Classic 500 Challenge 2023 | Een verhitte Duitse versie

Classic 500 Challenge 2023 | Een verhitte Duitse versie

 

Op donderdagavond reden we in de warme avond en met alle ramen open naar Enschede. Onze Alfa heeft helaas geen airco, maar dat blijkt zelfs de Rolls van Toni niet (meer) te hebben (vanwege gewichtsbesparing…). Aangekomen bij het hotel zat het hele buitenterras al vol met rallyvrienden en dus reden we even zwaaiend langs het volle terras.

Afbeelding4 classic500jpg

Startnummer 1

Op vrijdagochtend stonden we op tijd op omdat we als eerste equipe moesten starten – om 8:31 met startnummer 1, altijd leuk. Vanuit het hotel gingen we direct richting Duitsland – het tweede vrije punt lag voorbij de grens en leverde zonder al teveel problemen de controle B op.

Meteen een regularity

Het hoogtepunt die ochtend was echter een kaart die bij de TC werd uitgereikt, waarna al na drie minuten een regularity startte. Volgens het systeem ‘Pijlen kortste route met zo min mogelijk rode wegen’ was het dus zo snel mogelijk intekenen en ondertussen naar de start van de regularity rijden. Ik had de route vrij snel ingetekend en hem ook nog even voorgelegd aan Jacqueline. Die was het ermee eens en dus startten we vol vertrouwen. Tijdens het rijden ontdekten we een wegverlegging. De volgende weg konden we niet naar links om de geconstrueerde route op te halen, want die had ik in de andere richting ingetekend. Je werd verleid om de volgende kruising links te gaan, want dan reed je maar over 1 mm rode weg… totdat ik nog een andere lange constructie vond die geheel zonder rode weg was te rijden. Gelukkig had ik die optie op tijd gezien en dus reden we die route. Ik was in mijn nopjes dat ik de val had doorzien. We kwamen veel auto’s tegen in tegengestelde richting en ik dacht bij mezelf “haha, die hebben het allemaal niet goed gedaan”. Toen we aan het einde waren van de tijd-afstandtabel en de geheime tijdcontrole nog niet waren tegengekomen, bedacht ik me dat de uitzetters de goede route over het hoofd hadden gezien (hoe arrogant kun je zijn…). Tijdens de lunch ging ik direct naar Martin om hem mijn betere oplossing te tonen… totdat bleek dat ik voorafgaand aan de regularity een verkeerde route had ingetekend… oeps, dat had ik niet verwacht maar ik kon er wel om lachen. Ik was vol in de opgezette val gestonken… en stond weer met beide benen op de grond.

Weggevallen bermlijnen

Op de volgende kaart waren er helaas wat bermlijnen weg gevallen, waardoor veel equipes andere dan bedoelde routes gingen rijden om de voorgenomen route op te halen. Allemaal voor niets, de uitzetters hadden het zo niet bedoeld en in dergelijke situaties is de organisatie streng naar zichzelf. Gemiste controles en in dit geval zelfs de opgelopen tijdstraf werden geneutraliseerd. Een terecht besluit in mijn ogen omdat je deelnemers niet mag straffen als de organisatie iets over het hoofd heeft gezien.

Rallyschnitzel 1

De lunch was uitstekend verzorgd, met onder andere een heerlijke schnitzel. Toen wij weer vertrokken daagde Martin ons uit; er zat in die middag ergens een echte ‘donderse’ val en hij was benieuwd of wij die zouden oppikken. We genoten van de prachtige wegen die vooral vrij waren van wandelaars, fietsers en paarden – zeker vergeleken met zo’n mooie dag in Nederland.

Afbeelding6 classic500

Ventweggetje

Ergens stond een ‘punt vrije route’ ogenschijnlijk op een doorgaande weg, maar rechts van die doorgaande weg liep een klein ventweggetje. Ongeveer ter hoogte van dat punt keek ik rechts over mijn schouder naar dat ventweggetje en wat gebeurt er… Ik zag vanaf de doorgaande weg de controle K naast de ventweg staan. Ik keek nog eens op de kaart en zag direct dat de doorgaande weg iets was verlegd en de K de juiste controle was. Even daarvoor hadden we overigens Martin ons zien passeren en ik wist zeker dat hij ergens in de buurt van die K stond te kijken wie die controle allemaal zou oppikken. Ons heeft hij dus gemist, want we hadden de letter al opgepikt vanaf de doorgaande weg. Bij de koffiestop leidde dat (uiteraard) tot enige hilariteit. Aan het einde van de middag waren we nog steeds het beruchte ‘riviertje door de weg’ niet tegengekomen en dat betekende dat we tot het einde scherp hebben moeten blijven (Ik ben benieuwd wie van de andere deelnemers dit herkent…).

13 strafpunten verschil

’s Avonds was het nog lang warm en gezellig en we kregen van de familie Van der Valk en de organisatie een heerlijk buffet aangeboden. Tijdens dat diner werden tevens de winnaars van de dag bekend gemaakt. Wij stonden weliswaar aan kop in de Expertklasse, maar we werden op de voet gevolgd door de equipe Broens – de Beus. Deze navigator rijdt niet zoveel rally’s als wij dat doen, maar hij is en blijft altijd een gevaarlijke opponent. Tussen hen en ons zaten slechts 13 strafpunten.

Een vroeg begin

Dag 2 begon nog vroeger dan de eerste dag. We werden nu geacht reeds om 7:31 te starten, waardoor de wekker al om 6 uur af ging en dat op een zaterdag… Wederom kregen we vrij snel na de start opnieuw een vergelijkbare regularity voor de kiezen, maar gelukkig hadden we nu 10 minuten de tijd om in te tekenen. En natuurlijk wilden we dezelfde fout van gisteren niet opnieuw maken. Dit keer ging hij goed en hadden we slechts 5 seconden afwijking op 2 geheime tijdcontroles. Op de ophaalconstructie van pijl 4 kregen we de opdracht ‘HK, DMP 5’. Nu reden we volgens het systeem ‘Pijlen kortste route met zo min mogelijk rode wegen’. Alleen de wegen onder een pijl die aan de beurt is, waren een andere kleur dan rood. Pijl 5 was nu aan de beurt en dat betekende dat de weg onder pijl 4 rood was. En aangezien pijl 4 de bocht om ging, was er een alternatieve route waarbij minder rood werd gereden.

kaart classic500

Op de route die we reden kregen we geen enkele controle, maar ik vermoedde dat er wel een controle zou staan op de verkeerde route. Maar wat bleek: op de ‘verkeerde’ route stond de snelheidscontrole, was er nog een wegverlegging en dus een controle. De organisatie was echter zelf het regeltje van ‘een rode weg onder een pijl die niet aan de beurt is’ vergeten. Altijd leuk om er toch nog een misser door de organisatie uit te halen (hihi 😉).

Rallyschnitzel 2

Die ochtend verliep verder wederom over mooie en rustige wegen en leidde ons naar opnieuw een goed verzorgde lunch met uiteraard weer een schnitzel – we waren immers nog steeds in Duitsland. Ondertussen hadden wij over de hele rally tot nu toe 2 fouten gemaakt en dat betekende dat mijn weddenschap met Martin (maximaal 4 fouten) nog bereikbaar was – alhoewel Martin dat niet wilde geloven, hij bleef uitgaan van zijn winst wat hem 2 flessen wijn op zouden leveren.

Baril met wegverlegging

In de middag hadden we nog het systeem ‘ingetekende lijn met barricades’. Er zat echter slechts 1 barricade in en die was te simpel om waar te zijn. “Waar zou de val zitten?” In de constructie om de barricade kwamen we een bemande stempelcontrole tegen en die deed ons nogmaals kritisch naar de kaart kijken. Zagen we wat over het hoofd? We controleerden diverse wegen maar alles leek te kloppen. En dus gingen we door… en dus maakten we daar onze 3e fout. We hadden een subtiele wegverlegging over het hoofd gezien, zoals bijna al onze collega’s…

Volgend jaar weer

We waren weer lekker op tijd terug bij Van der Valk in Enschede, waar we nog heerlijk genoten op het terras in nog steeds heerlijk warme weersomstandigheden. En tijdens wederom een heerlijk buffet werden de prijzen verdeeld. Gelukkig hadden wij afstand genomen van de equipe Broens – de Beus die ons na de eerste dag nog op de hielen zat en wonnen we deze warme, Duitse editie. We hebben enorm genoten van de routes, de rustige wegen, de uitstekende verzorging en perfecte organisatie. Volgend jaar zijn we er weer bij, dan voor de Belgische editie.

P.s.: het beruchte ‘riviertje door de weg’ zijn we deze editie helemaal niet tegengekomen.

Jacqueline Zuiderwijk (bestuurder) en Jürgen Donders (navigator)
Winaars Expertklasse Classic 500 Challenge 2023