Verslag 6e Alzheimer Rally
Afdrukken

Verslag 6e Alzheimer Rally

 


Vandaag mogen we weer!

Het is alweer enige tijd geleden dat de auto de garage uitkwam voor een rally en we zijn dan ook blij dat het weer tijd is voor de Alzheimerrally. Onze ervaringen met deze rally en de organisatie staan bij voorbaat garant voor een prima rallydag!
En dat bleek ook dit jaar weer te kloppen. In totaal 163 auto’s werden uitgewuifd door Erben Wennemars en aan het eind van de dag met lachende gezichten weer ontvangen door Bert van Dool.

erben

In de Alzheimerrally is tijd geen valkuil, de TC-tijden zijn zo gepland dat je nooit hoeft te haasten en de minuten die je over hebt kunt gebruiken om het volgende traject alvast in te tekenen. Voor de start krijg je het routeboek dan ook al wat eerder, zodat het eerste traject rustig kan worden ingetekend. Dat begon al direct met een piepklein voetje aan pijl 1 en aan pijl 5, om ons eraan te herinneren dat het belangrijk is om al tijdens het intekenen de kaart goed te bekijken.
Op het kaartfragment tussen kaartovergang A en B dacht ik nog een bermlijn te zien maar ter plaatse bleken er uitsluitend wandelpaden te zijn.

Aangekomen op pijl 10 zagen we een rij auto’s voor een tijdcontrole staan. De ex-aequo GTC! Komt mijn hele oude rallybord van pas, daarop zit al jaren een bijna nooit meer gebruikte notitie, hoe je de ideale tijd moet uitrekenen. In de jaren dat wij net begonnen met rally rijden was het gebruikelijk dat je bij elke TC je ideale tijd zelf moest uitrekenen, nu is dat bijna altijd voorgedrukt op de kaart. Afgelegde kilometers delen door gemiddelde snelheid en dan vermenigvuldigen met 60 levert de rijtijd in minuten op.

IMG 3904

De bermlijn onderweg naar TC3 zag ik wel goed. Niet tijdens het intekenen, maar toen we al op de weg zaten ontdekte ik ineens dat de einde weg werd afgesloten door een bermlijn. Snel gekeerd en een andere route geconstrueerd wat een goed idee was omdat deze controleletter N in de pauze de meest gemiste letter bleek.

yolanda2

Na de onderbreking van pijl 5 konden we van start in de regularity waarin niet alleen de moeilijkheid zat goed de kortste route in te tekenen maar ook nog eens een kruispunt was vertekend. Hier stonk ik goed in. Ik realiseerde me dat we te noordelijk bij het kruispunt uitkwamen maar dacht dat de weg waar we in moesten wel op de juiste plaats lag. Achteraf niet logisch, maar tijdens een regularity moet je toch in een fractie van een seconde de beslissing nemen. Daarop corrigeren heeft – tijdens een regularity - geen enkele zin.

Het laatste gedeelte naar de lunch bracht ook een mooie afwisseling tussen goed intekenen en het construeren van omrijroutes omdat niet alle wegen altijd precies aansluiten zoals op de kaart of niet te berijden waren.

controle

Na de uitgebreide lunch bij Erve Brooks aan de slag met een BARIL, barricaden op de ingetekende lijn met om barricade 2 een hele lange omrijroute die al snel een stempel met HK opleverde en vervolgens weer door met pijlen/punten kortste route. Genietend van de mooie wegen hadden we het gevoel dat we niet al te veel moeilijkheden tegenkwamen in het middagdeel. Het rijden ging vlot en er hoefden nauwelijks omrijroutes te worden geconstrueerd. Dachten we.

Maar, de werkelijkheid was anders, bleek achteraf. Een wegaansluiting die niet op de kaart stond hebben we vrolijk gereden, niets van gemerkt en rondom Stroe (bij pijl 8 voor de expertklasse) klopte het allemaal niet zo en besloten we aan de voet van pijl 9 eerst terug te rijden om de aansluitingen en route tussen pijl 7 en 8 nog eens te bekijken. Gevoel goed, conclusie verkeerd. Pas later, namelijk de aansluiting van de weg waarop pijl 8 lag richting pijl 9, klopte de weg niet en hadden we een omrijroute moeten maken om een gemist stuk route op te halen. Niet gezien!

yolanda1

Bijzonder is dat deze rally voor alle klassen niet alleen leuk maar ook leerzaam is om te rijden en daarmee voor deelnemers die vaker rijden een goed moment om het eens in een hogere klasse te proberen. In de expertklasse variëren de moeilijkheden van het bestuderen van de kaart tijdens het intekenen (zoals bijvoorbeeld de veel gemiste bermlijn in traject 2), het toepassen van het reglement (wegen mogen in één richting bij het systeem pijlen/punten kortste route maar slechts één maal bij het systeem grensbenadering) en tijdens het rijden van de route zorgen dat uitsluitend kaartwegen worden bereden en indien nodig een omrijroute construeren. In de tourklasse is een combinatie gemaakt van routebeschrijving, bol-pijlsysteem en kaartlezen zodat het ook voor de meest onervaren equipes een leuke route is om te rijden.
Op deze manier kan iedereen een bijdrage leveren aan het goede doel, dat dit jaar maar liefst het bedrag van € 72.000 kreeg overhandigd!

Hetzelfde geoliede organisatieteam verzorgt de Classic500 die wordt verreden op 9 en 10 juni 2017. Heb je de smaak te pakken gekregen? Je kunt nog inschrijven. Ik heb er al zin in!

Yolanda Zijl

Expertklasse: Equipe # 8 Jan Peter & Yolanda Zijl

irene