Vanderspinnen - Dupan winnen Belgian Westhoek Classic

Vanderspinnen - Dupan winnen Belgian Westhoek Classic

 

De Belgische equipe Kurt Vanderspinnen - Anton Dupan hebben de Belgian Westhoek Classic 2020 gewonnen. De Nederlands/Belgische equipe Hank Melse - Bart den Hartog behaalden de tweede plaats in de Expertklasse van dit mooie tweedaagse evenement over een afstand van zo'n 600 km. In de Classic klasse ging de overwinning naar de equipe José Lareppe - Jennifer Hugo

final

VERNIEUWDE CATEGORIEËN

Deelnemen kon in 2 (vernieuwde) categorieën. De kaartleesspecialisten nemen het tegen elkaar op in de categorie 'expert'. Zelf 'te plotten' kaarten geven de navigatoren uit deze categorie extra uitdaging. De meest toegankelijke categorie is de categorie 'classic'. Het roadbook bevat bol-pijl met afstanden en eenvoudige ingetekende (actuele) stafkaarten en het is vooral de combinatie met het volgen van de tijdstabel en het bochtige vijfsterrenparcours die het uitdagend en authentiek maakt. Deze categorie brengt alle vroegere 'BWC-touring'-deelnemers, de habitués van VAS Classic & BFOV evenementen en alle bezielers van authentiek rijden met een puur roadbook bij elkaar. Het parcours is voor beide categorieën identiek.

Een vol huis
Alle toppers waren present met de traditionele strijd tussen de Belgische & Nederlandse toppers met een grotere delegatie van Waalse teams, aangevuld met enkele Franse & Engelse equipes! Al is het niet alleen in kwaliteit maar ook in kwantiteit en een uitstekende mix aan deelnemende voertuigen dat Belgian Westhoek Classic opnieuw een uitstekend rapport kan voorleggen. In zowel de categorie expert (waar de kaartleesspecialisten het tegen elkaar opnemen) als in de categorie classic (waar het vooral de prestaties op de uitdagende regelmatigheidsproeven zijn die de posities bepalen) zijn alle teams uit de top 10 van vorig jaar opnieuw vertegenwoordigd om een gooi te doen naar de overwinning. En om daar in te slagen zullen teams uit het goede hout gesneden moeten zijn, zowel navigator als… piloot!

alfa

De volledige uitslag EXPERT

De volledige uitslag CLASSIC

leurs

 

Een vijfsterrenparcours
Het voorgeschoteld tracé zal dit jaar, meer dan ooit, om vingers en duimen van af te likken zijn. “Logisch eigenlijk, want door de nadruk te leggen op het sportief gedeelte hebben we de opmaak van het tracé extra aandacht geschonken! Resultaat is een verbluffend bochtig parcours met kastelen, rotswanden, haarspeldbochten, klimkoerstrajecten en… actie tot quasi letterlijk onder de finishboog!”

sectie1

sectie2

sectie3

sectie4Binnenkort en verslag van deze rally door Gilbert Verstraeten.

healey

opel

Op een verbluffend bochtig tracé met kastelen, rotswanden, haarspeldbochten, klimkoerstrajecten en actie tot quasi letterlijk onder de finishboog, winnen de equipes Vanderspinnen-Dupan (categorie Expert) en Lareppe-Hugo (categorie Classic) de Belgian Westhoek Classic 2020!

Van start tot finish bleven de onderlinge verschillen bij deze editie ongewoon minimaal. Het resultaat was een boeiend secondenduel die beslist zou worden in de allerlaatste regelmatigheidsproef. In de categorie Expert was het team Decavele Gauthier-Verte Kenneth die het best opende op de twee 'warm up' regelmatigheidsproeven op vrijdagavond op de wegen rondom het kasteel van Rocq. Tijdens de zaterdagochtendetappe, verreden op de bochtige wegen van Circuit des Ardennes, deed een kleine aarzeling op de vijfde regelmatigheidsproef en een kort oponthoud in de zesde regelmatigheidsproef hen de leiding verliezen. De Ford Cortina Lotus van Kurt Vanderspinnen en Anton Dupan kwam als leider de regroup te Dinant binnen gereden. Ze gaven de leiding niet meer uit handen tot... net voor de start van de allerlaatste regelmatigheidsproef, verreden op een gravelpad in een windmolenparkje! Het Nederlandse duo Hank Melse en Bart Den Hartog kwam met nog 1 proef te gaan met 1 seconde voorsprong aan de leiding. Vanderspinnen-Dupan schreef de laatste regelmatigheidsproef echter op hun naam, deed 3 seconden beter dan hun Nederlandse tegenstanders en schrijft deze bijzondere editie op hun naam! Navigator Bart Den Hartog eindigt, net zoals vorig jaar (toen aan de zijde van Peter Naaktgeboren), op een tweede plaats. Het duo Balcaen-De Jaeger vervolledigt het podium na een bijzondere regelmatige wedstrijd. Martens-Pyck en Holvoet-Albert (winnaars van vorig jaar) maken de top 5 compleet, terwijl het Nederlandse duo Leurs-Van der Werf zich op plaats 6 positioneerde. Delporte-Gengoux, Decavele-Verte, Meulen-Rovers en Agten-Seynaeve namen de overige posities in de top 10 voor hun rekening. Niets dan mooi volk dus in de top van het klassement!

Een zelfde scenario in de categorie Classic waar de leiders na de vrijdagavond etappe, Vanrobaeys-Vanrobaeys, belangrijke seconden verliezen tijdens de tweede wedstrijddag. Het Waalse duo Lareppe-Hugo nam bij binnenkomst te Dinant op zaterdagmiddag de leiding over en gaf die niet meer uit handen tot de finishlijn. Een overwinning voor José Lareppe waarbij het parcours ongetwijfeld veel herinneringen voor hem naar boven bracht, perfect bijgestaan door Jennifer Hugo. Bart Babeliowsky en navigator Hendrik Jaeken, auteurs van een schitterende prestatie in de laatste 4 regelmatigheidsproeven waarbij ze nog 3 plaatsen klommen, eindigen op een tweede plaats. Vaste podiumkandidaten Mario Varrewaere en Bjorn Clauw zien we ook dit jaar opnieuw op het podium en leggen beslag op de derde positie. Een opmerkelijke prestatie was er van Vermeersch-Seynaeve op plaats 4. Vader & zoon Vanrolleghem vervolledigen de top 5. Bouckaert-Bouckaert, Phlypo-Phlypo, Pappijn-Dhoore, Vuylsteker-Mestdagh en Lefebvre-Pollet nemen posities 6 tot 10 voor hun rekening.

Een bijzondere editie zit er op. De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat we van onze gewoontes en routines werden ontdaan. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Afspraak in 2021 met de beste ingrediënten uit een 'normale' editie en de beste ingrediënten uit deze bijzondere editie.

saab

 kadet