IJssellandrally 2023 | Uitdagend en gevarieerd

IJssellandrally 2023 | Uitdagend en gevarieerd

 

Op vrijdag 17 maart vond de 17e IJsselland Rally plaats, uitgezet door Jaap Jongman. De rally had twee klassen: de Sportklasse voor de meer ervaren rijders en de Clubklasse voor de minder ervaren rijders. In totaal deden er 68 deelnemers mee aan de rally, wat zorgde voor een drukke en gezellige dag. De Rally was een prachtige tocht door het schitterende landschap van de IJsselvallei. De route voerde langs kronkelende wegen, door schilderachtige dorpjes en landgoederen. Onderweg moesten de deelnemers diverse uitdagende en technische proeven afleggen.

52755032081 3a7e7a862b c

Foto: Niko Bloemendal

Als deelnemer in de Sportklasse had je te maken met een pittige uitdaging. De proeven waren technisch en vereisten veel stuurmanskunst en precisie. Je moest goed opletten en snel kunnen schakelen om de proeven zo snel mogelijk af te leggen. Vooral het rijden door een waterbak en dan gelijk á cheval stoppen, erg leuk als je open reedt. Het was een geweldige uitdaging en je moest dan ook alles uit de kast gehaald om de proeven zo goed mogelijk te volbrengen. Bogey times die gewoon niet te halen waren en de testosteron gierde behoorlijk door de auto. Zelfs als vrouwelijke rijder had ik de behoefte om op de diverse circuits te rijden als een soort Max Verstappen.

52755053126 7496ef3b8c c

Foto: Niko Bloemendal

In de Clubklasse was het tempo iets lager en de proeven iets minder technisch, waardoor het voor beginnende rallyrijders ook goed te doen was. De route voerde langs dezelfde prachtige landschappen als in de Sportklasse, maar dan op een iets lager tempo.

De rally was zoals gezegd uitdagend en gevarieerd, met pittige tests die veel van zowel de bestuurders als de navigators vroegen. De organisatie had echter een goede balans gevonden tussen snelheid en uitdaging, door blokken in te lassen waar de deelnemers zich aan hun snelheid moesten houden. Dit zorgde ervoor dat de snelheid werd gecombineerd met het spel.

52755520813 c6b0c7c789 c

Foto: Niko Bloemendal

De diversiteit aan systemen die Jaap in deze rally had ingezet, was ook een pluspunt. Niet alleen standaardsystemen zoals blinde lijn of grensbenadering, maar ook de Corridor en een combinatie van meerdere systemen werden gebruikt. En natuurlijk de regelarities. Hierdoor moesten de deelnemers goed opletten om niet in de fout te gaan. Zonder geneuzel zoals bij sommige rally’s. Wat in mijn ogen echt voor een Topdag zorgde!.

De rally was gezellig en er was genoeg tijd om van de omgeving te genieten. Het is belangrijk om dit evenwicht te behouden om de rally's toegankelijk en aantrekkelijk te houden voor zowel de deelnemers als de omgeving. Tot slot willen we graag onze waardering uitspreken voor Jaap Jongman, het bestuur en de vrijwilligers voor het organiseren van deze mooie en geslaagde rally.

52755065931 d557e002aa c

Foto: Niko Bloemendal

Equipe 2
Thea van Gelderen (bestuurder) en Pieck van Hoven (navigator) 
Volvo XC70 (2016)

Voor alle foto's van Niko Bloemendal kijk je hier.