Rally van de Grensstreek 2023 | Heerlijk doorrijden!

Rally van de Grensstreek 2023 | Heerlijk doorrijden!


Het is vrijdagmiddag en ik heb de rode MG al uit de garage gehaald. Vloeistoffen gecheckt en de banden op de juiste spanning gezet. Nog even de acceptatiebrief doornemen. Daar staat een regel in over een QR code die voor de Belgische overheid op de voorruit moet zitten. Simpel te downloaden van de RvdG-website. Toch maar geplastificeerd vanwege de vele regen en een niet waterdichte MG. Zo rond 19:00 uur vertrekken we - Mathijs en ik - vanuit Gouda naar Sittard. Een mooi hotel en gezellig in de bar. Veel waren er de avond ervoor al.

De volgende ochtend de briefing door Eric en starten maar. Via Pijlen kortste route - ANWB kaart opgeblazen tot 1:50.000 en de NGI kaarten ook 1:50.000 - zakken we via prachtige wegen af naar Coo, waar bij de watervallen de lunch was. Het tijdschema was voor ons te krap om binnen de ideale tijd te rijden. In de eerste etappe liepen we 20 minuten tijdstraf op. Een paar keer gezocht, de regen en de kwaliteit van de Belgische wegen waren voor ons de spelbrekers.

Afbeelding2

Ook hebben we nog heel hard de bodem van de auto geraakt. Een vreemde rammel was de eerste km’s daarna te horen maar werd gelukkig wel weer steeds minder hoorbaar. Met een wat geruster gevoel en wat meer tempo richting de finish van de eerste dag. Via Malmedy en een stuk met kompaspunten richting Saint Vith. Het laatste traject was weer pijlen kortste route. Tanken en op naar het hotel in Houffalize. Dank aan Mark, die nog even onder de auto heeft gekeken. Daar bleek gelukkig niets afgebroken. Alleen is de uitlaat niet meer rond maar ovaal en zit tegen het chassis gedrukt.

slappendel pech

Al vrij snel was er een voorlopige uitslag. Deze was te checken via een app. Met een 13e plaats, een goed diner en nog een paar Belgische biertjes in de bar gingen we op tijd naar bed. Zondagmorgen vroeg op; Formule 1 gekeken op mijn tablet. We hebben deze nog mee moeten nemen naar het ontbijt, vanwege al die rode vlaggen. De tussenstand nog gecheckt. Door wat neutralisaties begonnen we de zondag op de 16e plaats. Gelukkig leek het wat droger te worden. Met een ingetekende lijn, pijlen kortste route naar de TC. Ook hier kwamen we een paar minuten te laat op het ideale schema. Het volgende traject naar TC 11 was een combinatie van punten kortste en punten één na kortste route. Daarna via nog een kort traject met pijlen naar dezelfde lunchlocatie als zaterdag in Coo.

controlepost

Na de lunch via een traject met kompaspunten en pijlen kortste route terug naar het Fletcher Hotel in Sittard. Bij de TC IN sloeg de motor af en wilde de MG niet meer starten. De auto even een duwtje en de motor liep weer. Over de beide dagen een geweldig mooie route met onverhard, echte slechte Belgische wegen en heerlijk doorrijden. Goede kwaliteit van de route boeken en de uitleg. Controle bordjes waren er niet heel veel, maar voldoende voor het klassement. Op zondag hebben we het prima gedaan. We zijn geeindigd als 6e.

Bij de prijsuitreiking heeft Eric nog een uitleg gegeven over de QR code voor de Belgische Emissie Controle. En ja hoor, we waren (bijna) allemaal in deze geweldige 1 april grap getrapt. Want als je de QR code scant krijg je een smiley die je toelacht met de tekst "1 april". Geweldig bedacht!

De welbekende en unieke grenspalen zijn aan de welverdiende winnaars uitgereikt. Voor het vertrek naar Gouda heeft Peter nog even geholpen de MG weer aan te duwen, dank. De MG krijgt de komende week een goede schoonmaakbeurt. En er zijn ook nog wat technische zaken op te lossen.

Afbeelding5

Eric en Mirjam weer bedankt voor deze prachtige rit, de geweldige organisatie en de gezelligheid. Ook dank aan de Marshalls die zaterdag vaak in de stromende regen onze kaarten af moesten stempelen. Verder weten wij nu weer hoeveel slechte wegen er in België zijn...

Equipe 67
Mathijs Slappendel (navigator) en Nico Slappendel (bestuurder)
MG

📷 Bloemendal Fotografie en Nico en Mathijs Slappendel

Voor alle foto's van Niko Bloemendal kijk je hier.