om het tweede traject, “punten vrije route Almen Zuid II” te rijden.

Aanvankelijk lijkt dit traject een eitje de eerste letters zijn binnen no time genoteerd. Dan gaat het mis, op punt 3 en 4 zien we geen letter, die er dus wel stonden. Herhaald meten van punt 5 en 6 met het nodige tijdverlies leveren op dat de letters niet binnen 25 meter staan. Hetzelfde geldt voor punt 12 en 13, waar de letters W en Y volgens onze berekening buiten de reglementaire 25 meter staan. Wat is hier aan de hand, deugt mijn tripmaster niet meer, zijn we te pietluttig of wil de uitzetter ons uitdagen?

Punt 12 is erg lastig, waar staat dit punt eigenlijk? Het vinden van de juiste locatie kost de nodige tijd maar onze vasthoudendheid wordt beloond met de goede letter N, dat geeft ons voldoening. In dit traject missen we uiteindelijk (na neutralisaties) twee controles.

Weer terug naar Almen voor de derde stempel en het laatste middagtraject “punten vrije route Almen NW ”. We hebben al heel wat tijd verspeeld, dus dit moet vlot gereden worden. Dat laatste valt met de vroeg invallende duisternis niet mee. Anders dan het vorige punten vrije route traject blijken hier de letters wel binnen de reglementaire afstand te staan. De letter G moeten nogal wat equipes hebben gemist. Punt 6 staat naast de weg, maar niet op het parkeerterrein waar we hem verwachten. We zien letter G iets verderop tegen een meterkast. In dit traject missen we weer één controle.

volga 

Met wat tijdstraf komen we in het donker aan in Almen. Het is al gezellig druk in de eetzaal. We schuiven aan om te genieten van een uurtje rust en van het prima stamppotbuffet. Dan wordt de tussenstand bekend. We schrikken van het aantal fouten, maar we staan nog steeds bovenaan met de concurrentie op onze hielen. In eerdere avondritten scoorden we altijd goed, dus hebben we er vertrouwen in dat ook nu het wel goed zal komen. Het avondtraject van 1.45 uur is weer “pijlen kortste route”. Nog voordat pijl 4 aan de beurt is hebben we al 4 letters gemist (!). De Z die ik gewoon had moeten zien, omdat we daar al eerder langs zijn geweest en 3 langsrijders die ik tot verdriet van Jolanda domweg heb gemist (wennen aan de reflecterende streep of ingedut?). Samen met een verkeerde keuze voor de kortste route wordt de foutenlast te hoog om bovenaan te blijven. Hoe zouden onze concurrenten het ervan hebben gebracht? We zijn vooral benieuwd naar de equipe Ron van Mechelen / Flok Boer, de navigator die met Jolanda strijdt om het DHRC kampioenschap in de tourklasse. Na een paar drankjes, een werkelijk overheerlijke hamburger en een gezellig gesprek met equipe 109, Jeroen en Ronald, komt het verlossende woord. We zijn op de tweede plaats geëindigd, achter de winnaars Bart van Rooijen en Ton Hillen, maar ruim voor de equipe van Ron en Flok. Met een tevreden gevoel en 2 trofeeën rijker rijden we naar huis. O ja, een paar kilometer buiten Almen staat de winnaar van de sportklasse Wytze van Leuveren, langs de kant van de weg. Met onze reservebenzine kan ook Wytze naar huis.

Op de organisatie van de rally valt niets aan te merken, zij hebben hun uiterste best gedaan om meer balans is de rally te brengen en het iedereen naar de zin te maken. In die opzet is de organisatie geslaagd. Gelukkig niet meer van die lange verbindingsstukken en voldoende tijd om de accu weer op te laden op een prima rallylocatie. Een grotere variatie in de routeopdrachten en meer TC’s in het veld om zo het rallygebied te vergroten zijn voor ons verbeterpunten. Al met al kijken we met een tevreden gevoel terug op een goed georganiseerde en verzorgde rally, waarvoor nogmaals onze hartelijke dank. Helaas was het deelnemersveld niet al te groot, de thuisblijvers hebben een hele leuke rally gemist.

Berend en Jolanda Smit