Horneland Rally

Rally's & Ritten onder NHRF/KNAF
Datum: 15 mrt 2019 - 16 mrt 2019

Locatie: Kasteel Vaeshartelt  |  Plaats: Maastricht, Nederland

 

22e Horneland Rally 15 & 16 Maart 2019

Nieuw organisatielid

Nadat voorzitter Robert Wolter na de 21e  Horneland Rally te kennen gaf een stapje terug te doen, is de organisatie naarstig op zoek gegaan naar een opvolger die toekomst van de rally voor de komende jaren zou kunnen veiligstellen. De organisatie is daar met het aantrekken van Peter Rovers in geslaagd. Peter heeft een grote staat van dienst als deelnemer, organisator en uitzetter. Hij gaat niet alleen het organisatieteam leiden, maar ook de route voor de Horneland Rally 2019 uitzetten.

Horneland Rally 2019

Peter wil uiteraard het cultuurerfgoed van de Horneland Rally in ere houden. Sterker nog, hij gaat als basis terug naar de jaren 60 & 70 van de vorige eeuw. De Horneland Rally was toen geen 24 uurs wedstrijd maar startte rond 14 uur. De finish was omstreeks 9 uur ’s morgens, met de zwaarte natuurlijk in de nacht. Dit tijdschema zal ook voor de 2019 editie worden gehanteerd. Natuurlijk met het systeem punten vrije route op een Michelinkaart.

Wel zal het tijdschema van de rally nadrukkelijk worden afgestemd op de omgeving en omstandigheden onderweg. Daarnaast kunnen er pijlen op de kaart voorkomen waarmee bebouwingen waar mogelijk zullen worden vermeden, wat de rijdbaarheid van de rally ten goede zal komen. Tevens zal er streng worden gecontroleerd op snelheid in bebouwde gebieden en wordt van de deelnemende auto’s verwacht dat ze voldoen aan de geldende regels, ook op het gebied van uitlaatgeluid (maximaal 95dB). Noodzakelijke maatregelen om ook de komende jaren regelmatigheidsrally’s op de openbare weg te kunnen blijven rijden.

Start en finish zijn dit jaar weer in Weert. De start vindt echter plaats in het Zuid-Limburgse Weert bij Maastricht! De finish is traditiegetrouw in het Midden Limburgse Weert.

3 klassen

De organisatie heeft ervoor gekozen om in 2019 weer in 3 verschillende klassen te gaan rijden: de Expertklasse, de Sportklasse en de Tourklasse. De Expertklasse staat open voor doorgewinterde deelnemers, de Sportklasse voor ervaren deelnemers en de Tourklasse voor beginnende deelnemers. Tourklasse deelnemers kunnen rekenen op een prima rijdbare, aanzienlijk kortere route dan de Expert- en Sportklasse, met een ruim tijdschema.  Tourklasse deelnemers rijden ook liefst 2½ uur minder dan de Expert- en Sportklasse.

Opening inschrijving

Op woensdag 26 September aanstaande zal de inschrijving voor de 22e Horneland Rally worden geopend. Om 20 uur precies kunt u online inschrijven via www.hornelandrally.nl. Het inschrijfgeld bedraagt voor 1 December 2018 € 495,- per equipe. Daarnaast is het mogelijk om door middel van een zakelijke inschrijving deel te nemen, hierbij komt uw logo in het routeboek en op de website, het inschrijfgeld bedraagt dan € 725,-. Gezien de naar verwachting aanzienlijke  belangstelling om deel te nemen, adviseren wij u om tijdig in te schrijven. Meer informatie treft u aan op www.hornelandrally.nl. Voor vragen kunt u terecht bij de organisatie via info@hornelandrally.nl.

Wij hopen u te mogen begroeten op 15 Maart 2019.

Namens organisatie Horneland Rally


  

22e Horneland Rally krijgt vorm!

Vrijdag 15 maart 2019 om 14:01 uur gaat de 22e Horneland Rally van start. Dit jaar start de rally in het Zuid-Limburgse Weert, bij de voormalige buitenplaats van de Oranjes, kasteel Vaeshartelt. Alvorens te genieten van een lekkere lunch melden deelnemers zich daar aan het eind van de ochtend voor de documentencontrole en een korte conformiteitscheck van de auto. Daarbij zal vooral aandacht zijn voor (overmatig) uitlaatgeluid en de verlichting.

Om de Horneland Rally ook in de komende jaren te kunnen blijven organiseren, moeten we met elkaar (organisatie én deelnemers) meer aandacht hebben voor de omgeving die we doorkruisen. Zeker nu er ook dit jaar weer gekozen is voor de traditionele opzet, waarbij de rally ‘door de nacht heen rijdt’. Er is echter wel besloten om de lengte van de rally te beperken. Niet ruim 24 uur ‘doorhalen’, maar een start en finish op tijdstippen die ook in de 60 en 70-er jaren gehanteerd werden: van ’s middags 14:00 uur tot ’s ochtends 8:00 uur.

Bij het uitzetten van de route en het bepalen van de tijdschema’s wordt meer rekening gehouden met de omgeving en het tijdstip waarop we in dat gebied rijden. De gemiddelde snelheid voor de Sportklasse zal plusminus 10% lager zijn dan voor de Expertklasse. Voor Tourklasse deelnemers zal de gemiddelde snelheid weer ongeveer 10% onder dat van de Sportklasse liggen. Tevens zal de route voor de Tourklasse beduidend korter en (uiteraard) eenvoudiger zijn dan voor de Sport- en Expertklasse.

Slecht-weer-scenario
Nieuw in de aanpak is dat er bij het uitzetten van de route een slecht-weer-scenario voorzien wordt. Op de routekaarten zullen met een speciale kleur een aantal punten worden aangeduid die, ingeval van onvoorziene (slechte) weersomstandigheden, niet aangedaan hoeven te worden. Indien zich een dergelijke situatie voordoet zal dit bij een voorafgaande TC duidelijk worden aangegeven. Ook zullen er op de kaart (af en toe) pijlen kunnen voorkomen. Deze pijlen zijn neutraal en bedoeld om dorpskernen te vermijden, waardoor de rijdbaarheid van de rally verder wordt verbeterd.

Doelstelling is natuurlijk om voor elke klasse een competitieve Horneland Rally uit te zetten, maar wel eentje die dus niet alleen maar bepaald wordt door de haalbaarheid van het tijdschema. Er zal derhalve meer verwacht worden van de talenten van de navigators. Maar uiteraard zullen er, daar waar de omstandigheden het toelaten, ook een aantal trajecten zijn waar niet teveel getreuzeld kan worden om op tijd bij de TC te zijn. Dat hoort immers bij het karakter van onze rally.
Uitzetter Peter Rovers is inmiddels al een paar dagen op pad geweest en het eerste deel van de rally krijgt vorm. Met een start in Zuid Limburg kan al binnen een kwartier genoten worden van prachtige vergezichten. Daarna is het in de Franstalige Voerstreek direct opletten geblazen om alle punten aan te doen.

Marathon Etappe
De 22e Horneland Rally begint direct met een marathon etappe. Na een lange middag door België, tanken in de kop van Luxemburg en een kort traject in Duitsland arriveert de 1e deelnemer pas tegen 19:30 uur bij de diner-stop. Benieuwd wie er dan nog zonder strafpunten aan de Wiener Schnitzel begint!

De avondetappe wordt vervolgens grotendeels in Duitsland verreden. Een prachtig, rustig gebied met goed berijdbare wegen. Ook deze etappe zal de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Eigenlijk is het jammer dat we in het donker door dit prachtige gebied rijden. Het natuurschoon zal verborgen blijven in de duisternis. Met een herstart rond 20:30 uur zal dit traject immers in het pikdonker verreden worden. Uitzichten zoals bij het uitzetten een paar weken terug zullen we die avond helaas niet tegenkomen.

Binnenkort melden we ons met meer informatie over het 2e deel van de 22e Horneland Rally. Het organisatieteam werkt er hard aan om op alle fronten weer een prachtige editieneer te zetten. Competitief voor Expert- en Sportklasse. Goed rijdbaar en compacter voor de Tourklasse. Met voldoende uitdaging op elk niveau en tijdschema’s die erop zijn gebaseerd dat er doorgereden wordt waar het kan, maar rekening gehouden wordt met de omgeving waar het moet. Of dat in de praktijk ook zo uitpakt zal uiteraard pas in maart blijken. De intenties van de organisatie moge echter duidelijk zijn…

 

 

 

 

E-mail
wedstrijdsecretariaat@hornelandrally.nl
Inschrijfgeld
€ 495,00
Adres
Weert 9
6222 PG Maastricht, Nederland

 

Kaart