Tour Unlimited Rally 2023 | Profin: bedankt!

Tour Unlimited Rally 2023 | Profin: bedankt!

logo profin
Al geruime tijd voor 10 juni hadden we ons ingeschreven voor de KLIP II van de DHRC. Daar kwam wat later nog de mini-SLS op 11 juni bij, die we eind augustus ook in het groot gaan rijden. Wat oefening voor die rit is wel nodig, omdat het toch alweer een paar jaar geleden is dat we daaraan meededen. Een klein dilemma kondigde zich aan toen Remco Luksemburg mij belde met de vraag of wij nog mee willen doen met 'zijn' Tour Unlimited Rally. Mijn eerste reactie was 'nee', vanwege de KLIP. Maar toen hij zei dat het gratis was, was ook de twijfel direct weg.

René van der Borch tot Verwolde van Profin en sponsor van deze rally had vanwege een staaroperatie, die goed gelukt schijnt te zijn, zijn startplaats beschikbaar gesteld. Wij zijn hem daarvoor natuurlijk heel dankbaar. We moesten alleen nog even om uitstel van de KLIP bij de DHRC vragen, waarvoor ik geen reden had opgegeven. Maar na dit verslag wil ik dan toch maar niet schijnheilig zijn.

De Rotaryclub Haarzuylens wilde de uitdaging van de 13de Tour Unlimited Rally naar een hoger niveau tillen en had daarvoor Remco Luksemburg van Rally en Meer uitgenodigd. Dat dit een verstandige keuze was, behoeft op deze site geen verdere toelichting. Ik denk alleen dat ze nog een beetje enthousiast moeten worden met 31 deelnemers in de Tour-, 8 in de Sport- en 1 in de Expertklasse. Wij hebben ons dan ook maar gelijk in de Expertklasse laten toevoegen, om het daar ook nog een beetje spannend te maken. Een grappenmaker zei nog dat we in ieder geval één na laatste zouden kunnen worden. Ik gaf toch de voorkeur aan eerste, maar had geen idee wat de kwaliteiten van de heren Kromwijk waren.

IMG 6582
Het goede doel waarvoor werd gereden heeft niet onder dit beperkte aantal geleden. Een cheque van € 14.000 kon worden uitgeschreven voor Reis met je Hart. Een organisatie die zich inzet voor kinderen en ouders voor wie een vakantie niet vanzelfsprekend is.

Op zaterdagochtend vroeg reden we naar de riante woning van een van de leden van de Rotaryclub (neem ik maar aan) om daar per equipe een boompje te planten als compensatie voor de uitstoot uit onze uitlaat. Daarmee was al het goeds gedaan en kon de strijd losbarsten.

IMG 8769

Wij hadden de eer om als eerste te mogen starten. Op het eerste traject 'Pijlen kortste route, zo min mogelijk rode wegen' schoot ik al gelijk in de stress omdat na 600 meter vanaf de start een bruggetje niet op de goede plaats leek te liggen. We moesten daarom een rode weg bereiden en ik vergat gelijk dat dit maar zo min mogelijk mocht. Daardoor misten we al gelijk 3 van de 4 controles op de eerste kaart.

Ook op de tweede kaart was de scherpte er nog niet en zagen we een kortere route tussen pijl 3 en 4 niet. Je had die 'gelukkig' niet kunnen rijden door een wegverlegging, maar het opnemen van een gemist stukje zagen we natuurlijk ook niet en maakten op dit tweede blad één foutje. We hebben de organisatie als een soort '0-rijden' nog wel even geholpen met het terugplakken van twee letters op controlebordjes.

IMG 8772

Op het derde blad 'Pijlen kortste, punten één na kortste' stond om pijl 1 een cirkeltje. Je (ik) denkt dan gelijk 'doorrijden' en niet moeilijk doen, maar dan moet je er toch op letten of dat pijltje geen hakje heeft. Het 'wel via de juiste wegen de cirkel in en uit rijden', zoals in het reglement is omschreven, werd daardoor niet helemaal goed uitgevoerd. Ook het rijden van een lusje om een punt voor de één na kortste route zag ik niet altijd even scherp. Ruim op tijd voor de lunch bij Fort Vuren aangekomen konden we dit eerste deel even met Remco evalueren. Het was pittig, maar hij had ons in de achtervolging ook al wat simpele dingen fout zien doen. De route had hij trouwens al wat langer op de plank liggen en daar voor de Expert alles ingestopt wat je maar kunt bedenken. Ik was dan ook blij dat we de kaarten voor de middag al hadden en die alvast rustig konden intekenen.

De eerste 'vrije punten' na de lunch op de eerste kaart zouden we in het terrein wel goed gaan zoeken, maar de juiste route naar de pijlen op de tweede kaart was al gelijk lastig. Zoals gezegd had Remco diverse grappen opgenomen, die ik nog niet eerder had gezien. Ik ga nu ook niet vertellen wat het precies was, zodat hij dit nog een keer bij een volgende rit kan toepassen. Wel zag Remco mij tijdens het tekenen van de route tussen twee van deze grappen een foutje maken en heeft speciaal voor ons daar toch nog maar even een (fout) bordje opgehangen. Wat kan een mens dan toch even blij zijn met een dode mus. Ik had nog een kleine discussie over een andere kortere route, maar kreeg op verzoek op zondag toch nog de juiste digitale meetresultaten via de app.

OOOH2477

WHEG2675

Een blinde lijn op een derde kaart 1:25.000 was uiteindelijk makkelijk te doen. Tot slot van het hele avontuur kregen we nog een laatste vierde kaart met 'grensbenadering', die we tijdens de lunch al goed hadden ingetekend. Nog net voor de TC-IN zo'n grapje als bij Martin Roosenboom, waarbij je nog even een lusje extra moet rijden voor het juiste resultaat. We hadden uiteindelijk 7 fouten in de ochtend gemaakt en 'maar' 4 in de middag. Weer een wijze les dat je vooraf de tijd moet nemen om goed in te tekenen.

In de uitlooproute via routeomschrijvingen stonden we bij situatie 3 al wat langer voor een open brug bij te komen van de bloedhete dag. Er kwam op een moment een man rustig naar ons toegelopen met de opmerking dat we alvast de kerstkaarten konden gaan schrijven, omdat de brug voorlopig om de hitte niet open zou gaan. Wij als Experts maakten dan maar een omrijdconstructie om de juiste route na de brug weer op te pakken.

IMG 8775

Tijdens het prima afsluitende buffet bij 't Wapen van Haarzuylen zaten we toch met enige spanning te wachten op de uitslag. Wat hadden de heren Kromwijk gedaan? Elf gemiste controles is niet weinig. Maar zij misten er maar liefst 21. Wij mochten deze Tour Unlimited Rally afsluiten als overall winnaar en als gebruikelijk de organisatie uitgebreid bedanken. René had dat waarschijnlijk liever zelf gedaan, maar ook hem hebben we uitgebreid bij (volledige) naam in ons dankwoord genoemd.

SLWM9609
De ritten van Rally en Meer smaken na deze versie naar meer. We hebben ons al ingeschreven voor de Giacomini Classic op 8 juli (je kunt je nog inschrijven) en zullen dat voor de Antoni van Leeuwenhoek Rally op 4 november ook zeker nog doen.

Tot slot wil ik als secretaris van de AMAC nog wel even vermelden dat zowel in de Expert- als in de Sportklasse de eerste plaatsen door leden van de AMAC werden bezet. Erik en Aniek Ligtenberg hadden in de Sportklasse op de hele dag maar twee foutjes gemaakt. Aniek (navigator) was dan ook benieuwd hoe Remco het ons moeilijk heeft gemaakt.

Hanja Jonker (bestuurder) en Paul Hooiveld (navigator)
Volvo P 13394 (1968)
Winnaars Tour Unlimited Rally 2023