Omloop van het Oosten 2023 | Wát een regen!

Omloop van het Oosten 2023 | Wát een regen!

 

Zaterdag 14 januari 2023 hebben we de Omloop van het Oosten gereden, die al voor de 13e maal georganiseerd werd door Rallywereld. Van tevoren werd er op de website nog gesproken van “hopen we natuurlijk weer op een echte winterrally voor winterharde rally- en rittenrijders” en “lekker rijden en kaartlezen in de winter, kort na de feestdagen”. Dat klopte. Tot aan die winterse omstandigheden. Want wát een regen viel er op de 14e januari. Waarmee wel gelijk duidelijk was dat we maar één bui hadden. Van begin tot eind en dat onder stormachtige omstandigheden.

Maar ach, we zijn geen watjes.. Dus wat RainX op de voorruit, de wissers op standje hoog en met de Saab 96 richting Herberg ’t Vossegat te Meerveld in het hart van de Veluwe. Vooraf was al bericht gestuurd over diverse onverharde trajecten en specials op onverharde terreinen, die waren opengesteld door Defensie. Met de regen in gedachten lagen de rubberen kaplaarzen, de duikbril en schep in de aanslag.

omloop van het oosten 1

We hadden als starttijd 10:01 uur en reden zoals gewoonlijk met iedereen al gelijk op een kluitje. De eerste paar wegen en de op te halen punten waren meteen een uitdaging. Waardoor er ondanks een eerdere eerste start van 9:31 uur, nog steeds van alle kanten wagens kwamen aangereden. De ochtendetappe was een fraaie uitdaging waar we alle zeilen moesten bijzetten om niet de fout in gedwongen te worden door de uitzetters van de rally. Prachtige wegen dwars over de Veluwe met fraaie onverharde trajecten.

Uiteindelijk wisten we vlak voor de lunch het uitgezette proefje door de diepe, modderige paden van het Defensieterrein te vinden. Deze proef diende op pacenotes gereden te worden, wat voor ons de eerste keer zou zijn. Dus wederom een uitdaging. Er stond een 4x4 Land Rover klaar om de gestrande deelnemers te ontzetten. Dat voorspelde niet veel goeds. Maar onze lichtvoetige Saab 96 op zijn smalle, hoge bandjes weerde zich kranig. Op lage toeren in zijn één glibberde hij alle kanten op, maar bleef mooi aan het rollen. Iets meer gas en de wielen spinden door. Dus mooi op het gemak de Veluwse modderpoel overwonnen.

ovho saab96

Jean-Claude Luijcx en Michel van Dijk in actie tijdens de Omloop van het Oosten in hun prachtige Saab 96 uit 1978!

Na een prima verzorgde lunch weer snel op pad. Onze starttijd voor de middag was alweer 17 minuten na aankomst. Dus gehemelte verbrand aan de kroketten en op tijd weer onderweg. Na weer het nodige speur- en zoekwerk bij een onduidelijke kruising kwamen we samen met een Alfa Romeo Giulia op een modderpad terecht, waar ze bij een gemiddeld baggerbedrijf jaloers op zouden zijn. Er stonden al een paar wagens (niet van de deelnemers overigens) vast. Dus toch maar gas erop om niet ook vast te komen zitten. Helaas na een diepe kuil en een harde klap bleek een verstraler van de Saab aan de massakabel achter de wagen aan te komen. Maar omdat we nog steeds met een grijns van oor tot oor in de wagen zaten beschouwden we het maar als collateral damage.

omloop van het oosten 4  
Ook in de middag ons uiterste best gedaan om de juiste route te vinden en secuur de RP’s te rijden. Er zaten best wel wat RP’s in. En natuurlijk ging bij een secuur gereden RP de slagboom van de spoorwegovergang voor onze neus dicht. Opnieuw op het gas om proberen onze juiste gemiddelde snelheid weer te halen na het passeren van de trein.

Na ‘s middags ook weer een mooi proefje op een onverhard Defensie modderpad te hebben bedwongen, zijn we 4 minuten voor onze finishtijd (ongestraft) aanbeland bij De Rugstee in Hoenderloo. Waar we wederom onze gehemeltes konden verwarmen met bitterballen. Na wat drankjes, steeds sterker wordende verhalen en een best diner bleken we zowaar als 2e te zijn geëindigd in de Toerklasse. Dus we konden trots met de bekers huiswaarts.

omloop van het oosten 6

Bij deze bedanken we natuurlijk de organisatoren van de 13e Omloop van het Oosten en kunnen we zeggen dat de thuisblijvers geen gelijk hadden. Dus hou de inschrijving van de 14e editie in de gaten!!


Jean-Claude Luijcx (bestuurder) en Michel van Dijk (navigator)
Saab 96 GL

Bekijk hier de foto's van de Omloop van het Oosten, gemaakt door Dick Groen van Autopics.