uur

Verslag 37e Gelderse Vallei Rit

 

Het is zaterdag 17-maart, bijna half 8 ‘s ochtends en ik zie René al in de auto zitten. Hup, de auto in en de modus gezelligheid aan. Vandaag is de Hiske-René 5.0, je zou er haast aan gaan wennen.

Normaal gesproken navigeer ik mijn broer (Boele). Die rally-combinatie komt kennelijk niet zo vaak voor. We zijn beiden lid bij de AMAC waar we veel mede-rallyers hebben leren kennen, waaronder René. Hij vroeg mij laatst of ik met hem de Gelderse Valleirit wilde rijden. Uiteraard moet dit in de Expert-klasse, want René houdt wel van een beetje uitdaging. Voor mij ook een grote uitdaging, want ik navigeer dan ineens tegen ‘de bekende namen’. Aan de andere kant.. ik word liever laatste met veel fouten dan dat ik lang in een lagere klasse blijf hangen.

Inmiddels zijn we bij de start bij Cantharel in Apeldoorn. Een warm welkom met koffie en gebak. Omnomnom. De tijd vliegt voorbij en ik was even vergeten dat er een routeboek opgehaald kon worden 10 minuten voor de starttijd. Routeboek: Check. René: Waar is hij? Oh help. Iemand tipt me: Oh René zit al in de auto. Is dat een typisch Expert-klasse iets? Blijf ik grappig vinden. Anyway, goed begin: Het belooft weer wat voor vandaag!

We starten iets na 09.00 als tweede equipe. Niet ideaal voor mij. Doordat ik snel inteken raken we daardoor snel aan kop en zien we weinig competitie. Daardoor wordt mijn bestuurder een beetje zenuwachtig. Zitten we nog wel goed? Om die reden toch maar een navigeerfoutje gemaakt, waardoor we gezellig andere auto’s in de buurt zien. Focus op de goede route. Intussen bespreken we in de auto onze belevenissen van de week en wat een mooie uitzichten we zien. Het is altijd gezellig en tussen het praten door volgen mijn strakke aanwijzingen. We besluiten minder te kletsen, want we zitten in een competitie en focus is belangrijk.

René, aka “de Havik”, heeft alle letters scherp op zijn vizier en met een lekker vol controleblad komen we aan bij de lunch. Waren we toch wat afgeleid door al die naakte vrouwen onderweg? Lachend werd ons verteld dat we 9 fouten hadden gemaakt. Oeps. We bleken niet de enige te zijn en de tussenstand was daarmee voor ons op plaats 10. Dat voelde OK als beginner in de Expert-klasse, maar het aantal fouten vond ik toch veel. Later zijn er een groot aantal letters geneutraliseerd (resterend: 4 fouten voor onze equipe).

29313796 423124451433298 1746247373710950400 n

Na de lunch: Het middagtraject. Bij het openslaan van het Routeboek schrok ik van de hoeveelheid oranje cirkeltjes die bij punten, pijlen of lijnstukken stonden. Ik heb ze nageteld, maarliefst 28 tekens op de kaart. Fjieeuw, gelukkig hoefden we maar een selectie hiervan in de route op te nemen. Bleek een stuk simpeler dan gedacht. In verhouding tot de ochtendetappe was het begin van de middag een beetje saai. Een aantal wat langere stukken rechtdoor en we werden verleid om meer van de omgeving te genieten. En dus leuke projecten op het werk en de vakantie in Florence te bespreken. Spontaan hier dus ook een letter niet gezien in het voorbij rijden. Oeps, focus!

De regularity stond nu op het programma: Rustig rijden, goed kijken naar de juiste route en de letters opschrijven. We gingen goed, en na Pijl 3 gaf ik de aanwijzing om rechtsaf te slaan. Oh help, de weg is verlegd. René! Omkeren! Aah! De arme man keerde zo snel als mogelijk de wagen, en equipe de Beus reed ons nu tegemoet. Die gingen dus ook fout.. Haastig de volgende rechtsaf gegaan en ja hoor: Precies daar stond de GTC. Hadden we gelijk 45 strafseconden (en dus strafpunten) aan onze broek. Later hoorden we dat grotendeels van de equipes door waren gereden bij de wegverlegging. Daar stond ook een GTC. Echter, je kreeg niet volledige strafpunten als je die foute GTC had aangedaan! Oneerlijk. Er stond wel nog een letter na onze GTC die zij dan niet hadden, maar die 30 punten (= 1 letter) maakt niet onze 45 strafseconden goed! Vervolgens zijn wij nog uitgebreid bezig geweest om de aanvankelijke route (na de weg die dus verlegd was) op te nemen. Equipe de Beus zocht mee, en had daarmee kennelijk toch de goede GTC aangedaan, anders waren zij hier ook niet mee bezig.. Helaas geen controle letters tegengekomen, een gemiste kans voor de uitzetter, helaas zonde van onze tijd. Lichtelijk gefrustreerd over wat er was gebeurd konden we stoom afblazen met een stuk bol-pijl.

Daarna volgde een letter-regen op kaart E4-1, waar de nodige trucs waren toegepast. Een leuke combinatie met “hier keren” opdrachten, waar de equipes goed moesten opletten wanneer je deze nu wel en niet wilde noteren. Hierdoor reden we alleen wel vaak op eenzelfde stuk weg. De lus om de letter “R” (van René!) op te halen hebben we daarom steeds overgeslagen en direct opgeschreven.

Plots, om de spanning erin te houden, hield de auto er ineens mee op. “René, geen geintjes heh?” “Geen geintje.” Benzine is op haha! Gelukkig heeft meneer nog een jerrycan achterin liggen, dus met een paar liter op zak zijn we naar een tankstation gehaast. Vanaf dat moment hebben we snel de route afgerond, we hadden immers veel achterstand opgelopen. Het laatste stuk was gelukkig eenvoudig en veel rechtdoor. Echter, we kwamen ruim te vroeg aan bij de TC: voor niks gehaast! Misschien door het te slim af zijn bij de rondjes van de letter “R” toch voldoende tijd ingehaald. Tja, maar hoe laat mochten we dan naar binnen rijden? We hadden +11 minuten bij de tijdcontrole, maar je mag 10 minuten te vroeg melden? Hoe zit het nou? Weet je wat, we blijven wel wachten. Alle rust. Mede-equipes hebben ons uiteindelijk aangespoord toch alvast eerder te melden. Okido, prima, gaan we nu de TC aantikken! Woeps. In ons pure enthousiasme hebben we dus de TC-auto geschampt met 2 km/h. Tik hem aan ouwe!

Wat een dag, genoten. Dank aan de hele organisatie die het evenement heeft mogelijk gemaakt. We hebben nog een klein biertje gedaan bij de finish en uiteindelijk zijn we 13de geworden van de 24. Er is dus ruimte voor verbetering. Gelukkig ook maar: Het is dus maar goed dat er al meerdere rally’s op het programma staan, zowel met René als Boele. Tot ziens, in elk geval in de uitslagenlijst bij komende rally’s!

Hiske Braaksma

Equipe # 2: René van der Borch tot Verwolde - Hiske Braaksma

 

 


Image