ROZ Classic 2024 | De jubileum versie

ROZ Classic 2024 | De jubileum versie


Equipe 35, oorspronkelijk bestaand uit Folkert Kamp en Peter Staal in een Daf 55, is door een blessure van Peter omgezet naar: Folkert Kamp en Harry Colenbrander met een Saab 99 uit 1976. 6:15 uur, vroeg uit de veren om vanuit Dalfsen (Harry) ons op tijd te kunnen melden aan de wedstrijdtafel in Nijkerk. Voor Folkert was het vanuit Amersfoort bijna een thuiswedstrijd. Twee jaar geleden hebben we in deze samenstelling, de ROZ ook gereden, met een goed eindresultaat. Dus deze jubileumversie vroeg op zijn minst om een evenaring of zelfs verbetering.

theteam


De start voor ons in de Sportklasse: 8:05 uur, gelijk met de nr. 5 van de Masterklasse. Hierdoor was het hele startveld binnen het uur vertrokken. Ruim 450 km voor de boeg, daarvan 280 km aan wedstrijdkilometers, de rest waren verbindingsroutes. Een mooie opzet om de Zuiderzee op deze manier weer eens te kunnen ronden. Vanaf Nijkerk doken we de polder in en werden we direct geconfronteerd met een wegverlegging. De eerste en zeker niet de laatste van de dag!

Het eerste traject bestond uit Pijlen kortste route, wegen in 1 richting, met kaarten 1:40.000. Wat kun je toch leuke dingen doen in een polder! Via de dijk Lelystad – Enkhuizen- Bovenkarspel een neutrale route. Folkert had mooi de tijd om het laatste deel, voor de koffiestop, in te tekenen. De koffiestop was bij Brasserie Wings op vliegveld Middenmeer. Vanwege de toegepaste tijdvensters, dachten we snel het boek voor het tweede deel op te kunnen halen, maar we bleken tijd genoeg te hebben. Folkert bleef in de auto zitten (eigen keuze) terwijl Harry van een kop koffie met appelgebak genoot.

Op de juiste tijd, kregen we het boek voor het tweede deel aangereikt. Vanaf vliegveld Middenmeer was er een neutrale route naar de kop van Noord-Holland. Daarna richting Den Oever via; Pijlen op 1 na kortste route. Van Den Oever neutraal over de Afsluitdijk naar het mooie Friesland. Mede door het fantastische weer is dit voor de rijder genieten van het uitzicht en voor de navigator ontspannen intekenen van het volgende stuk (tot Sneek). Direct bij Zurich, via de Houwdijk reden we de polder in. Kaart 5 van Etappe 2 gaf ons nog een blinde pijl om daarna neutraal naar Sneek te rijden. Lunchtijd bij van der Valk, Sneek! Folkert alvast afgezet om de controlekaart in te leveren, zodat Harry de Saab nog even van brandstof kon voorzien. Door het tijdvenster hadden we genoeg tijd om van het uitstekende keuzestress buffet te genieten.

Etappe 3 start na een neutrale route via Lemmer, richting Emmeloord, afslag Oosterzee. Deze etappe ging volgens systeem pijlen kortste route met zo min mogelijk rode wegen. Hier is Folkert (g)een groot fan van. 😉 In Ossenzijl was er een snelheidscontrole in een 30 km-zone. (Prima aan de snelheid gehouden en dus geen straf opgelopen) Langs Blokzijl (gelukkig niet er doorheen) reden we naar het Kampereiland met voor ons nog wat leuke uitdagingen. Vanaf Kampereiland een neutrale route naar de koffiestop Bar & Restaurant At Sea aan het Randmeer. Voor de route hiernaartoe hadden we de keuze, of door Kampen, of bovenlangs via de Ramspol N50, i.v.m. de wielerronde Ster van Zwolle. Wij hebben gekozen voor de veilige route om niet door de wielerronde in tijdnood te gaan komen.

Na de koffie, met eerst weer een stukje neutrale route, de laatste etappe 4, die bij Elburg start. Deze moesten we volgens systeem pijlen kortste route rijden. Hiervoor bleven we in de buurt van het Veluwerandmeer. De uitzetters hadden wat vertekeningen op de kaart aangebracht, dus opletten om niet een stukje te missen. Na het laatste neutrale stuk rond Harderwijk, rijden we het laatste deel van de route op het systeem Ingetekende lijn met barricades. Al met al was het een prachtige rally dag, die wij nog net bij daglicht konden afsluiten. Voor de finish mocht je nog een half uur “straffeloos” te laat binnenkomen, maar deze tijd hebben we niet nodig gehad.

De bijna 100 equipes konden zich, tot de prijsuitreiking, tegoed doen aan een drankje en een uitstekend buffet. Aan de hand van de tussenuitslagen hadden we een goed gevoel voor de eindklassering. Uiteindelijk bleek dat gevoel juist. Uiteindelijk 1e in de Sportklasse, dankzij het uitstekende navigatiewerk van Folkert (noot Folkert: en het stuurwerk en oplettendheid van Harry). Organisatie en Marshalls: hartelijk dank voor de voortreffelijk uitgezette en verlopen Jubileumversie van de ROZ 2024. Op naar de volgende in de Masterklasse.

Harry Colenbrander (bestuurder) en Folkert Kamp (navigator)
Saab 99 GL (1976)

Met dank aan De Wegkruisers