Saab Winter Rally onder niet-winterse omstandigheden

Saab Winter Rally onder niet-winterse omstandigheden

 

Eindelijk weer een rally! Dus de SAAB Cabrio Classic voor een dag uit de winterslaap gewekt. Even door de wasstraat en gaan. De zon scheen, lekker weer en zeker geen winterse omstandigheden, hoewel degenen die alvast in het Van der Valk Hotel in Deventer verbleven, hun ramen moesten krabben. De organisatoren heetten ons een warm welkom ondanks de ochtendkou.

Na vele jaren deelnemer te zijn geweest aan de SAAB Cabrio Challenge was er gelukkig een nieuw enthousiast team bestaande uit Jaap Jongman, Erno Reuvekamp en Alfons Heetjans (en niet te vergeten de ondersteuning van de dames), die de organisatie van de rally continueerden, nadat team Berkhof hiermee na een lange periode stopte.

Wij schreven opnieuw in, nadat wij de eerdere meerdaagse Saab Cabrio Rally in Zuid-Limburg in 2021, ook georganiseerd door deze club, erg geslaagd vonden. Gelukkig ontstond er ook een meer directe band met SAAB Club Nederland, wat in de Saab Winter Rally ook aan de diverse types SAAB's goed te zien was. Toch leuk om de SAAB's van twee-takt tot 9-5NG te zien strijden. De overweldigende belangstelling van deelnemers die door Oost-Nederland toerden is in de regio niet ongemerkt voorbij gegaan, getuige de lokale berichten in de pers. De SAAB stoet heeft hier een positieve indruk achtergelaten.Als je al vele jaren met de SAAB aan de rally’s meedoet, valt op dat alleen de deelnemers (inclusief wijzelf natuurlijk) wel ouder worden maar de SAAB's er steeds beter uit gaan zien. Vaak geldt “eens een SAAB-rijder, altijd een SAAB-rijder”. En de auto’s worden zichtbaar gekoesterd. De SAAB-deelnemers zijn allemaal liefhebbers die het merk nog steeds een warm hart toe dragen. Ook goed te zien is dat er ook nieuwe aanwas van deelnemers is, die op een of andere wijze een band met het merk hebben. SAAB is dus geen vergane glorie (en gaat dat ook niet worden). Deze ingrediënten vormen een gezonde basis voor een succesvol evenement en een goede manier om (familie)relaties te versterken. Dus geen ruziemaken onderweg! Het is maar een spelletje…

Ondanks onze redelijk lange ervaring in het rijden van rally’s en het eigenlijk een “thuiswedstrijd” voor ons was, was ons eindresultaat bedroevend slecht. Dus de Olympische gedachte, erg actueel op dit moment - “meedoen is belangrijker dan winnen” - hebben we ook maar op onze deelname van toepassing verklaard. Tijdens de rally hebben wij in ieder geval genoten.

De rally werd gereden met de inmiddels bekende rally-app en deze is “onmenselijk” goed en registreert met digitale precisie. Onmenselijk, want de app denkt niet zelf, vraagt zich niet af wat er fout gegaan kan zijn bij een ongekend aantal strafpunten en corrigeert geen evidente onlogische combinaties van geaccepteerde RC’s (zoals 2x HK na elkaar op hetzelfde parkeerterrein, want dan blijf je rondjes rijden). Wij bleken, de uitslag bestuderend, een van de belangrijkste voorwaarden van rallyrijden vergeten te zijn: nl. het finishen. Na de regelmatigheidsrondjes om de nieuwe vestiging van Porsche Twente in Deventer, de laatste test met slechts 3 strafseconden (wat je bij de Olympische Spelen de medaille kost) vergaten wij in ons enthousiasme de finish te passeren. Waar we niet trots op zijn, waren de 30 stafpunten voor snelheidsoverschrijding ergens op het traject. Ook dat wordt met digitale precisie gemeten. Hier zullen wij dus nog meer op moeten letten in de toekomst.

Hoewel wij als inwoners van Twente al vaak genoeg reclame maken voor deze prachtige omgeving, is het een uitstekende plek voor een (toer)rally. Complimenten voor de uitzetter(s) die de mooiste weggetjes hebben gevonden in de “Tuin van Nederland”, zodat het ook voor ons als (import) Tukkers een ontdekkingsreis werd. Toch denken wij dat vooral de bestuurders hiervan konden genieten. De navigators (m/v) zitten met de neus op de feiten: met passen en meten, kaart met loep bestuderend en ander priegelwerk hebben zij helaas vaak geen oog voor het moois wat er buiten de SAAB te zien was. Toch hebben ook zij plezier in het spelletje. Vaak hoor je van bestuurders dat ze geen kaart kunnen lezen of snel misselijk worden (ja, ja…).

Ook altijd belangrijk zijn de lunch / dinerlocaties als ontmoetingsplek en het uitwisselen van ervaringen. De nieuwe Van der Valk Hotel in Deventer was hiervoor een uitstekende en Corona-veilige locatie voor start en finish. En de lunchlocatie De Uitkijk was ook prima gekozen, hoewel de toegangswegen meer geschikt waren voor SUV’s. Terreinrijden kan dus ook wel met een SAAB (thuis maar even de wielkasten uitspuiten tegen het roesten). Na de lange Corona-pauze was dit een prima evenement om erop uit te kunnen trekken, genieten van autorijden en andere deelnemers ontmoeten met een gemeenschappelijke passie voor de auto (klassiek of youngtimer /modern). Wij kijken alweer uit naar het volgende event!

Frank & Monique Spaan
Startnummer 7, Sportklasse
Saab 900 Classic Cabrio