7 Uren Rally 2023 | Voor herhaling vatbaar!

7 Uren Rally 2023 | Voor herhaling vatbaar!

De 7 uren Rally, uitgezet door Jaap Jongman en Ad van der Werf. Dit jaar een mooie maar pittige route gekozen. De start in Emmeloord, betekende voor ons een vroeg vertrek, namelijk al om 07:15 uur, want onze starttijd was 9:21 uur. Bij de documentencontrole kregen wij het rallyschildje, alle benodigde papieren en stickers voor op de auto. Na wat opstarten met een kopje koffie en natuurlijk wat gezelligheid, was het tijd om onder de startboog door te rijden. Hier kregen wij het routeboek, de controlekaart en het teken om te starten.

gino lens 3

Wij tekenen altijd de kaart in voor het rijden, per traject. Hier kwamen we gelijk al een paar grapjes tegen, waaronder een stukje weg dat weggepoetst was en een fietsje boven de weg. Pijl 2 was voor een deel niet te berijden, dus op de kaart op zoek naar een nieuwe route om hem op te pakken. Gelukkig was deze route niet ver weg, namelijk de weg even oversteken, het viaductje onderdoor, waarna de pijl wel helemaal te berijden was. Hier werden wij beloond met de letter B. Vervolgens vervolgden wij ons voorgenomen route, waar wij verderop beloond werden met de letter A. Dat was een lekker inkomertje zo op de vroege ochtend.

Na een aantal pijlen veranderde het routesysteem naar gekleurde punten. Dit betekende dat wij naar een rood punt de kortste route moesten construeren, naar een wit punt de een na kortste route en naar een groen punt was de route vrij. Daarna volgt een ingetekende lijn, met een zelfstart voor de regularity. Wij begonnen goed aan de regularity, waarbij we er al snel achter kwamen, dat een weg niet te berijden was. Dus opnieuw herconstrueren, tijdens een regularity. Altijd leuk! Na het omrijden moesten we even een dijkje op waar een scherp hoekje was, met een controle uiteraard. Deze controle stond net iets verstopt, waardoor wij deze vanuit de auto net niet konden zien, was het nou een O of een Q? De auto stond zo gepositioneerd, dat we eigenlijk niet makkelijk terug konden. Dus er zat maar 1 ding op, snel uitstappen, goed kijken of het een O of een Q was en snel weer instappen en doorrijden. Wij konden onze tijd goedmaken en voor ons gevoel ging de regularity ook wel goed. Achteraf bij de finish bleek dat er maar 1 equipe de regularity wel binnen het maximale aantal secondes had afgelegd, want het bleek dat er nog een herconstructie van de eerdere herconstructie was. Deze hebben wij allemaal gemist, wat bij ons resulteerde in 2,5 minuut te vroeg en het maximale aantal strafpunten voor deze regularity, helaas.

IMG 2888 2

Snel verder naar TC2. Helaas was de brug open in Lemmer, waar vooraf ook voor was gewaarschuwd omdat het weer prachtig was en veel bootverkeer was. Na TC2 konden wij lekker doorrijden, met pijlen kortste route en gekleurde punten. Op kaart 4 was er een leuk grapje bedacht, om een weg in de kaartrand te verbergen. Daar kwamen wij helaas pas bij de uitleg achter, maar wel leuk bedacht. Als laatst voor de lunch, hadden we nog op een industrieterrein een ingetekende lijn met 4 barricades. Leuk, erg lastig en zeker lastig om je route te blijven volgen. Dit keer de controles in het klad opgeschreven omdat we niet helemaal zeker waren van de route. Totdat we bij de stempel aankwamen, zonder na te denken hebben we de stempel op onze kaart gezet. Bij TC3-IN wilden wij de kaart inleveren, hier kwamen wij erachter dat wij alle controles van het laatste stukje waren vergeten. Toch opschrijven, nogmaals de stempel gehaald en onze kaart 4 minuten te laat ingeleverd. Maar uiteindelijk 1 stempel te veel, in plaats van 5 gemiste controles.

De lunch was goed verzorgd, bij Van der Valk Hotel in Sneek. Hier was een lopend buffet met allemaal heerlijk eten. Hier hebben wij de ochtend besproken totdat het tijd was om weer verder te gaan. Gelijk na de lunch zijn we gestart met grensbenaderen, ons favoriete systeem. Daar waren 3 kaarten van, die stuk voor stuk leuk en uitdagend waren om te rijden. Daarna gingen we verder met pijlen kortste route, waar een paar wegverleggingen in zaten en dus een paar herconstructies gemaakt moesten worden.

gino lens

Voor TC6-IN, de finish, moesten we nog hard meten om te bepalen uit welke richting wij de TC aan moesten doen. Dit kon vanaf boven of vanaf onderen. Uiteindelijk hebben wij voor de zuidelijke optie gekozen, dit bleek achteraf de juiste keuze te zijn geweest. Het laatste stuk naar de finishlocatie, ’t Voorhuys, was neutraal waardoor we even konden relaxen. Bij de finish, onder de finishboog, de kaart ingeleverd en nu was het afwachten. We kregen de uitleg mee en zijn onder het genot van een hapje, drankje en gezelligheid, zijn we de route gaan nakijken. Wij hebben een paar foutjes gemaakt, waarvan wij veel hebben geleerd en zijn uiteindelijk 12e geworden in de Sportklasse. Voor ons was dit de eerste keer de 7 Uren Rally, maar zeker niet de laatste! Tot volgend jaar!

Maike Hensbergen (bestuurder) en Gino Lens (navigator)
Startnummer 35
DAF 55 (1951)