uur
Verslag ROZ Classic 2014

Verslag ROZ Classic 2014

Zaterdag 1 maart 2014

Op de eerste dag van de meteorologische lente, op het moment dat het zuiden van Nederland zich opmaakte voor het carnaval, verzamelden zich in het mooie landelijke Dalfsen 98 deelnemers bij de start van de ROZ Classic. Het was het eerste evenement van het DHRC Nederlands Kampioenschap 2014. Vele top equipes stonden er op de deelnemerslijst. Kwaliteit trekt kwaliteit aan; het is niet voor niets inmiddels de 51e editie van de rally.

Buurmannen
Oscar en ik wonen allebei in Het Gooi en een aantal jaar terug namen we ons al voor om samen eens een rally te rijden. Nu eindelijk kwam het ervan. Voor de gelegenheid had Oscar zijn prachtige donkerrode Triumph TR6PI van stal gehaald.

Drie trajecten
Het is de organisatie gelukt om in het beperkte tijdschema van een ééndaags evenement maar liefst drie trajecten uit te zetten:
Ochtendtraject: Dalfsen - Hellendoorn - Vroomshoop - Hardenberg - Zuidwolde - Hoogeveen
Middagtraject: Hoogeveen - Meppel - Staphorst - Nieuwleusen - Dalfsen
Avondtraject: Dalfsen - Heino - Raalte - Lemelerveld - Dalfsen
Niet bepaald een Ronde Om de Zuiderzee, maar een prima alternatief.

controle

Pittig
De uitzetters zijn dit jaar Jaap Daamen, Remco Luksemburg en Paul van Os. In de stijl van de ROZ hebben zij er weer een pittig evenement van gemaakt. De navigatoren kregen geen moment kans om te genieten van de mooie omgeving. Na elke bocht kon er weer een verlegde weg tevoorschijn komen die een herconstructie veroorzaakte. De heren hadden Gouden Controles bedacht die als beloning waren weggezet voor goed en scherp kaartlezen. Van de in totaal 9 gouden bordjes zijn wij er helaas slechts 6 tegen gekomen.

Bloktijden
Het tijdschema bleek goed te doen te zijn. Er waren onderweg geen vaste tijdcontroles, maar bloktijden waarbinnen je controles mocht aandoen. Dit bleek zeer effectief in het vermijden van scheurpartijen.

Kaartgrapjes
Gedurende het ochtendtraject mochten er geen grijze wegen bereden worden. Dat was opletten geblazen want op een lange rechte doorgaande weg tussen twee pijlen kon zo maar een klein stukje grijs opduiken. Verder bleek een normale rondweg om een woonwijk op de kaart ineens omgetoverd te zijn tot fietspad. Zoals eerder gemeld: de navigator kreeg geen moment rust.

Specials
In de rally waren vier specials opgenomen. Bij een bemande controle kreeg je een kaartje dat je direct - getimed - moest rijden.

Special 1 "Engeland"
Systeem Ongenummerde lijnstukken kortste route. Rijd van lijnstuk naar lijnstuk de kortste route. Eenmaal bereden wegen (ook die in herconstructies) mogen slechts in één richting gereden worden. Wanneer de voorgenomen route naar een lijnstuk niet geheel bereden kan worden, vervalt de voorgenomen route en dien je een nieuwe constructie te maken naar het op dat moment dichtstbijzijnde lijnstuk. Dit betekende niet vooraf de hele kaart intekenen, maar steeds van situatie naar situatie ter plaatse bepalen wat je gaat doen. Alle wegen op de oude kaart rond de plaats Engeland (ten westen van Gramsbergen) hebben we aangedaan. Redelijk soepel gingen we de kaart door. Jammer dat ik het laatste lijnstukje van 2 millimeter niet had gezien want anders waren we hier foutloos.

gijsbert

Special 2 "Ruinen"
Systeem Van punt naar punt kortste route. Wegen mochten slechts in één richting bereden worden en de oorspronkelijke constructie was bepalend voor de rijrichting. Helemaal foutloos.

Special 3 Test op "Evenemententerrein De Tippe" bij Staphorst
Mooi groot en overzichtelijk terrein waar je tussen pilonnen een parcours moest rijden met een bogeytijd van 70 seconden. Ik was niet zo scherp en had onvoldoende vooruit gekeken om Oscar tijdig aan te geven waar de a cheval finish was. Gevolg: we stopten te vroeg. 13 strafseconden aan de broek.

test

Special 4 Pacenotes
In het donker. Wat doe je als je dit ziet: 150 rd R2 --> !! kort L1 --> R3? Vooral het hoofd koel houden want het bleek minder lastig dan verwacht. Geen tijdschema dus we konden beheerst het gebied door. Omdat afstanden bij benadering worden gegeven, is het een kwestie van goed opletten en vooral afstrepen welke aanwijzingen je al hebt gehad. Eén situatie bleek lastig doordat aanwijzingen elkaar heel snel opvolgden. We reden te ver door en de enige manier om dit te herstellen, was terugrijden naar de situatie waar we nog zeker wisten dat we goed zaten. We vonden de juiste weg toen zonder problemen.

We misten in totaal maar liefst 10 controles en dat was nog steeds goed voor een tevreden stellende 8e plaats. Een super uitslag voor een eerste rit samen.

palen

De uitslag

Sportklasse Classic
1. Giel & Arjan van der Palen - 93 strafpunten
2. Hans van Beek / Bart den Hartog - 120
3. Anneke & Dick van Lierop - 210

Tourklasse Classic
1. John & Martijn Hoogendoorn - 171 strafpunten
2. Denis Dullemans / Rico Wisman - 224
3. Toni Bienemann / Edwin Roos - 318

Organisatie en officials: enorm bedankt voor de bijzonder geslaagde dag!

Erik Bruêns

Equipe nr. 4 Oscar Uhlhorn - Erik Bruêns

Klik hier voor de volledige uitslag

bas

 

 


Image