Dutch Mini Rally

Rally of Rit alleen specifiek automerk
Datum: zaterdag 27 april 2019 - vrijdag 3 mei 2019

Locatie: Rotterdam Haven  |  Plaats: Rotterdam, Nederland

 

DMR 2019

Going North, Scotland!

Na de zeer succesvolle editie van 2018, die naar het voor de rally nog onbekende Lake District ging, is het in 2019 tijd om verder noordwaarts te trekken.

Schotland is goed aan te reizen vanuit Newcastle. Schotland is wijds en groot en in het noorden vinden we er niet al teveel wegen. En toch is dat noorden wel een gebied dat we niet moeten overslaan. De bekende Highlands en Lochs zijn een must als het gaat om het verkennen van Schotland.

Daarom gaan we in 2019, in tegenstelling tot wat we gewend zijn de laatste jaren, weer wat langer op reis. Ook is het werken met één hotel geen realistische optie voor een mooie trip dwars door Schotland. Daar zijn de afstanden immers te groot voor.

In 2019 bestaat de “Dutch Mini Rally” alweer 15 jaar en dat mag best worden gevierd met een bijzondere rally met een ietwat afwijkende opzet.

Opzet #DMR 2019

De rally zal in hoofdlijnen hetzelfde van opzet zijn zoals we dat de laatste jaren gewend zijn. Dagelijkse routes waarbij verschillende kaartleessystemen worden gebruikt. Halverwege de dag zal een locatie (pub) opgezocht worden waar de deelnemers (indien gewenst en op eigen kosten) een lunch kunnen gebruiken. De middagetappe voert de deelnemers vervolgens naar het hotel. In 2019 is dat niet het hotel van waaruit in de ochtend is gestart. In 2019 doen we maar liefst vijf hotels aan. Dat geeft de mogelijkheid een grote rondrit door Schotland te maken waarbij we alle hoogtepunten van het land aan kunnen doen en de deelnemers zo al het moois dat Schotland te bieden heeft kunnen laten zien.

Ook in 2019 zal er weer gewerkt worden met een ruim tijdschema en alleen bij de start en finish wordt de tijd opgenomen. Zoals gebruikelijk is (bijna) alles inclusief bij de Dutch Mini Rally. De deelnemers moeten alleen zorgen voor drinken voor mens en machine. Daarnaast is de lunch voor eigen kosten.

27 april – Dag 0

In de middag van zaterdag 27 april 2019 verzamelen alle deelnemers en crew zich in de haven van IJmuiden. Om 15:30 uur gaan we aan bood en om 17:00 uur zal de boot uit de haven vertrekken en koers zetten naar Newcastle. Met zijn allen zoeken we die avond de bar op om het daar nog lang gezellig te maken.

28 april – Dag 1

Op de ochtend van zondag 28 april rijden wij rond 09:00 uur van de boot in Newcastle. De eindbestemming van de eerste dag zal het hotel “Keavil House” in Dunfermline zijn. Omdat de omgeving van Newcastle zich niet bij uitstek leent om meteen de rally te laten beginnen (veel rotondes en auto(snel)wegen) grijpen we ook hier terug naar het concept van 2018.

In Newcastle zoeken we de snelweg op om eerst wat neutrale kilometers te maken.

Na zo’n 45 kilometer verlaten we ten noorden van Newcastle de snelweg en gaan we binnendoor over typische kleine Engelse weggetjes richting de feitelijke start van de Dutch Mini Rally 2019. Een route die dwars door het Kielder Forest gaat leidt de deelnemers naar de “Pheasant Inn”.

In deze pub zal koffie met een broodje klaarstaan zodat iedereen zich kan gaan opmaken voor de eerste echte rally-kilometers. De organisatie zal hier het formele startschot van de rally geven. Routeboeken worden uitgedeeld en schildjes bevestigd. Als het goed is zit de sfeer er dan inmiddels al goed in. Na deze stop kan het echte werk gaan beginnen. Via de Borders rijden we Schotland binnen en gaat het langzaam steeds noordelijker richting Edinburgh. De route is prachtig en gaat over de voor de Dutch Mini rally zo bekende kleine weggetjes. De navigatoren krijgen tijd om er weer even “in” te komen. Het hotel “Keavil House” is de eindbestemming voor deze dag. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner.

29 april – Dag 2

Na een stevig Schots ontbijt gaat de tweede dag van de rally van start. De route voert ons via het Cairngors National Park verder noordwaarts. De wegen zijn nog steeds smal en de route uitdagend. De navigator moet vandaag zijn best doen om alle trucjes op de kaart te doorgronden en de bestuurder kweekt spierballen van de vele kleine, smalle en bochtige weggetjes. Ook vandaag is er rond de lunch weer een stop bij een mooie pub. Een goede maaltijd en even de benen strekken. Daarna gaat het verder noordwaarts richting het Ben Wyvis hotel in Strathpeffer. Een schitterend oud gebouw met de bekende krakende trappen en vloeren.

Na het diner is er natuurlijk weer de bekende facultatieve Nightstage die langs een aantal mooie plekken in dit gebied zal leiden. De deelnemers zullen er in het zwakke licht van hun koplampen echter niet veel van zien. Dat maakt het allemaal net wat spannender en avontuurlijker. De equipe met de beste “nightvision” strijkt met de eer van de eerste plaats.

30 april – Dag 3

Ook vandaag weer een goed en vullend Schots ontbijt. De deelnemers hebben een hele fraaie maar lange weg voor de boeg. De noordelijke Highlands en ruige westkust liggen er om ontdekt te worden. We rijden door een prachtig ruig en desolaat landschap. Het is moeilijk voor te stellen hoe de mensen hier in een strenge winter leven. Ook de zeer bekende “Bealach na Ba Pass” is in de route opgenomen. Het is de hoogste pas van Schotland en misschien treffen we er in dit jaargetijde nog wel wat restanten sneeuw aan. Net voor de pas hebben de deelnemers kunnen lunchen in de wereldberoemde Applecross Inn. Een zeer authentieke pub waar het haardvuur heerlijk knispert.

Na de pub en de pas rijden we langs het meest gefotografeerde kasteel van het hele continent; Eilean Donan Castle. Natuurlijk is er even ruimte om te stoppen en ook een foto te schieten. De route is, zoals u van ons gewend bent, adembenemend en zal in het teken staan van genieten. Genieten van fraaie vergezichten die we door de ramen van de Mini kunnen waarnemen. Deze dag zal de navigatie niet heel ingewikkeld zijn en zal het tijdschema ruim voldoende tijd bieden om zo nu en dan even uit te stappen om te genieten van al het moois dat Schotland te bieden heeft.

Toch denken we ook deze dag een klassement te kunnen maken. Het blijft immers een rally en dus is het wel opletten geblazen. De natuur is beeldschoon maar laat je niet afleiden. Aan het einde van de dag hebben we de mooiste plekken van de westelijke kant van Schotland aangedaan en arriveren we in Fort William voor de volgende overnachting. Ons hotel heeft de toepasselijke naam “Ben Nevis” gekregen. Dat zal niemand verbazen. Vanuit het hotel kun je de immense berg zien liggen. Het hoogste punt van Schotland. Tijd om hem te beklimmen hebben we helaas niet. Een weg naar boven die geschikt is voor onze Mini’s bestaat niet.

1 mei – Dag 4

De tijd gaat snel maar we hebben gelukkig nog even om van al het moois van Schotland te genieten. Na alweer een lekker Schots ontbijt laten we de wat grotere plaats Fort William achter ons en gaat het weer zuidwaarts. De Glencoe is de eerste bezienswaardigheid. Prachtige vergezichten en een weg die door het dal van deze bergketens kronkelt. Mensen die de James Bond film ”Skyefall” hebben gezien zullen sommige delen herkennen.

De Glencoe was namelijk het gebied waar het ouderlijk huis van James Bond stond (voor mensen die deze omgeving nog eens verder willen ontdekken heeft de organisatie nog een adres van een prachtige cottage in de “middle of nowhere”).

Nadat we de Glencoe achter ons laten zakken we langzaam af naar de gebieden rond het bekende Loch Lomond. Ook hier weer hoogtepunten zoals de “Rest and be Thankfull pass” en natuurlijk de stille en verlaten weggetjes langs de oevers van de verschillende Lochs die Schotland rijk is. Hier in het zuidelijkere deel is het allemaal groener en begroeider dan in het noorden maar dat maakt het er niet minder mooi van.

Aan het einde van de dag arriveren we in het prachtige “Gleddoch House Hotel”. Deelnemers uit 2012 zullen dit hotel misschien herkennen. Inmiddels is het hele pand gerenoveerd en heeft het een 4e ster op de gevel gekregen. Met uitzicht over de green van de golfbaan wordt die avond het diner genuttigd.

2 mei – Dag 5

Aan al het moois komt nog steeds geen einde! Vandaag rijden we nog wat verder zuidwaarts en verkennen we het uiterste zuiden van Schotland. Deze streek, die men ook wel “The Borders” noemt leent zich uitstekend voor ons zo geliefde spelletje. Een enorme hoeveelheid kleine weggetjes op de kaart die we allemaal kunnen gebruiken. De natuur is nog steeds prachtig maar de nadruk ligt vandaag wel op klassement maken.

We zitten dan wel in het uiterste zuiden van Schotland maar ook hier nog prachtige heuvels en vergezichten. De “Dalveen Pass” is schitterend en de Wanlockhead Inn is zelfs de hoogst gelegen pub van Schotland.

Aan het eind van de dag komen we aan in Dumfries. Suzanne en haar staf van het prachtige Cairndale hotel staan klaar om ons een aangenaam verblijf te garanderen. Na een heerlijk diner maken we de uitslagen bekend weten de deelnemers wie er de laatste dag nog aan de bak moet en bij wie de druk ligt de eerste plek te verdedigen.

3 mei – Dag 6

Aan alle mooie dingen komt een einde. Dus ook deze jubileum editie van de Dutch Mini rally. Aan het eind van deze dag zitten we alweer op de boot naar Nederland. Het is dus zaak het klassement nog even flink door elkaar te schudden. Nadat alle Mini’s weer zijn gepakt en we het hotel achter ons laten schotelen we jullie nog wat mooie wegen voor. Via de borders verlaten we langzaam Schotland en rijden we Engeland weer binnen. De historisch zo belangrijke “Hadrian Wall” passeren we voordat we stoppen in de buurt van Hexham. De Boutside Inn, vorig jaar goed bevallen, is het werkelijke eindpunt van de rally van 2019.

Daar verzamelen we en zit de rally er op. De controlekaarten worden ingeleverd en de rekenkamer kan aan de slag. Vanuit Hexham is het nog maar een klein uurtje naar de haven in Newcastle. Daar gaan we om 16:00 aan boord. Traditiegetrouw worden tijdens het diner de prijswinnaars van de Dutch Mini Rally 2019 bekend gemaakt en wordt het nog laat aan de bar.

Op de ochtend van 4 mei meert de boot om 09:30 aan in de haven van IJmuiden en zit de Dutch Mini Rally 2019 er weer op.

Opties

Ook in 2019 kunnen de deelnemers bij hun inschrijving kiezen uit een aantal opties. Standaard hebben we op de boot een binnenhut gereserveerd. Tegen een kleine betaling is er een upgrade mogelijk naar een buitenhut met stapelbed of buitenhut met twee losse bedden naast elkaar. In het inschrijfgeld is het diner op de afvaart Newcastle – IJmuiden inbegrepen. Ook hier kunnen de deelnemers diverse maaltijden bijboeken. Let op! Vooraf bijboeken via de organisatie is goedkoper dan ter plekke aan boord de maaltijden boeken.

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld voor deze jubileum editie van de Dutch Mini Rally bedraagt 1.650,-. Dat is zoals gebruikelijk inclusief twee overtochten met DFDS (incl. auto, binnenhut en 1 maal diner). Ook vijf hotelovernachtingen op basis van een twee persoonskamer, vijf maal diner en vijf maal ontbijt zijn bij de prijs inbegrepen. En natuurlijk ontvangen de deelnemers routeboeken, rallyschildjes en een duidelijke uitleg per dag.

Maximum aantal deelnemers

Vanwege de capaciteit van de hotels sluit de inschrijving bij 30 equipes. Daarna werken we met een wachtlijst.

Inschrijven

Inschrijven kan via ons digitaal inschrijfformulier dat te vinden is op https://goo.gl/forms/fpQzwZmSdOw7Nx6n1

 

 

Telefoon
0172-573478
Inschrijfgeld
€ 1.650,00
Adres
Rotterdam, Nederland

 

Kaart