uur

Verslag 9e Classic 500 Challenge

 

CLASSIC 500 CHALLENGE - GABY IS TERUG

Scherven brengen geluk? Ik ben niet zo van het bijgeloof, maar dat zou wel wat compenseren. Want op donderdag 7 juni – een dag voordat de 9e Classic 500 Challenge van start zou gaan – valt mijn bril op straat. Met een gebroken glas tot gevolg. Met 2 dagen navigeren in het verschiet word ik daar niet vrolijk van. Gelukkig gaat het om het glas voor mijn minst goede oog, dus hopelijk valt het zicht door de barsten mee. Ik heb als alternatief een zonnebril op sterkte, maar in een dichte auto werkt dat niet echt.

Vrijdagochtend vroeg toch maar vol goede moed op weg naar de start bij het nieuwe Van der Valk hotel aan de oostkant van Apeldoorn. Daar staan driver Wytze van Leuveren en Gaby 2.0 al te wachten. Zoals wellicht wel bekend, op de dag voordat dit jaar de Tulpenrallye van start zou gaan brandde de bekende witte Porsche 911 van Wytze – met als koosnaam Gaby – volledig uit. Eeuwig zonde. Nog voordat we een kans hadden om de strijd aan te gaan was het feest voor ons dus al voorbij. Maar dankzij de inzet van wat vrienden in het rallywereldje kwam er een paar uur later een oplossing. Er was via-via een reserveauto beschikbaar. Toen we vernamen wat ons alternatieve vervoer zou kunnen zijn, was de knoop om alsnog te starten snel doorgehakt. Detron CEO George Banken stelde zijn reserveauto ter beschikking. Een Porsche 911. Een witte. Van 1971. Het kon eigenlijk niet waar zijn. Alsof Gaby zojuist als een feniks uit de as was herrezen…
Doordat de afhandeling door de verzekering nogal wat voeten in de aarde had, was er voor de rest van het seizoen nog niet meteen een andere wedstrijdauto voor Wytze. Gelukkig mochten we nu opnieuw starten met Gaby 2.0. Weliswaar met startnummer 13, maar ik was niet zo van het bijgeloof, dus dat maakt niet uit…?

rut4

Om 8:43 rolde equipe 13 het parkeerterrein van het hotel af. In het kader van “scherven brengen geluk” hebben we net nog even een onhandig geparkeerd koffiekopje tot splinters gereden… Voor mij zou het de 8e keer zijn dat ik hier zou starten. En ik weet inmiddels dat wie van start gaat in de Classic 500 weet wat hij of zij kan verwachten. Een goed verzorgd NK waardig evenement dat – zeker in de Sterklasse – een tamelijk uitdagende route kent. En dat laatste zou niet lang op zich laten wachten! Al snel werden wij geconfronteerd met een stukje kaart van ca. 1960, waarop de A50 nog niet aanwezig is. Met een paar punten vrije route werd er meteen al flink gedwaald door de deelnemers. De toon was gezet! Sommige verbindende gedeeltes verleidden je als contrast tot lichtelijk in slaap geraken, terwijl je tussendoor echt scherp moest zijn. Zo moesten we tijdens een regularity opletten om niet een verkeerde geheime tijdcontrole aan te doen. Deze stond voor onze klasse op een niet-kaartweg maar stond in het veld wel goed zichtbaar te lokken. Een valstrik die de gewiekste uitzetter Martin Roosenboom vaker heeft toegepast. Bij de koffiepauze in Oud-Dijk waren zo de eerste strafpunten al uitgedeeld.

En verder ging het, met een prettige variatie aan systemen en kaarten , langs prachtige weggetjes door de Achterhoek. Jammer alleen dat het weer af en toe niet best was. De regenval zorgde er wel voor dat de fotografen spectaculaire plaatjes op de onverharde wegen konden maken. Bij restaurant De Schoppe buiten Aalten was een welkome pauze, waar de smakelijke rallykroket er wel in fietste. Volop verhalen natuurlijk, over wie waar wat fout had gedaan. Nee, niemand was inmiddels nog ongeschonden. Ook dit jaar was de “500” geen flauw toerritje!
In de middagsectie was er wederom voldoende te beleven. Oppassen dat je een punt niet nogmaals aandeed of een gedeelte van de route tegengesteld reed. Doorhebben dat er een weg van de kaart was gepoetst of dat een pijl niet op een weg was getekend, maar dwars door het veld ernaast. En alert blijven op vertekende wegen en aansluitingen, want er zaten behoorlijk veel kaartmanipulaties in verwerkt.
Zo werden grote delen van de Achterhoek onveilig gemaakt, alhoewel er overwegend best netjes gereden werd. Van de Achterhoek rolden we gaandeweg Twente in, over wegen die zich perfect lenen voor onze hobby. Waar we dus ook vaker met rally’s komen, maar waar een goede uitzetter altijd weer zorgt voor verrassende wendingen. Aan het eind van deze inspannende vrijdag konden de deelnemers bijkomen in het uitstekende Van der Valk hotel in Enschede. Na het prima verzorgde dinerbuffet werden de dagprijzen verdeeld en niet heel verrassend ging die in de Sterklasse naar de equipe die de afgelopen 2 jaar er met de winst vandoor ging, Jacqueline Zuiderwijk en Jürgen Donders. Maar equipe 13 zat hen in de stand echter binnen 1 routecontrole afstand op de hielen! Morgen zou wel eens een heel spannende dag kunnen worden…

rut3

Na een behoorlijk vroeg ontbijt gingen we om 7:43 weer op pad voor dag 2. Houden we aansluiting, maken we nog een kans…? Ook nu weer genoeg variatie aan systemen en een hele listige regularity op een oude kaart, waar je onderweg ook nog de juiste omrijroute moest rijden. Helaas wel een routeconstructie tegenkomen, waarbij sommige deelnemers nog net even gewiekster bleken dan de ervaren uitzetter. Met een hier zeldzame neutralisatie tot gevolg. Vandaag kon wel wat meer van de fraaie routes genoten worden vanwege een vrolijk zonnetje. Wat dan wel weer maakte dat binnen in de auto’s de temperatuur nog wat extra opliep…. Tussen het Sallandse Dalfsen en Heino kon men weer even op adem komen bij De Witte Gans met een plezierige lunch op het terras. Over en weer was men ook vanmorgen wel weer in de fout gegaan. Als we hier aangesterkt weer vertrekken staan we nog steeds binnen 1 controle van de top…
Uitdaging na uitdaging blijft volgen, het valt niet mee om in de warmte het hoofd koel te houden. Een gedeelte is voor mij wel bekend terrein als we via mijn woonplaats Deventer over de IJssel gaan. Maar dat is niet eens altijd een voordeel. Welke is nu de juiste controle op het punt bij het “Jürgen Donders Airport”?

In Apeldoorn krijgen we bij een bemande controle de laatste routekaart uitgereikt. Geen tijdsdruk meer, maar wel bij de les blijven op dit lastige kaartfragment. Voor wie wegen de laatste loodjes het zwaarst…?
Weer aangekomen bij Van der Valk in Apeldoorn is het tijd voor een welverdiend drankje op het terras.
Het was een pittige rally. Maar eigenlijk ook weer precies zoals ik had verwacht. Hier komen we voor!
Hoe zou het klassement er uitzien? Na het overdadige dinerbuffet zouden we het weten.
Uiteraard niet voordat alle sponsors en marshals bedankt werden, want zonder hen is het organiseren van evenementen zoals dit helemaal niet mogelijk. Maar dan komen de verlossende woorden van Martin en Frans. In de Tourklasse waren Peter Paul Buijs en Arie van Barneveld de toppers. Bij de Sportklasse gingen de grootste bekers verdiend naar Henk Hoogeveen en Gerbrand Lohman. Hoogste tijd dat deze mannen naar de Expert/Sterklasse gaan promoveren!
En dan tot slot de winnaars in de Sterklasse: Wytze van Leuveren en ondergetekende…
Wat een mooie strijd was het, wat spannend en wat gaaf om op het laatst toch bovenaan te eindigen.
En minstens zo mooi, de geest van Gaby is terug. Deze combinatie kan nog steeds winnen!

Alle dames en heren betrokken bij Classic Rally Promotions worden bij deze hartelijk bedankt voor het neerzetten van één van de meest aantrekkelijke rally´s van Nederland. Volgend jaar volgt de 10e editie. Je kunt er maar beter bij zijn. Wij in ieder geval heel graag!

Rutger Kwant

P.S. George, je bent een topgozer!

 

 


Image