Stelling van Amsterdam Rally 2023 | Als het bermgras twee kontjes hoog is...

Stelling van Amsterdam Rally 2023 | Als het bermgras twee kontjes hoog is...


Wij reden de Stelling van Amsterdamrally in de Sportklasse. De organisatie is sinds dit jaar in handen van Rallymeester Ruben Knook, hij heeft samen met Fred Hak en Jurgen Donders de rally uitgezet. Het was een vroege wake-up. We vertrokken om 07.00 uur vanuit Zevenhuizen naar Heerhugowaard om daar om 8.30 uur in de morgen al aanwezig te zijn. Onze starttijd was 09.10 uur.

Meteen scherp…

Direct na de start een visgraat gecombineerd met een regelmatigheidsproef, dat was direct scherp opletten voor de juiste route en de tabel in de hand. Daarna richting TC 2 vlakbij Camperduin via een ingetekende lijn met barricades. De barricade 1 kort achter blokkade ophalen ging niet vanwege een doorgetrokken bermlijn. Het laatste stuk door de Pettenerpolder, hoog gras en de smalle weg waren best een uitdaging om nog op tijd de TC2 te halen. Van TC2 tot TC3 bij Oude Sluis was het systeem Pijlen kortste route met zo min mogelijk rode wegen rijden. Altijd lastig, maar met scherp meten was het te doen om de kortste route via zomin mogelijk rode wegen te vinden.

Blijven nadenken

Van TC3 naar TC4-IN bij Winkel voor de lunchpauze bij de golfbaan Regthuys reden we systeem Pijlen kortste en punten vrije route. Altijd lastig, goed communiceren in de auto en steeds weer vragen… “Zijn we nu onderweg naar een pijl of een punt”. De weg van pijl 6 was niet te rijden vanwege een hek op die weg. Deze zou je kunnen ophalen maar het opnamepunt lag op de eerste kruising na pijl 6 en daarna volgde punt 7. Dus vrije route…hoe zat dat ook al weer…..mmmm. Controle Y op de omrijroute was naar het punt achter pijl 6, niet noteren dus. Leuk bedacht door Ruben.

Driehoekjes

Drie stuks punten vrij op de Westfriesche dijk van Schagen naar Kolhorn, dat was ff zoeken zoveel mogelijkheden om driehoekjes links en recht van de dijk te rijden, scherp meten en goed opletten gaf het juist resultaat. Via nog wat pijlen en punten op naar de lunchlocatie.

Druk op de weg

In de middag het traject dat Fred had uitgezet. Hier lag de snelheid nog iets hoger, wat ons betreft iets te hoog. De middag begon met Grensbenaderen, daarna Routebeschrijving op de kaart tot TC 6 bij Spierdijk. De Routebeschrijving op de kaart is een leuk alternatief ten opzichte van de gebruikelijke systemen, goed lezen en goed speuren op de kaart, wat is de kortste route naar de “Hulk”? Dat was ff zoeken, keren en opnieuw meten, en toen vonden we de parallelweg, zodat je daarna eenvoudig door de “4” van “N247” kon rijden. Daarna een ingetekende lijn langs Fortificaties in de Beemsterpolder, de ingetekende lijnen waren dwars door de weilanden heen getekend en ook deels om de forten heen, dus inrijden richting het fort en daar een opvanger, ook als er door bewoners een zelf gemaakt inrijverbod was opgehangen: gewoon doorrijden tot aan de opvanger. Wij waren te braaf om in te zien dat het geen officieel inrijverbod was…..helaas die controle hebben we niet gepakt, veel omrijden om de lijn weer op te pakken. Erg leuk systeem.

Op het industrieterrein…

Na TC 7 op naar TC 8 bij Heerhugowaard het laatste deel van de dag met op het industrieterrein bij Heerhugowaard nog een pittige pijlen kortste route opdracht. Drie pijlen met in totaal 6 controles, wij reden de laatste 3 pijlen goed. Met als eindresultaat een 4e plaats in de sportklasse, en daar waren we zeer content mee. Al met al een prachtige rallydag, met een prima catering, leuke systemen en uitdagende route. Ruben en team bedankt voor de SVAR 2023, volgend jaar komen we graag terug, maar dan hopen we wel dat de bordjes iets beter zijn weggehangen. Regelmatig stonden bordjes erg laag, in het gras en waren ze slecht zichtbaar. Met als gevolg dat wij, maar ook ander equipes wel wat langsrijders hadden en dat is niet nodig. Gewoon iets hoger ophangen (zeker als het bermgras twee kontjes hoog is).

Hans en Sonja van der Kooij
voor de website van de DHRC